Πρόταση για περαιτέρω 3,6 δισ μέτρα «εν αναμονή»

Πρόταση για περαιτέρω 3,6 δισ μέτρα «εν αναμονή»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από μία σειρά συναντήσεων μεταξύ των βασικών παικτών της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά την διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ίσως να βρέθηκε η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο  που υπήρχε ανάμεσα στους θεσμούς στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στα κατά πόσο τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα ικανοποιούν τους συμφωνηθέντες στόχους.

Η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει 3,6 δισ. ευρώ  επιπλέον μέτρα (2% του ΑΕΠ) από αυτά που ήδη γνωρίζουμε και συζητούνται με τους θεσμούς (δηλαδή τα 5,4 δισ). Αυτά όμως τα περαιτέρω μέτρα  θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα νομοθετήσει  αλλά να  τα εφαρμόσει μόνο εάν χρειαστεί, αν δηλαδή δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Η πρόταση για “μέτρα εν αναμονή” 3,6 δισ είναι ο συμβιβασμός που προτείνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτή την στιγμή υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μέτρα αξίας 2,5%- 3% του ΑΕΠ τα οποία έχουν συμφωνηθεί θα έχουν το και αποτέλεσμα του 3,5 % πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 πολύ μακριά από το 3,5% που είναι συμφωνημένο από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τρεις ευρωπαίος αξιωματούχους η παραπάνω πρόταση είναι η συμβιβαστική λύση που έχει βρεθεί αυτή την στιγμή προκείμενου να γεφυρωθεί το χάσμα των εκτιμήσεων. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση πάλι την Αθήνα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος για μέτρα εν αναμονή- αλλά 3,6 δις μέτρα πέρα αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι.

Επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων μπορεί να έχει και άλλη μία αρνητική επίπτωση, να στείλει στην αγορά το μήνυμα ότι υπάρχει  περίπτωση η Ελλάδα να μην πετύχει τους στόχους, καθώς θα έχει νομοθετήσει για αυτό το ενδεχόμενο, ενώ τα περαιτέρω μέτρα μπορεί να  επιτείνουν την ύφεση.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα την Δευτέρα και αναμένεται να συζητηθεί η παραπάνω πρόταση εκτενώς αν θα γίνει δεκτή δεν είναι γνωστό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή