Χριστίνα Οικονόμου: Retro Fun

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παιδικότητα με αφαιρετικό ραφινάρισμα είναι το στίγμα της Χριστίνας Οικονόμου, της νεαρής σχεδιάστριας που κάνει διεθνή αίσθηση για τον τρόπο που χειρίζεται τα prints, σε εύκολα κομμάτια προορισμένα να αγαπηθούν. Αέρινα shirt dresses, τοπ και βερμούδες, overalls και παντελόνες σκιτσάρουν ένα εκλεπτυσμένο κορίτσι που διασκεδάζει με τα παιχνίδια της φόρμας και των χρωμάτων.

Χριστίνα Οικονόμου: Retro Fun-1

Από την πρώτη κιόλας ματιά, η νέα συλλογή της Χριστίνας Οικονόμου ξεχωρίζει για την παιχνιδιάρικη διάθεσή της, που όμως είναι δομημένη μέσα σε κλασικές γραμμές και φλερτάρει με μια laid back αισθητική περασμένων δεκαετιών. «Αυτήν τη φορά εμπνεύστηκα κυρίως από το στυλ και τις σιλουέτες της δεκαετίας του ’70, κι από τις ζωηρές παιδικές ζωγραφιές. Βασικά χαρακτηριστικά της συλλογής είναι οι χαλαρές αλλά και κλασικές γραμμές των ρούχων, οι έντονες αντιθέσεις στις υφές και τα ιδιαίτερα, fun μοτίβα». Οι αποχρώσεις του ροζ, του πετρόλ, του κίτρινου και του μπλε δημιουργούν ένα ζωηρό καλειδοσκόπιο, το οποίο αποτυπώνεται σε μακριά αέρινα φορέματα, ολόσωμες denim φόρμες, μεταξωτά πουκάμισα, φαρδιές παντελόνες και cropped tops. 

«Παρόλο που δεν σχεδιάζω κομμάτια με γνώμονα το τι θα ήθελα να φορέσω εγώ, καθώς η έμπνευσή μου μπορεί να προέρχεται από πολλές διαφορετικές πηγές, από τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι ’16 έχω επιλέξει κάποιες δημιουργίες που βρίσκονται ήδη στην γκαρνταρόμπα μου, όπως μια λευκή ψηλόμεση παντελόνα – λατρεύω το λευκό! – και το φόρεμα Ismini, που είναι πολύ βολικό τόσο για τη μέρα όσο και για το βράδυ, ανάλογα με το αν θα το φορέσω με φλατ ή με ψηλοτάκουνα».

Χριστίνα Οικονόμου: Retro Fun-2
Χριστίνα Οικονόμου: Retro Fun-3

Η δημιουργική έκφραση της Χριστίνας δεν περιορίζεται μόνο στα σχέδιά της. Τη διακρίνει κανείς και στον τρόπο που ντύνεται. Με μια αέρινη, σχεδόν εύθραυστη παρουσία, το στυλ της, ενώ δίνει την εντύπωση του μινιμαλιστικού, αποπνέει και μια παιδικότητα, όπως ακριβώς και τα σχέδιά της. «Ντύνομαι αρκετά απλά», εξηγεί. «Συνήθως φοράω τζιν και φλατ παπούτσια, αλλά στην ντουλάπα μου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, από ένα tailored jacket μέχρι πολλά vintage κομμάτια. Μου αρέσει να ντύνομαι ανάλογα με τη διάθεσή μου και χωρίς περιορισμούς. Δεν συνηθίζω να φοράω πολλά αξεσουάρ. Σπάνια θα με δει κανείς με πολλά κολιέ ή βραχιόλια. Όμως δεν αποχωρίζομαι ποτέ ένα συγκεκριμένο κολιέ, ένα ιδιαίτερο δώρο που το έχω ως γούρι. Επίσης, φοράω πολλά δαχτυλίδια, τουλάχιστον τρία! Τους έχω μεγάλη αδυναμία».

Χριστίνα Οικονόμου: Retro Fun-4
Χριστίνα Οικονόμου: Retro Fun-5

Η νέα συλλογή της Χριστίνας Οικονόμου χαρακτηρίζεται από έντονα μοτίβα, κλασικές γραμμές και την boho αισθητική των ’70s.

Χριστίνα Οικονόμου: Retro Fun-6

Οι τάσεις της κάθε σεζόν δεν τη δεσμεύουν, παρόλο που πολλές φορές την επηρεάζουν, τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική της αισθητική. «Δεν θα έλεγα ότι υιοθετώ εξ ολοκλήρου τις τάσεις. Και ως σχεδιάστρια και ως καταναλώτρια ακολουθώ σίγουρα κάποια trends, αλλά πιο πολύ ασυνείδητα. Ένα από αυτά είναι οι culottes, που βλέπουμε εδώ και αρκετές σεζόν, τις οποίες μπορεί να βρει κανείς και στις δικές μου συλλογές». Ως δημιουργός, δεν θα μπορούσε παρά να δείχνει την προτίμησή της σε συγκεκριμένους σχεδιαστές που την εμπνέουν. «Η αγαπημένη μου σχεδιάστρια είναι η Miuccia Prada. Κάθε συλλογή της είναι και μία έκπληξη. Αδιαμφισβήτητα έχει θέσει νέες βάσεις στο χώρο της μόδας, δημιουργώντας κομμάτια που είναι πρωτοποριακά, “καινούρια”, αλλά παράλληλα μπορούν να φορεθούν εύκολα. Υπάρχουν πολλοί σχεδιαστές ακόμα που θαυμάζω και εκτιμώ, όπως ο Raf Simons και ο Nicolas Ghesquière». Μιλώντας για έμπνευση, τι είναι άραγε εκείνο που μπορεί να την εξιτάρει; «Θα μπορούσε να είναι ένα ιστορικό ή ζωντανό πρόσωπο, ένα τοπίο, μια φωτογραφία, μια εκτύπωση ή το όραμα που έχω για τη γυναίκα που φοράει τα συγκεκριμένα ρούχα. Μου αρέσει επίσης να αναζητώ ιδέες από το street style, αφού μου δίνει μια αίσθηση του τι θέλουν να φορέσουν οι γυναίκες. Και η χώρα μας η ίδια, η Ελλάδα, αποτελούσε και θα αποτελεί πάντα μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα. Από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας μέχρι τα γραφικά χωριουδάκια που σου κόβουν την ανάσα με τη μοναδική ομορφιά τους».

 

PHOTOS: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (THIS IS NOT ANOTHER AGENCY*).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΒΒΙΝΟΣ. MAKE UP/HAIR: ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΔΟΥΡΑΜΠΕΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή