Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τη συζήτηση περί Brexit

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τη συζήτηση περί Brexit

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο περισσότερο πλησιάζει ο καιρός του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι και το θερμόμετρο στη δημόσια συζήτηση. Δεδομένου, μάλιστα, πως η Βρετανία συνιστά μείζονα εμπορικό και γεωστρατηγικό εταίρο τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τις ΗΠΑ, επιρροή σπεύδουν να ασκήσουν και ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε επισήμως η περίοδος της «προεκλογικής» εκστρατείας και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οσμπορν σε όλους τους δυνατούς τόνους διεκήρυξε πως, «η Αγγλία θα γίνει εσαεί φτωχότερη, εάν εγκαταλείψουμε την Ε.Ε, ενώ τα νοικοκυριά θα υποστούν σοβαρή απώλεια εισοδήματος έως και κατά 4.300 λίρες τον χρόνο την προσεχή 15ετία». Σε αντίθετη περίπτωση, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί έως και 4%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διεμήνυσε ρητά ότι ήδη η προοπτική του δημοψηφίσματος πλήττει την ανάπτυξη, τη ζήτηση και τη στερλίνα και επιτείνει την αβεβαιότητα, ενώ θα έχει και πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και την οικονομία. «Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως το δημοψήφισμα είναι ούτως ή άλλως χαμένη υπόθεση, διότι η παραμονή θα ενισχύσει τη στερλίνα και θα βλάψει τις εξαγωγές, ενώ η έξοδος θα προκαλέσει μαζικές πωλήσεις σε στερλίνα, άνοδο αποδόσεων, βλάβη στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη», επεξηγεί ο ανώτατος οικονομολόγος Ευρώπης της Standard & Poor’s, Ζαν-Μισέλ Φιξ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε απευθυνόμενος στους θιασώτες του Brexit, «πως σήμερα είσαστε ισχυροί, επειδή ανήκετε στην Ε.Ε., οπότε, όταν, λόγου χάριν, διαπραγματεύεστε θέματα χαλυβουργίας με την Κίνα, γίνεστε αξιόπιστοι ως μέλη της και όχι απλά επειδή είστε η Βρετανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε πως «εάν αποχωρούσε η Βρετανία, θα βάζαμε τα κλάματα ειδικά σε μία περίοδο αβεβαιότητας για την Ε.Ε.». Με δριμύ τρόπο του απάντησε ο Συντηρητικός βουλευτής, Τζον Ρέντγουντ, επισημαίνοντας πως οι Γερμανοί δεν θέλουν εμπόδια στις πολύ επιτυχημένες εξαγωγές τους στη Βρετανία, αλλά «η Βρετανία εκτός Ε.Ε. θα έχει τον έλεγχο των κεφαλαίων της, της νομοθεσίας και των συνόρων της».

Σύμφωνα με επίσημη μελέτη του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, η μη παραμονή της στην Ε.Ε. θα μεταφραζόταν σε δραστικές περικοπές στην παραγωγή της τάξεως του 3,8%-7,5% έως και το 2030. Τρία είναι τα εναλλακτικά μοντέλα σε μία τέτοια προοπτική: το νορβηγικό, το καναδικό και το μοντέλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στο νορβηγικό η Βρετανία καθίσταται μέλος του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Χώρου, ενώ στο καναδικό διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. μία διμερή εμπορική συμφωνία. Υπό το πρίσμα αυτό οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν θα δικαιούνται παρουσίας σε άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς να συστήσουν θυγατρική τους εκεί. Η απώλεια αυτή θα ισοδυναμεί με 36 δισ. λίρες ετησίως. Το τρίτο μοντέλο, τέλος, προϋποθέτει όλο το εμπόριο της Βρετανίας να υπάγεται στους κανονισμούς του ΠΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή