Δάφνη Πατακιά: Νομάς με άστρο

Δάφνη Πατακιά: Νομάς με άστρο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ελληνική έδρα της οικογένειας Ιωακειμίδου-Πατακιά είναι ένα ευήλιο ρετιρέ στην περιοχή του Χίλτον. Η Δάφνη – που αρχικά χρησιμοποιούσε και τα δύο επώνυμα, ωστόσο περιορίστηκε στο Πατακιά για λόγους ευκολίας – έχει φτάσει πριν λίγες ώρες στην Αθήνα από το Παρίσι, όπου μένει μόνιμα από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Είναι οι μέρες που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες η ταινία «Το ξύπνημα της άνοιξης», του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, με την ίδια στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως δεν είναι αυτός ο λόγος του ταξιδιού της. «Ήρθα γιατί παρουσιάζει η μητέρα μου την πρώτη της ποιητική συλλογή», λέει η νεαρή ηθοποιός, χωρίς να κρύβει την ανυπομονησία της να συναντήσει τους γονείς της, που φτάνουν όπου να ’ναι στο αεροδρόμιο από τις Βρυξέλλες, και τη μικρότερη αδερφή της, μήνες μετά την τελευταία φορά που βρέθηκαν όλοι μαζί στην ίδια χώρα.

Τα μάτια της έχουν την ίδια λάμψη που είχαν στις φωτογραφίες από την τελετή απονομής των βραβείων European Shooting Stars 2016, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όταν μοιράστηκε τη σκηνή με άλλα εννέα, πολλά υποσχόμενα ταλέντα στο χώρο της υποκριτικής, από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το χαμόγελό της είναι το ίδιο πλατύ και τα μαλλιά της πιασμένα σε έναν ανεπιτήδευτο κότσο – ένα κορίτσι γεννημένο το 1992, που λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι τα ρούχα που φόρεσε εκείνη τη βραδιά δεν ήταν δικά της, γιατί δεν έχει τίποτα ανάλογο στην γκαρνταρόμπα της. Μόλις όμως αρχίζει η φωτογράφιση, εκπέμπει στο φακό μια σαγηνευτική γοητεία. Η ψάθινη πολυθρόνα στην οποία κάθεται θυμίζει τις τολμηρές σκηνές της στην ταινία και δεν μπορώ να μην τη ρωτήσω αν έχει αισθανθεί ποτέ να την αντιμετωπίζουν ως Λολίτα. «Έχω δει την ομώνυμη ταινία του Kubrick, που μου άρεσε πολύ», απαντάει. «Δεν βλέπω καθόλου έτσι τον εαυτό μου και η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν οι “τίτλοι”».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες, όπου οι γονείς της ζουν και εργάζονται ακόμα, και ήθελε να γίνει ηθοποιός από μικρή, έχοντας την πρώτη της επαφή με το θέατρο σε ερασιτεχνικές ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν οικογενειακώς. Με την Ελλάδα ως «απωθημένο», ήρθε στα 18 της για σπουδές στη σχολή του Εθνικού και μετά την αποφοίτησή της, έπαιξε στο θέατρο (στον «Φάουστ», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, και στο «Βυσσινόκηπο», σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου), σε ταινίες μικρού μήκους (από τις οποίες το «Ακρυλικό», του Νίκου Πάστρα, θα γυριστεί σε μεγάλου μήκους εκδοχή), στο «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «μια ταινία για τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα» (η οποία απέσπασε 9 υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), και στο «Ξύπνημα της άνοιξης», «την ιστορία πέντε έφηβων στην Αθήνα του σήμερα, που ξεπερνούν τα όριά τους και φτάνουν στα άκρα».

Δάφνη Πατακιά: Νομάς με άστρο-1

Το πρώτο σημαντικό που αποκόμισε η Δάφνη από την εμπειρία στο Βερολίνο ήταν η επαφή με τους συναδέλφους της που επίσης βραβεύτηκαν. «Παρακολουθούσα τα Shooting Stars από το 2011, και πάντα μου φαινόταν πολύ ενδιαφέρον ότι φέρνουν κοντά ανθρώπους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες», εξηγεί. «Παράλληλα, σε παρουσιάζουν σε δημοσιογράφους και, κυρίως, σε ανθρώπους του χώρου. Στην ουσία, γίνεται ένα δίωρο speed dating, κατά τη διάρκεια του οποίου σε συστήνουν σε 60 casting directors και ατζέντηδες. Ελπίζω να με βοηθήσει».

Ήδη, το γεγονός ότι μιλάει άπταιστα γαλλικά τη βοήθησε να εγκατασταθεί στο Παρίσι, για να διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει μια τέτοια πολιτιστική πρωτεύουσα. «Το ότι έχω μια δεύτερη μητρική γλώσσα είναι μεγάλη τύχη», αναγνωρίζει. «Θα ήθελα να δουλέψω και στα γαλλικά και στα αγγλικά, αν γίνεται. Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω και σινεμά και θέατρο, και βέβαια να συνεχίσω να δουλεύω και στην Ελλάδα. Δεν έχω σκοπό να ξεκόψω».

 

Photo ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ | Επιμέλεια ΜΥΡΤΩ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

MAKEUP & ΗAIR: ΜΑΙΡΗΛΟΥ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ STYLING: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ. ΜΕΤΑΞΩΤΟ JUMPSUIT STELLA MCCARTNEY, LUISA WORLD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή