ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παξιμαδάκια πολύσπορα

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ψωμιά, Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Συνταγές, Μπαχαρικά

Σας δίνω μια μέτρια δόση. Αν μείνουν, κρατήστε τα σε τενεκεδένιο κουτί ή σε πλαστικό σακουλάκι τροφίμων. Μπορείτε να παραλείψετε το λάδι αν θέλετε, οπότε τα παξιμαδάκια θα γίνουν λίγο πιο σκληρά.

Προετοιμασία: 20΄- 25΄ Αναμονή: 70΄ συνολικά Ψήσιμο: περίπου 3 ώρες

Υλικά
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι στεγνή μαγιά
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 100 ml λάδι
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας σπόρος παπαρούνας (σε μπαχαράδικα και μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής)
  • 3 κουτ. σούπας ηλιόσποροι, ελαφρά ψημένοι
  • 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (ή μαυροσούσαμο)

Διαδικασία:

Στο μπολ του μίξερ ή σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το πιπέρι, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε το λάδι και τόσο χλιαρό νερό όσο να υγρανθεί το μείγμα. Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας ακόμα λίγο νερό, αν χρειάζεται. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τους σπόρους και το μαυροσούσαμο και ξαναζυμώνουμε για να ενωθούν τα υλικά ομοιόμορφα στη ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να φουσκώσει.

Μετά τη ζυμώνουμε λίγο και τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια, τα οποία πλάθουμε λεπτά φραντζολάκια. Τα βάζουμε πάνω στο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόχαρτο, με απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.

Τα σκεπάζουμε, τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά και τότε χαράζουμε την επιφάνειά τους σε φέτες πάχους 1½ εκ., χωρίς να τα χωρίζουμε εντελώς, και τα ψήνουμε στους 175° C για περίπου 40 - 50 λεπτά (δεν ρο­δίζουν, εφόσον δεν έχουν ζάχαρη, αλλά θα πάρουν το χρώμα του ψωμιού).

Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Τα κόβουμε με το μαχαίρι του ψωμιού σε φέτες 1 εκατοστού. Τις απλώνουμε σε ταψί, ή καλύτερα σε μια σχάρα με το ταψί από κάτω, και τις ξαναφουρνίζουμε για 1 ½ - 2 ώρες στους 140° C, μέχρι να φρυγούν και να γίνουν τραγανά παξιμαδάκια, προσέχοντας όμως να μην καούν.  

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ