Φοιτητές απομυθοποιούν τη μαντίλα

Φοιτητές απομυθοποιούν τη μαντίλα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Συζητήσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία ομάδας φοιτητών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, της γνωστής «Σιάνς Πο», να διοργανώσουν χθες «Ημέρα Μουσουλμανικής Μαντίλας», καλώντας τις συμφοιτήτριές τους να φορέσουν μαντίλες, σε μία προσπάθεια «απομυθοποίησης» του αντικειμένου αυτού.

«Είναι πολύ ελαφρύ και άνετο», λέει η δευτεροετής Λιντιά, που δεν είχε φορέσει ποτέ στη ζωή της μαντίλα, ενώ άλλοι φοιτητές καλωσόριζαν την πρωτοβουλία, ως καλή αφορμή για συζήτηση. «Κάποιοι έχουν παρεξηγήσει την πρωτοβουλία μας και τα μηνύματα που αυτή θέλει να προωθήσει. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, να δώσουμε αφορμή συζήτησης και τον λόγο στις γυναίκες που φορούν μαντίλα. Οι γυναίκες αυτές, αν και βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, ουδέποτε έχουν τον λόγο» λέει η Λετισιά, που φορά καθημερινά μαντίλα.

Η αντιπαράθεση γύρω από τη μουσουλμανική μαντίλα αναζωπυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει νόμος, που να την απαγορεύει». Σε αυτό απήντησε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαιώνοντας ότι τέτοια απαγόρευση δεν πρόκειται να επιβληθεί.

«Ως εκπαιδευτικός, οφείλω να εκφράσω την αποδοκιμασία μου στην πρωτοβουλία της “Σιάνς Πο”. Οχι στον προσηλυτισμό!» έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος για την προεδρία του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», Μπρουνό Λε Μερ. Τη διαφωνία της εξέφρασε και η υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Λοράνς Ροσινιόλ, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «μορφή πρόκλησης».

Πολλά μέλη της πρωτοβουλίας αρνήθηκαν κάθε πρόθεση προσηλυτισμού. «Δεν υποχρεώνουμε κανέναν. Η ιδέα μας είναι πολιτική και κοινωνική και όχι θρησκευτική», λέει η Ιμέν, που φόρεσε το πρωί μαντίλα στη διαδρομή της με το μετρό μέχρι το πανεπιστήμιο. «Πολλοί επιβάτες με κοίταζαν και ένιωσα ότι ανήκω στους “άλλους”, όχι στόχος περιφρόνησης, αλλά διαφορετική», λέει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή