Τα βλέμματα στραμμένα στη Νέα Υόρκη

Τα βλέμματα στραμμένα στη Νέα Υόρκη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασιστικής σημασίας για το χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανικών ενόψει των προεδρικών εκλογών ενδέχεται να αποδειχθούν οι σημερινές προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Οι δύο υποψήφιοι που έχουν το προβάδισμα σε αριθμό εκλεκτόρων, η γερουσιαστής Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον και ο δισεκατομμυριούχος του Μανχάταν Ντόναλντ Τραμπ, φιλοδοξούν να επιτύχουν άνετες, «εντός έδρας» νίκες σε βάρος των εσωκομματικών αντιπάλων τους, γέρνοντας αποφασιστικά προς το μέρος τους την πλάστιγγα των συσχετισμών ενόψει των συνεδρίων των δύο μεγάλων κομμάτων για την ανάδειξη των υποψηφίων που θα αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η Χίλαρι Κλίντον έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία στην πολιτεία-έπαλξη των Δημοκρατικών με ομιλίες της στις περιοχές του Μανχάταν, του Κουίνς και του Μπρονξ, προερχόμενη από το Λος Αντζελες, όπου παραβρέθηκε σε ένα εντυπωσιακό δείπνο για την οικονομική ενίσχυση της εκστρατείας της, το οποίο οργάνωσε ο δημοφιλής σταρ του Χόλιγουντ και υποστηρικτής της Τζορτζ Κλούνεϊ. Η τελευταία δημοσκόπηση έδινε στην πρώην υπουργό Εξωτερικών καθαρό προβάδισμα έναντι του αριστερού ανθυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς, με ποσοστό 53% έναντι 41%.

Το γεγονός αυτό δεν αποθάρρυνε, όμως, τον γερουσιαστή του Βερμόντ, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει, τις τελευταίες ημέρες, ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπέρνι Σάντερς κατάφερε να κλείσει σε σημαντικό βαθμό την ψαλίδα, η οποία μέχρι πρότινος τον χώριζε κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες από τη Χίλαρι Κλίντον, επωφελούμενος από ένα σερί οκτώ διαδοχικών νικών του σε ισάριθμες πολιτείες. Περισσότεροι από 20.000 οπαδοί του συμμετείχαν στην εντυπωσιακή προεκλογική του συγκέντρωση στο Μπρούκλιν.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, η ίδια δημοσκόπηση εμφάνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ να συγκεντρώνει το 52% των ψήφων έναντι μόλις 22% του κυριότερου ανθυποψηφίου του, γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ και 18% του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ. Το ερώτημα που παρέμενε μέχρι χθες ανοικτό ήταν αν ο Τραμπ καταφέρει να κερδίσει το σύνολο ή έστω τη συντριπτική πλειονότητα των εκλεκτόρων Νέας Υόρκης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αποσπάσει ποσοστό άνω του 50% στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και να έρθει πρώτος στη μεγάλη πλειονότητα των περιφερειών της.

Σε πανεθνικό επίπεδο, ο Τραμπ προηγείται του Κρουζ στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, με 40% έναντι 30%, ενώ η Κλίντον προηγείται του Σάντερς με οριακή διαφορά 47% έναντι 46%.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιουέι χαρακτήρισε «ανορθολογικό τύπο» τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις τοποθετήσεις του για πόλεμο δασμών εναντίον της Κίνας. «Αλλόκοτο και παράλογο» χαρακτήρισε τον Τραμπ και αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας, μιλώντας στο CNN, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπέρ του πυρηνικού εξοπλισμού της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Τέλος, ρεπορτάζ των New York Times χαρακτηρίζει τον Τεντ Κρουζ «τον πιο δεξιό υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών εδώ και 50 χρόνια». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Κρουζ ασκεί κριτική… από τα δεξιά στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των μεταναστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή