Αύριο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση για το Hilton

Αύριο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση για το Hilton

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται αύριο η πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που έχει απευθύνει στη διεθνή και ελληνική αγορά η Alpha Bank για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton Aθηνών. Ειδικότερα, η Τράπεζα πωλεί την Iονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις –που ελέγχει με ποσοστό 97,3%– και είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Hilton Aθηνών. Μέχρι στιγμής, η Τράπεζα έχει διαπιστώσει καταρχήν ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων διαφορετικού προφίλ, όπως διεθνείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες εκμεταλλεύσεων ακινήτων, διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων και ιδιώτες επιχειρηματίες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κ.ά. Στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού η Alpha Bank θα επιλέξει βάσει των προσφορών τους επενδυτές που θα προχωρήσουν στην τελική φάση. Σημειώνεται ότι ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου της Alpha Bank για όλη τη διαδικασία έχει αναλάβει η Citi. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα θετικά στοιχεία που προβάλλει η Alpha Bank προς το επενδυτικό κοινό για να πετύχει ικανοποιητικό τίμημα πώλησης του ιστορικού ξενοδοχείου είναι, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι υφίσταται σημαντικό υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από τον πλειοδότη επενδυτή. Επίσης, επισημαίνει ότι το ξενοδοχείο «βγαίνει» προς πώληση έχοντας καταγράψει τρεις συνεχείς ανοδικές χρονιές σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων και παρουσιάζοντας αύξηση στον κύκλο εργασιών με την πληρότητα να ανέρχεται πάνω από το 70%.

Στη Δραπετσώνα μια φορά…

Πάρκο εμφανίζεται να θέλει να κάνει η κυβέρνηση –και να έχει υποσχεθεί στους όμορους δήμους– την έκταση στην οποία βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και η μονάδα σάκευσης (συσκευασίας δηλαδή) της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Δραπετσώνα, μέσω της οποίας καλύπτει το 30% της εγχώριας αγοράς. Πρόκειται για τη διαβόητη «υπόθεση της Δραπετσώνας» που περιλαμβάνει και την αφαίρεση του παραλιακού μετώπου από την παραχώρηση στον ΟΛΠ, ενώ εκεί έχει περιουσία και η Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση του γαλλοελβετικού ομίλου Lafarge Holcim έχει πάντως ενημερώσει τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, πως θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο αν επιχειρηθεί η εφαρμογή του νόμου για την ανάπλαση της Δραπετσώνας που είχε περάσει μαζί με το τρίτο μνημόνιο.

Αξιόπιστες πηγές πληροφορούν τη στήλη πως έχει συνταχθεί εδώ και κάποιες μέρες και μάλιστα κυκλοφορεί από υπουργείο σε υπουργείο και από γραφείο σε γραφείο, ένα προσχέδιο MoU, για τη νέα συμφωνία μεταξύ του επενδυτικού σχήματος υπό τη Lamda Development και της κυβέρνησης, για το Ελληνικό. Πρόκειται για τη συμφωνία που πρέπει να υπογράψουν, με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, μέχρι την Τρίτη 26 Απριλίου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία που έχουν συμφωνήσει για τη διαμόρφωση συναίνεσης στο μοντέλο ανάπτυξης του Ελληνικού. Διαδικασία που έχει αξιώσει η κυβέρνηση. Μαθαίνουμε, όμως, πως και οι παρατηρήσεις, κάθε λογής, που μαζεύει το έγγραφο στα υπουργεία είναι πολλές…

Οι Τούρκοι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής στην προσπάθεια που γίνεται να «ζωντανέψει» ξανά, στο πλαίσιο του δυνατού βεβαίως, η δραστηριότητα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη; Ο «γείτονας», που φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια της ελληνικής απουσίας να καλύψει το κενό, παίρνοντας παραγγελίες και προσθέτοντας εμπειρία στο «βιογραφικό» του. Ο λόγος αφορά τα τουρκικά ναυπηγεία, που λειτουργούν όχι μόνον με δραστικά χαμηλότερο κόστος αλλά έχουν πλέον αποκτήσει και σημαντική τεχνογνωσία. Κι έτσι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια. Βεβαίως, αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη μεγάλης τεχνογνωσίας μεταξύ των Ελλήνων εργαζομένων, καρπός εμπειρίας δεκαετιών, που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να θεωρείται απαράμιλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, θα πρέπει να διευθετηθούν ακόμα θέματα εργασιακών σχέσεων, σημειώνουν κύκλοι του λιμανιού, για να αποκτήσει η Ζώνη το πλεονέκτημα που είχε και έχασε.

Μέτρα για τις δημόσιες προτάσεις περιλαμβάνονται στο ν/σ

To νομοσχέδιο που προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο θα περιλαμβάνει και τη θέσπιση μέτρων για τις δημόσιες προτάσεις. Στόχος της εποπτικής αρχής είναι να αποκλειστούν στο μέλλον φαινόμενα χαμηλών αποτιμήσεων στις εισηγμένες που γίνονται στόχος δημοσίων προτάσεων και αποχωρούν από την αγορά. Ετσι, έχει προταθεί να γίνονται αποτιμήσεις στις εταιρείες που γίνονται στόχος Δημόσιων Προσφορών. Aποτιμήσεις οι οποίες θα διεξάγονται από εξειδικευμένους οίκους τους οποίους η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει για τη διενέργεια των σχετικών οικονομικών ελέγχων.

Tο ζητούμενο είναι να υπάρξει ορθολογική αποτύπωση των δεδομένων, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημοσίων προσφορών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όταν η πραγματική αξία των επιχειρήσεων είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που δείχνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Yπό τις παρούσες συνθήκες οι Δημόσιες Προσφορές για απόκτηση μετοχών γίνονται στις υψηλότερες τιμές που προκύπτουν από συνδυασμό δύο παραγόντων: Δηλαδή, είτε στη μέση τιμή του τελευταίου εξαμήνου, είτε στην υψηλότερη τιμή που έχει αγοράσει την τελευταία διετία εκείνος που υποβάλει τη Δημόσια Προσφορά και κατέχει ήδη ποσοστό άνω του 20%. Ταυτόχρονα η Ε.Κ. εξετάζει πολύ προσεκτικά και τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων από επιχειρήσεις, που γίνονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή