Το 50% των οικογενειακών επιδομάτων θα δώσει ο ΟΓΑ

Το 50% των οικογενειακών επιδομάτων θα δώσει ο ΟΓΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» για τα έσοδα θεωρείται από καλά γνωρίζοντες της κοινωνικής ασφάλισης το γεγονός ότι ο ΟΓΑ, την ερχόμενη Παρασκευή, θα πληρώσει το 50% της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του α΄ τριμήνου για το 2016. Η πληρωμή αφορά 700.000 δικαιούχους και η δαπάνη για τις πληρωμές ανέρχεται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ. Στον ΟΓΑ διατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τα 70 εκατ. ευρώ. Επισήμως, πάντως, αναφέρεται πως εξαιτίας της αποχής των φοροτεχνικών δεν έχουν υποβληθεί στο Taxis οι ειδικές δηλώσεις Α21 με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων. Μάλιστα, ο ΟΓΑ επισημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια που χορηγήθηκε προκαταβολή διαπιστώθηκε ότι υπήρξε καταβολή ποσού 8 εκατ. ευρώ σε μη δικαιούχους και γι’ αυτό αποφασίστηκε η καταβολή της α΄ δόσης μόνο σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση Α21. Ομως, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόλις 34.846 αιτήσεις.

Το πρώτο φορτίο ιρανικού πετρελαίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψαν τα ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία του Ιράν, NIOC, έφτασε ήδη στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, αφού πέρασε από… σαράντα κύματα. Δεν έφταιγε η φουσκοθαλασσιά, αλλά η δυσκολία να βρεθεί ένας τρόπος πληρωμής των οφειλών των ΕΛΠΕ προς την NIOC, που είχαν δημιουργηθεί λόγω του εμπάργκο. Και το εμπάργκο έπαυσε να υφίσταται, αλλά η ελληνική εταιρεία δυσκολεύθηκε να βρει τράπεζα να στείλει τα λεφτά στο Ιράν. Ετσι το πρώτο φορτίο αγοράσθηκε μέσω της γαλλικής Total, που προφανώς έχει άλλες άκρες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλα δύο φορτία ιρανικού πετρελαίου αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα εντός του επόμενου μήνα, με την ίδια διαδικασία.

Στο εξωτερικό πάμε καλά

Δεύτερο ραντεβού με επενδυτές στη Γερμανία έκλεισαν τρεις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (γνωστές ως startups), οι οποίες συμμετείχαν μαζί με επτά ακόμη στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο. Στη διάρκεια του φόρουμ, που συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τα Economist Events, έγιναν 35 συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο οργανισμός Enterprise Greece Invest & Trade πραγματοποίησε συναντήσεις με γερμανικές εταιρείες, διαμεσολαβώντας για μία ομάδα δέκα ακόμη ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων. Είπαμε, έξω πάμε καλά!

Διατύπωσαν αιτήματα, δεν πήραν απαντήσεις

Με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκαν χθες στελέχη της Ryanair, ύστερα από πρωτοβουλία των τελευταίων. Ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Στέργιος Πιτσιόρλας, ως εκπρόσωπος του βασικού μετόχου του ΔΑΑ και των Περιφερειακών Αεροδρομίων, άκουσε τους Ντέιβιντ Ο’ Μπράιαν, εμπορικό διευθυντή, και Kέιτ Σερι, αναπληρώτρια διευθυντρια Ανάπτυξης Διαδρομών της Ryanair. O κ. Πιτσιόρλας δεν τοποθετήθηκε στα αιτήματα των δύο στελεχών της αεροπορικής εταιρείας, η οποία πριν από λίγες μέρες είχε γνωστοποιήσει ότι μειώνει τις πτήσεις της προς την Ελλάδα.

Το σχέδιο εγκρίθηκε, αλλά ακόμα υπάρχουν προβλήματα

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», θύμιζαν με νόημα χθες το μεσημέρι στη Στοά Σπυρομήλιου άνθρωποι που ξέρουν πού, πώς και από ποιους παίζεται το παιχνίδι της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Νωρίτερα είχε διαρρεύσει πως το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης, το όργανο που προωθεί τα ΕΣΧΑΔΑ προς το ΣτΕ για να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο μέσω προεδρικού διατάγματος για την επένδυση, είχε εγκρίνει το σχέδιο του Αστέρα. Ομως επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε. Ούτε επίσημη ενημέρωση προς το ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Οπως, άλλωστε, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές και όλες οι παρατηρήσεις οι οποίες ενδεχομένως να μην αρέσουν στους επενδυτές της Jermyn Street. «Ποιο Συμβούλιο της Επικρατείας και προεδρικό διάταγμα;», έλεγαν οι συνδαιτυμόνες της Στοάς. «Το όλο project μπορεί να ναυαγήσει πολύ νωρίτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή