Ζητείται «σωσίβιο» σε Μόσχα και Πεκίνο

Ζητείται «σωσίβιο» σε Μόσχα και Πεκίνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομβικής σημασίας γεγονός από πολλές απόψεις θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ελλάδα στο τέλος Μαΐου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα τον Ιούνιο. Οι λεπτομέρειες και των δύο τελούν υπό διαμόρφωση, αλλά είναι βέβαιο ότι ο κ. Πούτιν, πριν πάει στο Αγιον Ορος, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας, ως γνωστόν, αναζήτησε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, όπως και από το Πεκίνο πριν από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, κάτι που δεν κατέστη εφικτό, ωστόσο, τώρα, οι συζητήσεις γίνονται σε άλλη βάση.

Για παράδειγμα, μετά τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, η Αθήνα και το Πεκίνο συζητούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο και ιδιαίτερα διευρυμένο σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ενα μεγάλο επιτελείο υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κοντοφάκα, στενού συνεργάτη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών σε πολλούς τομείς συνεργασίας με την Κίνα. Αυτόν τον φάκελο επενδύσεων θα έχει μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Αλλά και κατά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει μια διευρυμένη ατζέντα, από τη συνεργασία σε ενεργειακά θέματα μέχρι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η επίσκεψη του κ. Πούτιν αναμένεται να συνδυαστεί με εκδηλώσεις για το έτος Ρωσίας στην Ελλάδα, ενώ είναι υπό συζήτηση και η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών.

Η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων είναι γνωστό ότι ενδιαφέρει την Κίνα, όπως και η δημιουργία βιομηχανικών κέντρων χαμηλής όχλησης –μεταποίησης ή συναρμολόγησης προϊόντων– και τεχνολογικών πάρκων. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον από το Πεκίνο για συμμετοχή στο έργο κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, αλλά και στον εκσυγχρονισμό κομβικών λιμανιών της χώρας, όπως της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης, που η κυβέρνηση συνδυάζει με τη σιδηροδρομική Εγνατία Οδό, την οποία θεωρεί έργο με όραμα. Τέλος, ενδιαφέρουσες συνομιλίες υπάρχει και για την ανάπτυξη των ναυπηγοεπισκευαστικών υπηρεσιών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες για τη συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό και στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν νέοι της Κίνας για σπουδές στην Ελλάδα.

Η χώρα μας χρειάζεται, επίσης, τη στήριξη και της Ρωσίας και της Κίνας στο Κυπριακό, καθώς και οι δύο χώρες, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα έχουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που δρομολογούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή