Αγώνας για ανανέωση πυρηνικών από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Αγώνας για ανανέωση πυρηνικών από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν σήμερα τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μικρότερων και λιγότερο καταστροφικών πυρηνικών όπλων, ρισκάροντας να αναβιώσουν έναν «ψυχροπολεμικό εξοπλιστικό ανταγωνισμό» και να διαταράξουν την ισορροπία δυνάμεων που για περισσότερο από μισόν αιώνα έχει αποτρέψει τη διεξαγωγή πυρηνικού πολέμου. O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε αυτόν τον κίνδυνο στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια, τονίζοντας ότι «η δημιουργία νέων, περισσότερο θανατηφόρων και πιο αποτελεσματικών πολεμικών συστημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση του εξοπλιστικού ανταγωνισμού».

Η Μόσχα εισάγει μεγάλους πυραύλους με μικροσκοπικές πυρηνικές κεφαλές, και, σύμφωνα με ρώσικες ειδησεογραφικές αναφορές, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό κατασκευάζει ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο, ικανό να προκαλέσει μέσω υποθαλάσσιας έκρηξης, ραδιενεργό κύμα που θα καθιστούσε οποιαδήποτε πόλη στόχευε μη κατοικήσιμη. Ο κινεζικός στρατός δοκιμάζει μια πρωτότυπη πυρηνική κεφαλή με την ονομασία «υπερηχητικό όχημα καθόδου», η οποία κινείται με τέτοιο τρόπο που καθιστά οποιαδήποτε άμυνα ανώφελη. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ΗΠΑ δοκιμάζουν το δικό τους υπερηχητικό όπλο και διαμορφώνουν ένα νέο οπλοστάσιο, με όπλα που τα κύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι το μικρό μέγεθος, η μυστικότητα και η ακρίβεια.

Ο κύριος φόβος που εγείρει η εξοπλιστική ανανέωση των τριών υπερδυνάμεων είναι ότι ο ακριβής και λιγότερο καταστροφικός χαρακτήρας των νέων όπλων αυξάνει τον πειρασμό χρησιμοποίησής τους, υποσκάπτοντας έτσι το ψυχροπολεμικό δόγμα της «αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής», της ψυχρής λογικής ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγούσε σε μαζικά αντίποινα και θα κατέληγε στην ολική καταστροφή όλων των αντιμαχομένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναρωτώμενος αν οι αμερικανικές πολεμικές αναβαθμίσεις ενισχύουν τον νέο ανταγωνισμό μεταξύ των τριών υπερδυνάμεων, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής ότι έχει επίγνωση της έντασης που προκαλείται από τον εκσυγχρονισμό του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Ωστόσο, υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που τοποθέτησε τον πυρηνικό αφοπλισμό στο κέντρο της αμερικανικής αμυντικής πολιτικής, πραγματοποιώντας σημαντικά διαβήματα προς στη Μόσχα να πράξει το ίδιο. Παρά την αρχική του συγκατάθεση, το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε και προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας γενιάς πυραύλων μακρού βεληνεκούς με μικρογραφημένες πυρηνικές κεφαλές.

Το νέο πρόγραμμα πυρηνικής ανανέωσης της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την εισβολή στην Κριμαία το 2014, δεν έμεινε, βέβαια, αναπάντητο από αμερικανικής πλευράς. Περιγράφοντας τα σχέδιά του για τον πυρηνικό εξοπλισμό, το Πεντάγωνο αποκάλεσε τα νέα αμερικάνικα πυρηνικά όπλα «απαραίτητα για την αναχαίτιση της ρωσικής επιθετικότητας» στην Ανατολική Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής ανανέωσης εντάσσεται και η δημιουργίας μιας υπερηχητικής, μη-πυρηνικής κεφαλής, με κύρια στοιχεία της την ταχύτητα και την ακρίβεια, η οποία έρχεται να προλάβει την Κίνα στην τελειοποίηση της δικής της. Η Κίνα, η οποία σύμφωνα με αναλυτές απειλείται όσο καμία άλλη πυρηνική υπερδύναμη από τις προόδους των ΗΠΑ, βλέπει με φόβο τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό της Ουάσιγκτον και αντιλαμβάνεται την κατασκευή της υπερηχητικής κεφαλής ως έναν πιθανό τρόπο επίθεσης εναντίον της χωρίς την απαγορευμένη χρήση πυρηνικών όπλων. Οι φόβοι αυτοί οδήγησαν σε ένα πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού και από την κινεζική πλευρά, με τη δημιουργία νέων βομβών και πυραύλων, κατά τα ρωσικά πρότυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή