Οταν οι μύθοι «πολεμούν» το τσιγάρο

Οταν οι μύθοι «πολεμούν» το τσιγάρο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στόχος είναι σαφής: Κανένα παιδί να μην καπνίσει. Εργαλεία: παιχνίδι, τραγούδι, αφήγηση, ζωγραφική, ποίηση, θεατρικοί διάλογοι. Σύμμαχοι: οι μύθοι του Αισώπου, παλιά και νέα παραμύθια, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Καβάφης, ο Καζαντζάκης. Αυτή είναι η ιδέα του προγράμματος «Πάρε Ανάσα» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και η βασική του φιλοσοφία είναι να μάθουν τα παιδιά για τη λειτουργία της αναπνοής, τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τη δύναμη να λένε «όχι» στο τσιγάρο, χωρίς εκφοβισμό και «διδακτισμό», μέσα από παιχνίδι, τραγούδι, αφηγήσεις παραμυθιών, λογοτεχνία και θεατρικούς διαλόγους. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από οκτώ χρόνια. «Είμαι δασκαλοπαίδι. Πάντα μου άρεσε να βρίσκομαι μέσα σε τάξη. Πριν από οκτώ χρόνια με κάλεσαν σε σχολείο για να μιλήσω για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Ημουν προβλέψιμη και βαρετή. Ημουν βέβαιη ότι κανείς δεν με παρακολουθούσε. Ετσι άρχισα να δουλεύω το πρόγραμμα», αναφέρει στην «Κ» η συγγραφέας του «Πάρε Ανάσα», πνευμονολόγος, κ. Δήμητρα Μπουσίου.

Σήμερα το πρόγραμμα έχει 23 θεματικές ενότητες και ανάλογα με την τάξη η παρουσίαση είναι διαφορετική. Το «Παραμύθι της Ανάσας», με την Ανάσα-Νεράιδα, το Σώμα-Κάστρο, τον Βασιλιά-Νου, τις Πριγκίπισσες-

Σκέψεις, τον Τυμπανιστή-Καρδιά και τους εχθρούς Καπνό και Νικοτίνη, «ζωντανεύει» στα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Σε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας απευθύνονται οι «4 συν ένας μύθοι του Αισώπου λένε όχι στο κάπνισμα», «Οι κούπες του Γιάννη» και «Ο Χάρης και η Βαλτόσαυρα». Το πρόγραμμα σε Γυμνάσιο και Λύκειο αντλεί στοιχεία από τη διδακτική ύλη, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, ενώ περιλαμβάνει και θεατρικούς διαλόγους. Το πρόγραμμα «τρέχει» με έγκριση του υπ. Παιδείας εφέτος για δεύτερο έτος. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 55 δράσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα κυρίως της Αθήνας. Για τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά έως τώρα έχουν γίνει 74 δράσεις και έως το τέλος της περιόδου αναμένεται να έχουν φτάσει τις 100. Περίπου 1.000 παιδιά δημοτικού και 1.200 παιδιά Γυμνασίου- Λυκείου παρακολούθησαν εφέτος το πρόγραμμα. Οσα παρακολούθησαν τις δράσεις κλήθηκαν να απαντήσουν σε ανώνυμα ερωτηματολόγια. Ορισμένα σχόλια είναι συγκινητικά. «Σε ένα Λύκειο έκανα μία παρουσίαση που βασιζόταν στην ταινία “Και οι Θεοί τρελάθηκαν”, που αφηγείται την ιστορία μιας φυλής Βουσμάνων, η οποία ζει ειρηνικά στην έρημο Καλαχάρι μέχρι την ημέρα που πέφτει από ένα αεροπλάνο ένα άδειο μπουκάλι κόκα κόλα και προκαλεί “εμφύλιο”, αφού ο καθένας θέλει το μπουκάλι για τον εαυτό του. Ενα αγόρι πρώτης τάξης του Λυκείου συστηματικός καπνιστής επί δύο χρόνια, έγραψε στην αξιολόγησή του. “Αυτό που σκεφτόμουν πριν από την παρουσίαση ήταν ότι θα ακούσω μία από τα ίδια και ότι θα χάσω μάθημα. Αυτό που αποφάσισα είναι πως για μένα πια το τσιγάρο θα είναι ένα άδειο μπουκάλι κόκα κόλα”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή