Μπούτι κατσικιού αρωματικό και ζουμερό, ψημένο σε «πηλό» αλατιού

Μπούτι κατσικιού αρωματικό και ζουμερό, ψημένο σε «πηλό» αλατιού

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες  

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 ολόκληρο μπούτι κατσικίσιο, περίπου 2½ κιλά
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο (ή 1½ κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο)
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (ή 1½ κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο)
  • 3 – 4σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο Κερκύρας, σε θερμοκρασία δωματίου, ή ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • περίπου 3 κιλά χοντρό αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το βούτυρο με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, αλάτι (όχι το χοντρό) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρυπάμε σε διάφορα μέρη το κρέας και γεμίζουμε τις σχισμές με το μείγμα που φτιάξαμε. Αλείφουμε με όσο μείγμα περισσέψει την επιφάνεια του κρέατος.

Το αλατοπιπερώνουμε καλά (δεν πρέπει να φοβόμαστε το αλάτι, καθότι το χοντρό αλάτι δεν θα «αλμυρίσει» το κρέας – το χρησιμοποιούμε για να χτίσουμε το μπούτι, αφού το καλύψουμε με λαδόκολλα, ώστε να ψηθεί μέσα στους χυμούς του).

Τυλίγουμε το μπούτι σφιχτά με μια μεγάλη λαδόκολλα και το βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί. Ανακατεύουμε το χοντρό αλάτι με περίπου 2 φλιτζάνια νερό, μέχρι να γίνει σαν πηλός ή σαν βρεγμένη άμμος. Καλύπτουμε με το αλάτι τη λαδόκολλα (χτίζουμε τρόπον τινά το μπούτι) και ψήνουμε αρχικά για 1 ώρα.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Το αλάτι θα έχει γίνει σκληρό σαν πέτρα – θα πρέπει προσεκτικά να το σπάσουμε με ένα αιχμηρό αλλά σκληρό μαχαίρι. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Μα, φυσικά, κρασιά από τα Επτάνησα! Ενα έξοχο ροζέ κρασί του Γράμψα από τη Ζάκυνθο θα συνοδεύσει περίφημα τα τσιλίχουρδα. Μια κεφαλονίτικη Μαυροδάφνη θα ταιριάξει με το κατσικάκι, ενώ μια Ρομπόλα θα ακολουθήσει την πίτα και τη σαλάτα. Με την ιδιαίτερη κολομπίνα μπορείτε να σερβίρετε ένα καλοφτιαγμένο κουμκουάτ παγωμένο. Αποχαιρετήστε τους φίλους σας με μια κερκυραϊκή μοναδική τσιτσιμπίρα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή