Ποτάμι: Ανεξαρτητοποίηση Χ. Θεοχάρη με αιχμές

Ποτάμι: Ανεξαρτητοποίηση Χ. Θεοχάρη με αιχμές

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δέκα βουλευτές απέμεινε το Ποτάμι στη Βουλή, καθώς ο κ. Χάρης Θεοχάρης, αρχικώς με επιστολή του προς τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και εν συνεχεία με δήλωσή του, γνωστοποίησε χθες την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του νέου κόμματος με το οποίο εξελέγη βουλευτής.

Στην επιστολή του, μάλιστα, χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για το Ποτάμι, καθώς κάνει λόγο για «διγλωσσία» και για «πολλά λάθη: έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειες, στρογγύλεμα απόψεων». Στην επιστολή του, η οποία φέρει ημερομηνία 19 Απριλίου 2016, και μετά την προσφώνηση «Αγαπητέ Σταύρο», ο κ. Θεοχάρης, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Σήμερα η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε άλλα λάθη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να βγούμε από την κρίση, ο καθένας μας με όσες δυνάμεις διαθέτει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία. Η χώρα και η Ιστορία, όμως, δεν θα μας συγχωρήσουν που προδώσαμε την ανάγκη για το καινούργιο. Αυτήν υπηρέτησα και αυτήν θα συνεχίσω να υπηρετώ όχι μέσα από διαδικασίες για θέσεις και προσωπικές επιβεβαιώσεις».

Παράλληλα καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα: «Αποχωρώ από την Κ.Ο. του Ποταμιού, συναισθανόμενος ότι όσα μας χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν. Θα συνεχίσω, όμως, να δίνω τους αγώνες μέσα στο Κοινοβούλιο και κυρίως μέσα στην κοινωνία για τους 18.000 πολίτες της Β΄ Αθηνών που με ψήφισαν, αλλά και για όλους τους Ελληνες πολίτες που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον».

Διάψευση φημών

Σημειώνεται ότι ο ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής σε συζητήσεις με δημοσιογράφους εμφανίστηκε να διαψεύδει φήμες που τον έφεραν να προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος.

Στελέχη του Ποταμιού σχολίαζαν ότι πρόκειται για μια «προδιαγεγραμμένη απόφαση» εκ μέρους του κ. Θεοχάρη, καθώς είχε θέσει εαυτόν εκτός κόμματος και προσέθεταν ότι ήδη είχε κληθεί στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος αύριο Πέμπτη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με πληροφορίες που είχαν φθάσει στην ηγεσία του κόμματος περί πρωτοβουλίας του να συγκεντρώσει υπογραφές με στόχο τη δημιουργία πολιτικής κίνησης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητέ Σταύρο,

Πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου συναντηθήκαμε άνθρωποι με διαφορετικές διαδρομές και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ακούσαμε το κάλεσμά σου, σε εμπιστευτήκαμε, παραμερίσαμε αναστολές και αμφιβολίες. Σε στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αγωνιστήκαμε, δουλέψαμε, υψώσαμε τη φωνή της λογικής.

Έγιναν όμως λάθη: έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειες, στρογγύλεμα απόψεων. Πάνω απ´ όλα όμως διγλωσσία. Αντιπολίτευση τη μια, στήριξη στην κυβέρνηση την επόμενη. Εμφανιζόμασταν πρόθυμοι για κυβερνητική συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις. Ίσως δεν έχουν σημασία όλα αυτά. Σημασία έχει πως ο κόσμος που μας ψήφισε έχει ακόμη την ίδια ανάγκη για εκπροσώπηση. Νιώθει ακόμη το ίδιο κενό όπως τότε. Σήμερα, η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε άλλα λάθη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να βγούμε από την κρίση, ο καθένας μας με όσες δυνάμεις διαθέτει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία.

Η χώρα και η ιστορία όμως δεν θα μας συγχωρήσουν που προδώσαμε την ανάγκη για το καινούργιο. Αυτήν υπηρέτησα και αυτή θα συνεχίσω να υπηρετώ όχι μέσα από διαδικασίες για θέσεις και προσωπικές επιβεβαιώσεις. Μέσα από την παρρησία και την εκπροσώπηση όσων με εμπιστεύτηκαν από τον Ιανουάριο και μετά.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που κάθε νέος πολιτικός σαν και εμένα πρέπει να έχει απέναντι στη νέα γενιά. Αποχωρώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού συναισθανόμενος ότι όσα μας χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν. Θα συνεχίσω όμως να δίνω τους αγώνες μέσα στο Κοινοβούλιο και κυρίως μέσα στην κοινωνία για τους 18 χιλιάδες πολίτες της Β’ Αθηνών που με ψήφισαν, αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον».

Χάρης Θεοχάρης

Tι απαντά το Ποτάμι

Την ανακοίνωση του κ. Θεοχάρη δεν άφησε αναπάντητη το Ποτάμι, το οποίο, από την πλευρά του, τον κατηγορεί για «συνεχείς μετατοπίσεις». Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει:

«Την άνοιξη του ‘15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ (γιατί ο Τσίπρας ήταν ανίκητος).

Τον χειμώνα του ‘15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ (γιατί το Ποτάμι πέφτει).

Την άνοιξη του ‘16 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ (γιατί ο Μητσοτάκης ανεβαίνει).

Ενδιαμέσως στο συνέδριο προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές για να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος αλλά δεν τα κατάφερε.

Μας τρέλαινε λίγο όλους στο Ποτάμι με τις συνεχείς μετατοπίσεις του αλλά το υπομέναμε μέχρι που κατάντησε μια κουραστική ιστορία.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις μετά από καταγγελίες δεκάδων στελεχών ότι τους καλούσε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης! Αντί να έρθει και να απαντήσει στις καταγγελίες, μια ώρα μετά προτίμησε να φύγει από το Ποτάμι κρατώντας όμως την έδρα του Βουλευτή. Ήθη παλαιοκομματικά.   

Και μια επιβεβλημένη διόρθωση. Οι βουλευτές αυτής της Βουλής δεν εκλέχθηκαν με σταυρό. Εκλέχθηκαν με λίστες. Λίστες οι οποίες κατατέθηκαν με βάση τον νόμο, από τον επικεφαλής του Κινήματος. Λίστες στις οποίες μετείχε με χαρά ο Χάρης Θεοχάρης. Και εδώ προκύπτει το απλό ερώτημα: αφού διαφωνούσε σφόδρα με την περυσινή πολιτική του κόμματος γιατί δέχτηκε να μπει στις λίστες; Για να μη χάσει την καρέκλα του βουλευτή; Και γιατί δεν παραδίδει τώρα την έδρα αφού συνεχίζει να διαφωνεί σφόδρα; Και να αρχίσει από το μηδέν μια νέα αρχηγική καριέρα». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή