Σκλήρυνση από Αθήνα μετά τον αιφνιδιασμό

Σκλήρυνση από Αθήνα μετά τον αιφνιδιασμό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει από τώρα «μέτρα ΔΝΤ» για το 2018, η ελληνική κυβέρνηση απαντά στον αρχικό αιφνιδιασμό της απαίτησης για επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και στρέφεται προς αναζήτηση συμμάχων σε εκείνες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που, κατά την Αθήνα, θεωρούν ότι δεν είναι η εποχή κατάλληλη για «να παίζει κανείς με τη σταθερότητα στην Ελλάδα». Από το Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού προαναγγέλλουν νέο κύκλο πολιτικών επαφών του κ. Αλ. Τσίπρα σε ανώτατο επίπεδο με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, προκειμένου να τεθεί για την ώρα στην άκρη η απαίτηση για πρόβλεψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Η Αθήνα μετατοπίσθηκε χθες αισθητά από την αρχική της τοποθέτηση, το βράδυ της Κυριακής, όταν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκεκριμενοποιηθούν επιπλέον μέτρα, εφόσον ελάμβανε διαβεβαιώσεις για το χρέος. Χθες, έπειτα από την καθιερωμένη υπό τον πρωθυπουργό κυβερνητική σύσκεψη, το μήνυμα του Μαξίμου ήταν διαφοροποιημένο: η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και με βάση όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM), για τους οποίους κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι βρίσκονται κοντά στις θέσεις της Αθήνας και στο ΔΝΤ. Βεβαίως, από όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες πέραν του Ατλαντικού, δεν επιβεβαιώνεται ότι τα «στρατόπεδα» διαμορφώνονται ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Σε αυτή την παρατήρηση, από την κυβέρνηση απαντούν ότι στις ιδιωτικές τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις από ό,τι δημοσίως παρουσιάζεται. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, εκτίμησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η απαίτηση για νέα μέτρα «ίσως πρόκειται για συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, η οποία όμως δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση και είναι εις βάρος της».

Σε κάθε περίπτωση, η επανάληψη των διαπραγματεύσεων αναμένεται να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα ζητήματα που οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν στο τραπέζι και για τον τρόπο με τον οποίο εννοούν την ανάληψη δέσμευσης για νέα μέτρα. Αν, δηλαδή, θα μπορούσαν να αρκεστούν σε μια γενική αναφορά ότι πιθανές αποκλίσεις μεταφράζονται σε λήψη επιπλέον μέτρων ή αν ζητούν συγκεκριμενοποίηση και ψήφιση των μέτρων αυτών άμεσα, κάτι που κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί η Αθήνα.

Από το Μαξίμου δίνουν τον δικό τους οδικό χάρτη για τη διαπραγμάτευση και τους στόχους που επιδιώκουν. Πρώτος στόχος, η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της Παρασκευής και ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup. Και αφού κλείσει η αξιολόγηση και αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος, οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων να γίνει εκεί. Αν και αυτό το χρονοδιάγραμμα δείχνει μάλλον μακριά από τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στα επιχειρήματα της Αθήνας είναι οι αστοχίες στις εκτιμήσεις του Ταμείου κατά το παρελθόν, οι θετικότερες του αναμενομένου επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η κίνηση Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση και την αναζήτηση συμμαχιών για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση των ν/σ για ασφαλιστικό και φορολογικό, τα οποία ακολούθως θα έρθουν στη Βουλή (υπολογίζεται στο τέλος της εβδομάδας) και θα ψηφιστούν πιθανότατα μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί σε αυτά τυχόν τροποποιήσεις που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή