Τραμπ, Κλίντον οι νικητές της Νέας Υόρκης

Τραμπ, Κλίντον οι νικητές της Νέας Υόρκης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμενόμενες νίκες κατήγαγαν στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης την Τρίτη, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε μία προεκλογική εκστρατεία, στην οποία οι υποψήφιοι αφιέρωσαν πολύ χρόνο, συζητώντας για την πραγματική έννοια των «αξιών της Νέας Υόρκης», οι ψηφοφόροι της πολιτείας απέδειξαν ότι αποδίδουν μεγαλύτερη αξία στην εντοπιότητα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC.

Η πραγματική αξία μιας νίκης στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης παραμένει, όμως, αμφίβολη στην ακόμη μακρά πορεία μέχρι την απόδοση του χρίσματος. Οι νίκες των «φαβορί» δεν μεταβάλλουν σε τίποτα τη στυγνή μαθηματική πραγματικότητα, που υποχρεώνει τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ να υποστούν για αρκετό χρόνο ακόμη τους αντιπάλους τους.

Ο Τραμπ ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχε ο ίδιος καλλιεργήσει, σημειώνοντας αποφασιστική νίκη, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες του για εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας συνέδρων. Αυτό που δεν πέτυχε, όμως, είναι να διασφαλίσει την εκλογή του από την πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων του Κλίβελαντ το καλοκαίρι.

Η Χίλαρι Κλίντον, από τη μεριά της, επικράτησε επί του Μπέρνι Σάντερς στη γενέτειρα του γερουσιαστή του Βερμόντ, παρά το γεγονός ότι ο Σάντερς είχε δαπανήσει πολύ μεγαλύτερα ποσά στη νεοϋορκέζικη προεκλογική του εκστρατεία από ό,τι η πρώην ΥΠΕΞ.

Η ήττα του Σάντερς κατέδειξε για μία ακόμη φορά το σημαντικό πρόβλημα δημοτικότητας, που αντιμετωπίζει ο αυτοαποκαλούμενος Δημοκρατικός Σοσιαλιστής υποψήφιος μεταξύ των Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Υποστηρικτές του Σάντερς τον κατηγορούν ότι παρά τις γενναιόδωρες προεκλογικές του δαπάνες, δεν αφιέρωσε όσο χρόνο και σημασία όφειλε στους παραπάνω ψηφοφόρους, αρκούμενος σε σύντομες συμβολικές εμφανίσεις σε αφροαμερικανικές συνοικίες.

Η ήττα του Σάντερς, όμως, δεν πρόκειται –όπως έδειξαν και οι μαχητικές του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων– να σημάνει το τέλος της εκστρατείας του, ούτε και να οδηγήσει στην αποσιώπηση των σημαντικών θεμάτων που η υποψηφιότητά του έφερε στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου, προκαλώντας τη μόνιμη ενόχληση της Χίλαρι Κλίντον.

Οι νίκες των πρωτοπόρων στη Νέα Υόρκη είχαν βέβαια τουλάχιστον ένα σημαντικό αντίκτυπο: επέτρεψαν στον Τραμπ και την κ. Κλίντον να ενισχύσουν σημαντικά τη δεξαμενή συνέδρων τους, προσφέροντας στον κάθε έναν από τους υποψηφίους αυτούς προβάδισμα, σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί. «Η κούρσα έχει ουσιαστικά τελειώσει», είπε ο Τραμπ. «Η νίκη είναι πλέον ορατή», δήλωσε η Κλίντον.

Το αποτέλεσμα υπήρξε σίγουρα ιδιαίτερα οδυνηρό για τον Τεντ Κρουζ, που είχε πετύχει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση, χάρη στη νίκη του στο Ουισκόνσιν, ότι ήταν ο ένας και μοναδικός υποψήφιος, ικανός να νικήσει τον «οδοστρωτήρα» Τραμπ. Η ψευδαίσθηση αυτή διαλύεται από τη στιγμή που ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ, αποδεικνύεται ανίκανος να πραγματοποιήσει ισχυρή εμφάνιση σε προκριματικές αναμετρήσεις. Μία τέτοια εμφάνιση του Κέισικ θα μπορούσε να σημάνει μελλοντικό συνασπισμό Κρουζ – Κέισικ στο συνέδριο, που θα απειλούσε την πρωτοκαθεδρία του Τραμπ.

Παρότι, όμως, ψηφοφόροι πολλών πολιτειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ πρόκειται να προσέλθουν προσεχώς στις προκριματικές κάλπες, καμία πολιτεία δεν αναμένεται να ακολουθήσει το πρότυπο της Νέας Υόρκης. Τις νίκες καθόρισαν πρωτίστως δημογραφικοί και γεωγραφικοί παράγοντες και όχι η ορμή των προεκλογικών εκστρατειών ή το νέο –πρωτοφανές συγκρατημένο– ύφος που επέλεξε ο Τραμπ και τα προοδευτικά μηνύματα της κ. Κλίντον.

Η προεκλογική εκστρατεία στη Νέα Υόρκη πρέπει να σβήσει γρήγορα από τη μνήμη, καθώς ανέδειξε με το χειρότερο τρόπο το χαμηλό επίπεδο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, με τους Δημοκρατικούς (και τον Τραμπ) υποψηφίους να επαίρονται για την –επίπλαστη– εντοπιότητά τους και τους Ρεπουμπλικανούς Κρουζ και Κέισικ να θυμίζουν επαρχιώτες τουρίστες στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή