Κοντοσούβλι κοτόπουλου με θυμάρι και κοκκινοπίπερο

Κοντοσούβλι κοτόπουλου με θυμάρι και κοκκινοπίπερο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαρινάρισμα: 12 ώρες, Ψήσιμο: περίπου1 ώρα  

Τη συνταγή μάς έδωσε ο κρεοπώλης Λευτέρης Γεωργιάδης (από το «Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης» στο Πικέρμι)

 

Υλικά για 6 άτομα

  • 2 κιλά φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου

Για τη μαρινάδα

  • 300 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
  • τα φύλλα από 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι με το θυμάρι. Σε ένα μεγάλο επίπεδο σκεύος στρώνουμε τη μισή ποσότητα των πιπεριών Φλωρίνης. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το μείγμα κρεμμυδιού. Ρίχνουμε και το κοτόπουλο και στρώνουμε και τις υπόλοιπες πιπεριές ανάμεσα και πάνω στο κρέας. Ανακατεύουμε μέχρι όλο το κοτόπουλο να έχει καλυφθεί από τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Σούβλισμα: Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε κατά μέρος). Αν ψήσουμε σε θράκα, σουβλίζουμε το κρέας σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας. Καλό είναι να είναι  τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα. Αν ψήσουμε στο φούρνο, παίρνουμε μικρές σούβλες που να χωρούν στο φούρνο. Περνάμε κάθε φιλέτο μπούτι, διπλωμένο ώστε να έχει μεγαλύτερο πάχος και να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζει το κοντοσούβλι στρωτά και ομοιόμορφα.

Σε θράκα: Ακολουθούμε τις οδηγίες στη σελ. 93, έχοντας κατά νου πως το κοτόπουλο απαιτεί λιγότερη ώρα από τα υπόλοιπα κρέατα, οπότε η συνολική ώρα ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα. Τα πρώτα 10 λεπτά ψήνουμε στο χαμηλό ράφι της ψησταριάς, κατόπιν ανεβάζουμε στη μεσαία σκάλα και συνεχίζουμε εκεί το ψήσιμο μέχρι το τέλος. Κατά τα άλλα, ακολουθούμε τα βήματα και τις συμβουλές που περιγράφονται στην προηγούμενη σελίδα και το αλείφουμε τακτικά με τα υγρά της μαρινάδας.  

Στο φούρνο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου. Κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί ώστε να μαζεύονται τα υγρά του ψησίματος. Βάζουμε το κοντοσούβλι στη σχάρα και ψήνουμε για περίπου 40 – 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει, να ροδίσει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα.

Κάθε 15 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο, γυρνάμε το κοντοσούβλι και το αλείφουμε με τη μαρινάδα του που αφήσαμε κατά μέρος, με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη. Το δοκιμάζουμε για να δούμε αν είναι έτοιμο: κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε. Διαφορετικά, συνεχίζουμε το ψήσιμο, προσέχοντας μη στεγνώσει και γίνει σκληρό. Για να το απολαύσουμε καλύτερα, είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή