ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπαστουνάκια μοσχαριού σοτέ με σόγια

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κρέας, Μοσχάρι, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Σόγια, Μπαχαρικά

Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Αναμονή: 10΄, Ψήσιμο: 10΄  

Υλικά για 4 άτομα:

  • 700 γρ. ξεκοκαλισμένη σπαλομπριζόλα, κομμένη σε λεπτές λωρίδες πάχους περίπου 1 εκ.
  • 100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 60 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, κοπανισμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 40 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του σκεύους
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόγια και το ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε το 1/3 της ποσότητας σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη (για το σερβίρισμα).

Στο βαθύ μπολ με το υπόλοιπο μείγμα χυμού-σόγιας-λαδιού ρίχνουμε το σκόρδο και το κρέας και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε και πετάμε τη μαρινάδα και το σκόρδο.

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) ή μια φαρδιά κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε τις λωρίδες κρέατος* και ψήνουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν, χωρίς όμως να στεγνώσουν. Τις βγάζουμε σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με τη μαρινάδα που είχαμε κρατήσει, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και την πάπρικα και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή πιλάφι και μαρουλοσαλάτα με άνηθο και ελιές.

Τι πίνουμε: Ο,τι κόκκινο θέλουμε, αποφεύγοντας βαριά και παλαιωμένα. Προτείνω ένα κρητικό χαρμάνι, μια φινετσάτη Λημνιώνα, ένα ελληνικό Syrah.

*ΜΥΣΤΙΚΟ: Αν το τηγάνι δεν είναι ευρύχωρο, είναι προτιμότερο να ψήσουμε το κρέας σε δύο δόσεις. Αν το βάλουμε μονομιάς, θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους και το κρέας δεν θα ροδίσει και δεν θα ψηθεί σωστά. Αντιθέτως, θα βράσει μέσα στα υγρά του.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ