Διαφοροποίηση από τους ΑΝΕΛ στη Βουλή

Διαφοροποίηση από τους ΑΝΕΛ στη Βουλή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρνηση ψήφου την οποία εξέφρασε ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Γ. Λαζαρίδης, σε σχετική με την ερασιτεχνική αλιεία διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είχε ως αποτέλεσμα η εν λόγω διάταξη να απορριφθεί: δεν θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια.

Το γεγονός έχει διπλή, πολιτική και δημοσιονομική, σημασία. Αφενός, έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων «εμπλοκών» (νομοσχέδιο για ιθαγένεια, για τα ομόφυλα ζευγάρια, διατάξεις για ζυθοποιία) να καταδείξει το μη ανέφελο της συγκυβέρνησης. Αφετέρου, ακυρώνει σχεδιασμό της κυβέρνησης να εισπράξει έσοδα, καθώς η εν λόγω διάταξη (άρθρο 43) προέβλεπε καταβολή παραβόλου προκειμένου να συμπεριληφθούν σε ειδικό μητρώο τα σκάφη ερασιτεχνικής αλιείας. Οι διακομματικές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το επίμαχο άρθρο ανάγκασε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, στην κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής να προβεί σε αλλαγές «ελάφρυνσης» του κόστους για τους ερασιτέχνες αλιείς. Στην τοποθέτησή του ο κ. Λαζαρίδης τις χαρακτήρισε θετικές, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας και καθώς όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν «επιφύλαξη» για το σύνολο του νομοσχεδίου, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε: «Ψηφίζουμε “ναι σε όλα”, πλην του άρθρου 43 στο οποίο έχω επιφύλαξη». Κατόπιν τούτου, η πρόεδρος της επιτροπής, Χαρά Καφαντάρη, ανέφερε: «Επομένως, το άρθρο 43 δεν γίνεται δεκτό».

22 τροπολογίες

Νωρίτερα, η κ. Καφαντάρη είχε επίσης σημειώσει: «Θα ευχηθώ να μην έχουμε περισσότερες τροπολογίες». Η αναφορά αυτή δεν ήταν τυχαία. Εως χθες το μεσημέρι, σχεδόν 24 ώρες δηλαδή πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, είχαν κατατεθεί 22 τροπολογίες, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν υπουργικές. Αρκετές δε εξ αυτών, εντελώς άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά αναφέρονται (υπουργικές) τροπολογίες που ρυθμίζουν θέματα επιδομάτων και καταβολής υπερωριακής αμοιβής στο Δημόσιο, προβλέπουν τη συγκρότηση «ειδικής υπηρεσίας επικοινωνιακού σχεδιασμού» για «θέματα που αφορούν την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική» ή και νομιμοποιούν δαπάνες «που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την 31-3-2016» για την κάλυψη των αναγκών του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και την προμήθεια υλικών-αγαθών και παροχή υπηρεσιών από τα νοσοκομεία.

Μεταξύ των βουλευτικών, ξεχωρίζει και τροπολογία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (Ι. Στέφου) στην αιτιολογική έκθεση της οποίας σημειώνεται μεταξύ άλλων: Επειδή «υφίσταται ερμηνευτική αμφιβολία σχετικά με το αν επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν διανοίξεις οδών» σε εκτάσεις δασικές ή χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες (Natura), με την προτεινόμενη διά της τροπολογίας «ρύθμιση, αίρεται το ερμηνευτικό ζήτημα και διευκρινίζεται ρητά ότι είναι δυνατή η εκτέλεση (σ.σ.: η ορολογία ακριβώς ως έχει στο κείμενο) των έργων οδοποιίας στις προστατευόμενες περιοχές».

Κατά τα λοιπά –και με το πόσες τροπολογίες τελικώς θα κατατεθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο να παραμένει επί του παρόντος άγνωστο–, ακόμα ένα χαρακτηριστικό του τρόπου νομοθέτησης από τη σημερινή κυβέρνηση κάνει εκ νέου την εμφάνισή του: οι προτείνοντες υπουργοί εισηγούνται την ψήφιση ρυθμίσεων «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου» και «κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας», ενώ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις ειδικές εκθέσεις του αναφέρει πως ο υπολογισμός του κόστους των ρυθμίσεων είναι αδύνατος, επειδή «το επισπεύδον υπουργείο δεν προσδιορίζει το ύψος των δαπανών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή