Κατάινεν: «Καλώ τις ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευθούν το πακέτο Γιούνκερ»

Κατάινεν: «Καλώ τις ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευθούν το πακέτο Γιούνκερ»

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε για ένταξη στον χρηματοδοτικό μηχανισμό του πακέτου Γιούνκερ το πρώτο μεγάλο ελληνικό επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικής επιχείρησης. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, που επισκέπτεται αύριο την Αθήνα.

Οπως εξηγεί, έχουν προχωρήσει όλες εκείνες οι ενέργειες για να μπορέσουν οι χρηματοδοτήσεις του πακέτου Γιούνκερ να ενισχύσουν όχι μόνο μεγάλα έργα, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω συμμετοχής και των ελληνικών τραπεζών.

– Είστε ικανοποιημένος με την πορεία αξιοποίησης του επενδυτικού προγράμματος από την Ελλάδα;

– Εχω καλά νέα να σας μεταφέρω σχετικά: Η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΤΕπ) μόλις ενέκρινε το πρώτο έργο του επενδυτικού προγράμματος στην Ελλάδα. Μία βιομηχανία επιθυμεί να δημιουργήσει νέες γραμμές παραγωγής και δίνει μεγάλη έμφαση στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία, πεδία όπου διαπιστώνουμε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα πραγματικά κάνει διαφορά.

Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά ακόμη στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα και σχετικά με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΤ) –θυγατρικό της ΕΤΕπ– συνεργάζεται με εγχώριους ενδιάμεσους φορείς, οι οποίοι κατόπιν κάνουν χρήση της εγγύησης προϋπολογισμού της Ε.Ε., δηλαδή του EFSI, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις. Στη συνέχεια αυτοί οι φορείς μπορούν να προωθήσουν τα δάνεια ή τα κεφάλαια σε ΜμΕ και νέες εταιρείες που πραγματικά τα χρειάζονται. Η εγγύηση EFSI σημαίνει ότι μπορούν να δανείσουν περισσότερα και ταχύτερα. Θα ήθελα να προτρέψω τις ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Ε.Ε. για να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους προς τις ΜμΕ.

– Πώς μπορούν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι;

– Το ΕΕΤ μόλις άνοιξε νέο γραφείο στην Ελλάδα, το οποίο παρέχει χρηματοοικονομική και τεχνική υποστήριξη σε επιχειρήσεις και Αρχές του Δημοσίου. Τον Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε κέντρο παροχής συμβουλών (το Advisory Hub), το οποίο παρέχει διοικητική και τεχνική υποστήριξη σε φορείς που προωθούν έργα σε όλη την Ευρώπη. Θα συμβούλευα τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν τις δυνατότητες που παρέχει αυτή η υπηρεσία.

– Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι ελληνικές εταιρείες ίσως δυσκολεύονται στις προσπάθειές τους να υποβάλουν προτάσεις λόγω της περιορισμένης δυνατότητας να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Πώς θα αλλάξει αυτό;

– Εδώ είναι που το επενδυτικό πρόγραμμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Το EFSI παρέχει εγγύηση με σκοπό να προσελκύσει επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα –όχι μόνο ελληνικές τράπεζες– να επενδύσουν σε ένα έργο. Το γεγονός ότι η ΕΤΕπ επενδύει σε ένα έργο και ότι αυτό στηρίζεται από το επενδυτικό πρόγραμμα αυξάνει την εμπιστοσύνη και άλλων επενδυτών που θα θελήσουν να συμμετάσχουν.

Η Επιτροπή, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Δομικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS), παρέχει υποστήριξη στις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία αποτελεσματικών δομών για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων γενικά.

Αυτό λογικά θα έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση έργων καλύτερης ποιότητας και θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα.

– Οι ιδιωτικές εταιρείες σε άλλες χώρες προωθούν τις προτάσεις τους στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα απευθείας ή μέσω κυβερνητικών δομών;

– Οποιοσδήποτε φορέας (είτε ιδιωτικός είτε δημόσιος) μπορεί να υποβάλει επενδυτικό πρόγραμμα εάν έχει ένα καλό έργο που προσφέρεται για επένδυση. Οι φορείς που προωθούν έργα του ιδιωτικού τομέα δεν απαιτείται να έχουν άδεια από τις κυβερνήσεις για να υποβάλουν αίτηση: μπορούν να την υποβάλουν απευθείας στην ΕΤΕπ. Σε ορισμένα κράτη–μέλη οι δημόσιες και τοπικές αρχές παρέχουν στήριξη και καθοδήγηση σε επιχειρήσεις για το πώς να ζητήσουν χρηματοδότηση από το επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά οι εταιρείες δεν χρειάζονται προηγούμενη έγκριση για να προσεγγίσουν την ΕΤΕπ. Οι φορείς που προωθούν έργα του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα μπορούν επίσης να ανατρέξουν στο Advisory Hub, όπου παρέχεται ευρεία ποικιλία συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη στήριξη διαδικασιών ταυτοποίησης, ανάπτυξης και υλοποίησης έργου, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τη χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων και την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας.

Οι υπηρεσίες διατίθενται δωρεάν σε δημόσιες αρχές. Επίσης, σημειώνω με μεγάλη χαρά ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ευρέως τη νέα διαδικτυακή πύλη για προτεινόμενα έργα, το Project Portal: προς το παρόν έχουν υποβάλει τα περισσότερα. Ο κατάλογος λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και θα αναρτηθεί «ζωντανά» σε μερικές εβδομάδες. Εκεί οι επενδυτές μπορούν να δουν ποια έργα είναι διαθέσιμα και να επικοινωνήσουν απευθείας με τον φορέα του έργου.

– Πόσα επενδυτικά έργα στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί; Ποιοι τομείς ξεχωρίζουν;

– Το επενδυτικό πρόγραμμα επιταχύνει τους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, με 25 κράτη–μέλη της Ε.Ε. να έχουν ωφεληθεί έως τώρα. Προς το παρόν, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει 57 έργα για χρηματοδότηση με εγγύηση EFSI, που αντιπροσωπεύουν όγκο χρηματοδότησης ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το EIF έχει εγκρίνει 165 συμβάσεις χρηματοδότησης ΜμΕ, με συνολικό ύψος 3,4 δισ. ευρώ. Αναμένεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 136.000 μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις.

Συνολικά, αυτές οι διεργασίες αναμένεται να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις ύψους 82,1 δισ. ευρώ. Τα μισά περίπου από τα έργα που έχουν εγκριθεί είναι στον τομέα ενέργειας: εξοικονόμηση ενέργειας για κατοικίες και επιχειρήσεις, ανανεώσιμη ενέργεια (π.χ. υπεράκτια αιολικά πάρκα), υποδομές (π.χ. αγωγοί φυσικού αερίου).

Αλλοι τομείς που ωφελούνται είναι οι μεταφορές, οι ψηφιακές τεχνολογίες και το πεδίο έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στη χρηματοδότηση έργων στον αγροτικό τομέα, στον τομέα τροφίμων, του τουρισμού ή όπου άλλου χρειάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή