Επεισόδια με τραυματίες στη Λέσβο

Επεισόδια με τραυματίες στη Λέσβο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο hotspot στη Μόρια, στη Λέσβο, τα οποία μάλιστα πήραν επικίνδυνες διαστάσεις όταν η εγκατάσταση πέρασε για κάποιες ώρες στα χέρια των μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται υπό περιορισμό αναμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Από το πρωί στο hotspot επικρατούσε ένταση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές αιτήσεις ασύλου είχαν απορριφθεί. Η επίσημη επίσκεψη, όμως, του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάικοφ πυροδότησε εκδηλώσεις έντονης δυσαρέσκειας. Ανήλικοι προπηλάκισαν τους υπουργούς και τους πέταξαν μπουκάλια με νερό φωνάζοντας «ελευθερία» και ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών, οι ανήλικοι επιχείρησαν μαζική έξοδο, οπότε η αστυνομία «απάντησε» με τη χρήση δακρυγόνων. Νωρίτερα, οι ΜΚΟ που βρίσκονταν στον χώρο είχαν απομακρυνθεί, καθώς, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους, κρίθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους. Στη συνέχεια, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των μεταναστών που προσπαθούσαν να ανάψουν φωτιές και να καταλάβουν την εγκατάσταση, και τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στα τμήματα των ενήλικων μεταναστών και προσφύγων.

Η προσπάθεια της αστυνομίας να βγάλει έξω από το κέντρο γυναίκες και ευάλωτες οικογένειες προσφύγων προκειμένου να τους προφυλάξει συνάντησε την αντίδραση ανδρών μεταναστών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραυματισμοί. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 τραυματίες που αντιμετωπίσθηκαν στο ιατρείο του κέντρου, ενώ ένας μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η τάξη αποκαταστάθηκε με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης χθες αργά το βράδυ. Ωστόσο, έξω από το hotspot παρέμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Ταυτόχρονα έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς «ξεφυτρώνουν» συνέχεια καινούργια κέντρα φιλοξενίας προσφύγων χωρίς ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μεταφερθούν όσοι παραμένουν στην Ειδομένη. Ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος πληροφορήθηκε τη δημιουργία τριών νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στον δήμο του από φήμες. Ενα κέντρο φιλοξενίας δημιουργείται σε βιομηχανικό χώρο στην περιοχή Καλοχώρι, ένα απέναντι από την τοποθεσία που βρίσκεται εγκατεστημένος ο βιολογικός καθαρισμός της Θεσσαλονίκης και ένας ακόμα στο πρώην γήπεδο των Λύκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα επιπλέον κέντρο φιλοξενίας πρόκειται να δημιουργηθεί δύο χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο στα Διαβατά (όπου παραμένουν 2.314 άτομα) στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Φωτόπουλος, ο δήμος δεν προτίθεται να συμβάλει στην αποκομιδή των απορριμμάτων από τα νέα αυτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αρνούμενος κάθε συνεργασία. Πάντως, οι χώροι που έχουν επιλεγεί –κατά τοπικούς παράγοντες– είναι ακατάλληλοι λόγω της μεγάλης υγρασίας και των κουνουπιών. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ζητεί την άμεση απομάκρυνση των περίπου 400 προσφύγων που φιλοξενούνται στην Αποθήκη 18 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν μετρηθεί πολύ υψηλές τιμές νικελίου. «Μας είχαν πει “προσωρινά”, αλλά έχει γίνει μόνιμα και οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες», δήλωσε στην «Κ».

Χθες οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Ελλάδα έφθασαν τις 53.855. Στο λιμάνι του Πειραιά, 2.734, στο Ελληνικό, 3.504 και στην Ειδομένη, 10.185 άτομα. Χθες επιστράφηκαν στην Τουρκία 49 άτομα. Σήμερα αναμένεται να επιστρέψει αεροπορικώς και ορισμένος αριθμός Σύρων που έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή