Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Γερ. Αρσένης

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Γερ. Αρσένης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε χθες ο Γεράσιμος Αρσένης, επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του κόμματος. Ο Γεράσιμος Αρσένης κατέληξε στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού. Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1931 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Αφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήγε στις ΗΠΑ όπου έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του MIT. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (1964-1966), και στη συνέχεια στέλεχος και διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (1967-1980). Κατά την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974) συνεργάστηκε με το ΠΑΚ στις ΗΠΑ.

Μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, ο Γεράσιμος Αρσένης αξιοποιήθηκε αρχικά ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (1982-1984). Εν συνεχεία, διετέλεσε υπουργός σε πολλά και κομβικής σημασίας χαρτοφυλάκια (Εθνικής Οικονομίας 1982-1985, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 1984-85, Εθνικής Αμυνας 1993-1996 και Παιδείας 1996-2000). Υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για συνολικά είκοσι χρόνια και συγκεκριμένα από το 1985 έως και το 2004 και μια μικρή περίοδο μεταξύ 2006 και 2007. Ηταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, ενώ προήδρευε στο Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και ήταν αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ). Ο Γεράσιμος Αρσένης μαζί με τον κ. Κώστα Σημίτη και τον Ακη Τσοχατζόπουλο ήταν εκ των τριών που διεκδίκησαν το 1996 την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας που έγινε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ηταν πατέρας τεσσάρων παιδιών και παντρεμένος με την κ. Λούκα Κατσέλη.

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. «Υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και τη διακυβέρνηση της χώρας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Για έναν πολιτικό «με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στον δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Τη θλίψη της για την απώλεια ενός αναπόσπαστου μέρους της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε η πρόεδρος του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ο κ. Δ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή