Μετωπική στη Βουλή για την οικονομία

Μετωπική στη Βουλή για την οικονομία

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει η οδός προς την ανάκαμψη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μέτρα που θα φέρουν νέα ύφεση, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι με την τακτική της χάνει τις προθεσμίες τη μία μετά την άλλη, προκαλώντας αβεβαιότητα στους πολίτες και εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους.

«Θα συνιστούσα, κύριοι της αντιπολίτευσης, να μη βάλετε τα λεφτά σας όλα στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης, διότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Σήμερα κατά γενική ομολογία η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κατώφλι της εξόδου από την κρίση», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Τα μέτρα τα οποία τελικά θα ψηφίσετε θα οδηγήσουν την οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Αναρωτιέμαι, κύριε Τσίπρα: Γιατί σας ζητούν αυτή τη στιγμή να ψηφίσετε προληπτικά μέτρα; Γιατί το ζητούν αυτό οι πιστωτές; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί δεν σας εμπιστεύονται».

Το ενδιαφέρον στην αίθουσα της Ολομέλειας, πάντως, ανέβηκε αισθητά όταν η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε στο θέμα του χρέους. Αρχικώς ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή της πρωτολογίας του έκανε λόγο για την κρισιμότητα της συγκυρίας, εξαιτίας και του γεγονότος ότι ανοίγει η συζήτηση «για το αν πρέπει ή όχι να διαγραφεί το χρέος». Η αναφορά δεν πέρασε απαρατήρητη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μιλήσατε πάλι σήμερα για τη διαγραφή του χρέους. Φαντάζομαι ότι σας ξέφυγε. Φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας. Εκτός αν έχετε επανέλθει», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει μεταξύ άλλων ότι θέση της Ν.Δ. είναι πως «έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται παραμετρικές αλλαγές».

Στην τριτολογία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Θα περάσουμε έναν κρίσιμο κάβο, την αξιολόγηση, και θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Και σας καλώ σε αυτή τη συζήτηση να έρθετε να ανταλλάξουμε απόψεις».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας περιοριζόταν να κάνει λόγο για εσωκομματική δημοκρατία, όταν ο κ. Μητσοτάκης τού επισήμαινε καταστάσεις δηλωτικές διγλωσσίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για κείμενο της κίνησης των «53», στέλεχος της οποίας είναι ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας: «Στο κείμενο αυτό, το οποίο διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή, γράφουν οι “53” το εξής: “Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους ‘δανειστές’, προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία”. Οφείλετε να δώσετε μια σαφή απάντηση εάν απορρίπτετε αυτές τις θέσεις ή αν θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές της υποτιθέμενης σκληρής διαπραγμάτευσης, μέχρι που να φτάσει η χώρα στα όρια και να αναγκαστούμε φυσικά να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα». Τέλος, σε αντιδιαστολή με τον πρωθυπουργό που, όπως ήταν αναμενόμενο, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πραγματικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Δεν τις πιστεύετε. Δεν τις θέλετε».

Χωρίς απαντήσεις για την Ειδομένη και κουκουλοφόρους

Σε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια, θέμα για το οποίο ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν πυρά, σε μια προσπάθειά τους να καταλογίσουν ο ένας στον άλλο «προνομιακές» σχέσεις με ακραία στοιχεία, ενώ όταν ο μεταξύ τους διάλογος επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, η ένταση κλιμακώθηκε αρκετές φορές, με τον κ. Αλ. Τσίπρα πάντως να μην απαντά σε ζητήματα όπως το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, ή και τη συσχέτιση του προσφυγικού με τους τζιχαντιστές, όπως αυτή έγινε σε προηγούμενο χρόνο από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

«Δυστυχώς και σήμερα ακόμα ζείτε στον δικό σας ψεύτικο κόσμο. Και νομίζω ότι το τελευταίο στάδιο για κάποιον ο οποίος ψεύδεται είναι να πιστεύει πια ο ίδιος τα δικά του ψέματα και να θεωρεί ότι αυτά είναι αλήθεια. Είστε πραγματικά χαμένος σε έναν κόσμο φαντασίας, παγιδευμένος σε έναν αλλόκοτο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί η εναντίον του επίθεση από τον πρωθυπουργό, καθώς ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. στάση σύνδεσης της προσφυγικής κρίσης με την τρομοκρατία. «Λυπάμαι που θα το πω, αλλά αυτή είναι η αφήγηση και το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι «να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, που συνδιεκδικεί με το κόμμα της Χρυσής Αυγής».

«Μας κατηγορήσατε ότι ψαρεύουμε στα θολά νερά της Ακροδεξιάς. Δεν έχω καμία ανάγκη να το κάνω αυτό, κ. Τσίπρα. Καταρχάς, δεν μου αρέσει το ψάρεμα. Δευτερευόντως, εγώ απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς Κέντρου και όλων των σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι σήμερα αγανακτούν με τη δική σας πολιτική», ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Μας είπατε ότι εμείς συνδέουμε τους πρόσφυγες, το προσφυγικό, με την τρομοκρατία. Δεν μου λέτε, κ. Τσίπρα, ποιος ήταν ο υπουργός ο οποίος έκανε τη δήλωση για τους τζιχαντιστές, τους οποίους θέλει να στείλει στο Βερολίνο; Εμείς τα είπαμε αυτά τα πράγματα; Ο κ. Καμμένος ήταν ο πρώτος ο οποίος εννόησε ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα περάσουν ύποπτοι για τρομοκρατία στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πέραν της ανάδειξης προβληματικών πολιτικών χειρισμών της κυβέρνησης στο προσφυγικό, αναφέρθηκε και στην πτυχή της εγχώριας τρομοκρατίας, κάνοντας λόγο για γνωστά περιστατικά σχέσεων τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ με κουκουλοφόρους και αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων. «Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από μια μολότοφ και μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι τελικά μικρή κ. Τσίπρα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

«Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η Αριστερά τους έχει απέναντι» σχολίασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο, έδειξε προβληματισμένος για τη δράση των αντιεξουσιαστών. Μάλιστα κάποια στιγμή σημείωσε: «Τα προβλήματα στα οποία αναφερθήκατε, οι επιθέσεις, οι σκηνές βίας και ανομίας, αν και μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν φυσικά και μας προβληματίζουν».

Τρεις προτάσεις

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τρεις προτάσεις, ως προς το τι πρέπει να γίνει επί των θεμάτων ασφαλείας: Εισηγήθηκε τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ και τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή