ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρωματικά τσουρέκια

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζάχαρη και Αλεύρι, Γλυκά, Τσουρέκια, Συνταγές, Μαχλέπι

Προετοιμασία: 35΄, Αναμονή: περίπου 3 ώρες, Ψήσιμο: 35΄-40΄

Υλικά (για 4 τσουρέκια)
  • 400 γρ. γάλα
  • 15 γρ. μαγιά νωπή
  • 1½ κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 300 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά + 1 κρόκος, για άλειμμα
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
  • λίγο αλάτι
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι, για πασπάλισμα


Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το μισό από το γάλα (200 γρ.) μέχρι να γίνει χλιαρό, όχι καυτό, και διαλύουμε εκεί τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, αυγοδάρτη ή με τα δάχτυλά μας.

Οταν διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε περίπου 10 κουτ. σούπας από το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Τον σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1½ ώρα. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, σε μεσαία ταχύτητα, για 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και, αν έχουμε, αλλάζουμε το σύρμα με το φτερό ή τον γάντζο. Ενσωματώνουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το αλάτι και ξεκινάμε το μίξερ. Μετά προσθέτουμε και τη μαγιά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια. Οταν η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).

Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισομεγέθη μέρη. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ό,τι σχήμα θέλουμε (πλεξούδες, σαλιγκάρια, μπάλες κ.λπ.). Χτυπάμε σε ένα πιατάκι με ένα πιρούνι τον κρόκο μαζί με 4 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια των τσουρεκιών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν, για 15-20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βάζουμε τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ