Εκτραχύνεται η κατάσταση στον ΟΛΠ από τους συνδικαλιστές

Εκτραχύνεται η κατάσταση στον ΟΛΠ από τους συνδικαλιστές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσο δεν λύνονται τα εργασιακά μας θέματα από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει καμία γενική συνέλευση του διοικητικού συμβούλιου του ΟΛΠ». Με τέτοιες απειλές κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου μιας εισηγμένης και υπό ιδιωτικοποίηση, με τις «ευλογίες» του πρωθυπουργού, επιχείρησης οι συνδικαλιστές του λιμανιού του Πειραιά αξιώνουν να λυθούν τα εργασιακά τους ζητήματα χωρίς μάλιστα να τα προσδιορίζουν κιόλας.

Περί τους τριάντα, σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζομένους εισέβαλαν το μεσημέρι της Τρίτης στην αίθουσα του οργανισμού όπου είχε συγκληθεί και συνεδρίαζε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονταν η προκήρυξη έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο και την αλλαγή του καταστατικού της εισηγμένης.

Η συνεδρίαση διεκόπη από τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γ. Κούβαρη, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία διεξαγωγής του.

Κύκλοι σε γνώση των προβληματισμών της διοίκησης του ΟΛΠ εκτιμούν πως το ζήτημα πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής ηγεσίας, καθώς οποιαδήποτε απόπειρα απομάκρυνσης των εργαζομένων σε ενδεχόμενη νέα συνεδρίαση του δ.σ. θεωρείται βέβαιο πως θα είχε ως αποτέλεσμα απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα συμβάντα της Τρίτης προκαλούν έντονη ανησυχία σε χρήστες του λιμανιού και εκτιμάται πως απειλούν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, επιβαρύνουν το κλίμα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και υπονομεύουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα.

Επιπλέον, αίνιγμα χαρακτηρίζεται το ζήτημα των αιτημάτων των εργαζομένων: οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ έχουν εν ισχύι διετή συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι και επιπλέον πολλοί στην αγορά θεωρούν πως έχει διασφαλίσει σημαντικά δικαιώματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται μάλιστα πως οι αμοιβές των 1.121 εργαζομένων του ΟΛΠ το 2015 ανήλθαν συνολικά στα 51,511 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο που ακυρώθηκε χθες ήταν σημαντικό, διότι συνεδρίαζε για να αποφασίσει την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, τη δεύτερη μέσα σε δύο μήνες, προκειμένου να ψηφιστεί η τροποποίηση της από 13-02-2002 σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας. Πρόκειται για το λεγόμενο master concession, το συμβατικό κείμενο δηλαδή με βάση το οποίο θα λειτουργεί και θα εκμεταλλεύεται τις λιμενικές υποδομές του Πειραιά ο ΟΛΠ, με βασικό μέτοχο την Cosco. Η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης θα περάσει κατόπιν και από την ελληνική Βουλή. Η γενική συνέλευση επίσης αναμένεται να αποφασίσει και εκτεταμένες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου που σήμερα ανέρχονται σε δεκατρία και περιλαμβάνονται και δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Πολλές εκ των αλλαγών αφορούν το οργανόγραμμα της εταιρείας και ειδικά τα όργανα διοίκησης και θέματα αρμοδιοτήτων τους αλλά και την ευρύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή