ΗΠΑ, Ρωσία ενώνουν δυνάμεις στο Συριακό

ΗΠΑ, Ρωσία ενώνουν δυνάμεις στο Συριακό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων της Γενεύης για το συριακό πρόβλημα και επιστροφής στο σκηνικό του γενικευμένου εμφυλίου πολέμου, ώθησε τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο να αναζητήσουν δρόμους αποτελεσματικότερου συντονισμού των προσπαθειών τους για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Αρχίζει να ενισχύεται η αίσθηση ότι (η διαδικασία της Γενεύης) αποσυντίθεται με επιταχυνόμενο ρυθμό κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν συγχρονιστούν για τη διάσωσή της… τότε μπορεί σύντομα να βρεθούμε πίσω στην κατάσταση που αντιμετωπίζαμε πριν από τρεις- τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. «Κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα ούτε της χώρας μας ούτε της Ρωσίας», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος, μία ημέρα νωρίτερα συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τις εξελίξεις στο συριακό πρόβλημα. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «έντονη» τη συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενότερα τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεών τους στη Συρία.

Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, ο συντονιστής της κυριότερης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης (Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, ή HNC), Ριάντ Χιτζάμπ, απηύθυνε έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις να συναντηθούν επειγόντως για να επανεκτιμήσουν την εκεχειρία, η οποία, κατά την εκτίμησή του, δεν εφαρμόζεται πλέον από την πλευρά της Δαμασκού. Ο Ριάντ Χιτζάμπ επέμεινε ότι «δεν θα υπάρξει λύση όσο ο Μπασάρ Ασαντ παραμένει στην εξουσία», προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να φύγει την Πέμπτη, μαζί με άλλους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης από τη Γενεύη. Ορισμένα μέλη, όμως, της HNC θα παραμείνουν στην ελβετική πόλη για «τεχνικές» συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Σε μια προσπάθεια διάσωσης των διαπραγματεύσεων, ο κ. ντε Μιστούρα πρότεινε να παραμείνει ο Μπασάρ Ασαντ σε μια προεδρία με λίγο-πολύ διακοσμητικό ρόλο στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ενώ η πραγματική εξουσία θα περάσει στα χέρια προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, η πρότασή του απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές. Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Εθνη, Μπασάρ Τζαφάρι, ο οποίος ηγείται της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αποδέχθηκε επί της αρχής τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας –κάτι που χαρακτηρίστηκε «μείζων πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»– αλλά απέκλεισε τον περιορισμό του Ασαντ σε διακοσμητικό ρόλο, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει τη δικαιοδοσία του. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης απέρριψε κάθε συζήτηση για προσωρινή, έστω, παραμονή του Ασαντ στην προεδρία.

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τροφοδοτεί η σφοδρή επίθεση του κυβερνητικού στρατού και συμμαχικών πολιτοφυλακών στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη –προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος– πόλη της Συρίας. Επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού βρίσκονταν χθες σε εξέλιξη και στη βορειοδυτική Συρία, στις επαρχίες της Λαττάκειας και του Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ, νέα βροχή από ρουκέτες δέχθηκε η τουρκική πόλη Κιλίς, στα σύνορα με τη Συρία, από θέσεις που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Τη Δευτέρα, πέντε Σύροι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Κιλίς από ρίψη ρουκετών. Το τουρκικό πυροβολικό ανταπέδωσε τα πυρά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή