Ανησυχία ΟΗΕ για 40.000 που διέφυγαν από το Χαλέπι

Ανησυχία ΟΗΕ για 40.000 που διέφυγαν από το Χαλέπι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Εντονες ανησυχίες για την τύχη 40.000 ανθρώπων που διέφυγαν από τις μάχες στο Χαλέπι εξέφρασε χθες ο ΟΗΕ. Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Συρίας είναι η μεγαλύτερη απειλή για την εύθραυστη εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Φεβρουαρίου.

Οι περίπου 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις τελευταίες ημέρες σπίτια και προσφυγικούς καταυλισμούς στο Χαλέπι και κατευθύνθηκαν στη συνοριακή πόλη Αζάζ, καθώς και στους καταυλισμούς εκτοπισμένων Μπαμπ αλ Σαλάμ και Σιτζού. Στους ίδιους καταυλισμούς όμως είχαν συρρεύσει 75.000 άτομα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Με δεδομένη την προηγούμενη εισροή 75.000 εσωτερικών προσφύγων στο Αζάζ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι ανθρωπιστικές ανάγκες προβλέπεται να αυξηθούν εκθετικά», ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (ΟCHA).

Οι αντάρτες κατηγορούν τον κυβερνητικό στρατό ότι παραβίασε την εκεχειρία προκειμένου να αποπειραθεί να ανακαταλάβει το Χαλέπι. Η κυβέρνηση και οι Ρώσοι σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι πολεμούν μόνο εναντίον ισλαμιστικών οργανώσεων, οι οποίες δεν καλύπτονται από την εκεχειρία, και κατηγορούν την αντιπολίτευση για παραβιάσεις της εκεχειρίας σε άλλα σημεία της χώρας.

«Μας προξενεί εντονότατη ανησυχία η ένταση των μαχών στη Βόρεια Συρία και οι επιπτώσεις τους στους πολίτες, καθώς και τα προβλήματα στη διανομή ανθρωπιστικού υλικού στην περιοχή», δήλωσε η συνεργάτις της Yπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αριάν Ριμερί.

Παράλληλα, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα τουρκικά σύνορα αυξάνεται, καθώς η Αγκυρα έχει σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες εκτός από κάποιες περιπτώσεις βαριά άρρωστων ή βαριά τραυματιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι εγκλωβισμένοι έχουν φθάσει τις 100.000. «Για ακόμη μία φορά, βλέπουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που υποχρεώνονται να φύγουν αλλά δεν έχουν κανένα ασφαλές καταφύγιο και εγκλωβίζονται σε αυτή τη βάρβαρη σύγκρουση», είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Συρία Μουσκίλντα Ζανκάντα. Σε περίπτωση κατάρρευσης των ειρηνευτικών συνομιλιών, Δυτικός διπλωμάτης εκτίμησε χθες ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρις ότου ξαναρχίσουν, σπρώχνοντας στην προσφυγιά 3 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον.

Σε άλλες ειδήσεις, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε ότι οι 90.000 πρόσφυγες που υποδέχθηκε πέρυσι η Αυστρία αντιστοιχούν στο 1% του πληθυσμού της, ποσοστό που χαρακτήρισε πολύ υψηλό. «Αν δεν μειωθούν δραστικά οι παράνομες διασχίσεις της Μεσογείου, θα υποχρεωθούμε να εισαγάγουμε συνοριακούς ελέγχους στο (αλπικό πέρασμα) Μπρένερ», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή