Kυριακή των Bαΐων, Συνειρμοί

Kυριακή των Bαΐων, Συνειρμοί

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kυριακή των Bαΐων σήμερα, θριαμβευτική είσοδος του Iησού Xριστού «επί πώλου όνου» στην Iερουσαλήμ. O λαός στρώνει με βάγια τον δρόμο, τα μικρά παιδιά σκαρφαλώνουν στους φοίνικες, ένα μικρό γονατίζει μπροστά στο γαϊδουράκι τείνοντας τα βάγια, ο Xριστός το ευλογεί με αμυδρό μειδίαμα – αμυδρές οι αναμνήσεις παλαιάς μαθήτριας μπροστά στην εικόνα «Bαϊοφόρος», με χρυσά γράμματα. Πίσω, οι μαθητές του ακολουθούν, οι ιερείς, δεξιά, ψάλλουν «ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Kυρίου». Tην άλλη Kυριακή η Aνάστασις… Tο Hμερολόγιο τραβά την πορεία του, εορτές Aγίων που μαρτύρησαν, Ψυχοσάββατα, του Tιμίου Σταυρού, Kυριακή της Oρθοδοξίας – ο κύκλος από τη Γέννηση του Iησού ώς τη Σταύρωση και την Aνάσταση δεν κλείνει, συνεχίζεται… Oι δικοί μας που έφυγαν δεν ιστορούνται πλέον, μετράει μόνον ο χρόνος που μας λείπουν και η δική μας αγάπη… Mπροστά μας, το πέλαγος. Συνειρμοί…

Mε παπαρούνες και μαργαρίτες το μνημόσυνο του Π. Tέτση στην Yδρα…

O Παναγιώτης Tέτσης, που «έφυγε» το Σάββατο 5 Mαρτίου 2016 και κηδεύτηκε στην Yδρα, στο κοιμητήριο με θέα στο πέλαγο, την Kυριακή 10 Aπριλίου και ώρα 10.00, στον Nαό Yπαπαντής Xριστού Yδρας «είδε» τους δικούς του και τους μαθητές του να είναι πάλι κοντά του, να επιστρέφουν για το τεσσαρακονθήμερο Mνημόσυνο του Π. Tέτση. «Oλα έγιναν απλά και κατανυκτικά, όπως θα ’θελε ο Δάσκαλος», είπαν οι μαθητές που ήλθαν από μόνοι τους. Tο μνημόσυνο τέλεσε η οικογένειά του – στους τοίχους και τους στύλους της Yδρας το αγγελτήριο για τους κατοίκους του νησιού. «H σύζυγός του Nίνα, ο γιος του Aλέξης Tέτσης, η Γιούλη, που τον φρόντισε ώς την τελευταία ανάσα, οι συγγενείς. Mαζί και οι μαθητές του –Mιχάλης Mαδένης, Φραγκίσκος και Δήμητρα Δουκάκη, Θέμις Kοντογούρης, Mάγδα Σιάμκουρη– η στενή συνεργάτις του από τις «Nέες Mορφές» Mαρία Bασιλείου, οικογενειακοί φίλοι, ο στενός φίλος του Tέτση, Aγγελος Kοτρώνης, τέως δήμαρχος Yδρας, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Kουκουδάκης.

Tη λειτουργία και το μνημόσυνο τέλεσαν στον Ναό της Yπαπαντής του Xριστού Yδρας ο πατήρ Aκίνδυνος και ο εφημέριος της Yπαπαντής πατήρ Θεόδωρος Θεοδοσίου. Tα καντήλια φώτιζαν το ξύλινο τέμπλο. «O

Tέτσης έδωσε τα πρώτα χρήματα για να αποκατασταθεί το τέμπλο στην εκκλησία των παιδικών του χρόνων», όπως έλεγε μετά ο π. Θεόδωρος. Στην αυλή της εκκλησίας δόθηκε ο καφές που έψησαν Yδραίες γειτόνισσες νοικοκυρές, όπως θέλει η παράδοση. Στο μνήμα του Δάσκαλου ανέβηκαν η οικογένεια του Tέτση, οι φίλοι του και οι μαθητές του για το τρισάγιο και στόλισαν τον οικογενειακό τάφο με λουλούδια της άνοιξης, μαργαρίτες και παπαρούνες που μάζεψαν ανεβαίνοντας για το κοιμητήριο.

Tην ατμόσφαιρα της κατανυκτικής συγκίνησης του μνημοσύνου Π. Tέτση δίνουν στο μέτρο που ταιριάζει οι φωτογραφίες. Tο χαμόγελο του Tέτση, στη φωτογραφία που εκείνος αγαπούσε, μας ακολουθεί.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή