To θεσμικό πλαίσιο αποθαρρύνει τις υιοθεσίες

To θεσμικό πλαίσιο αποθαρρύνει τις υιοθεσίες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιδιά που παραμένουν για χρόνια σε ιδρύματα την ίδια στιγμή που οι αιτήσεις υιοθεσίας εκκρεμούν για περισσότερα από πέντε χρόνια είναι η εικόνα του παραλογισμού που προκύπτει από το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF το 2012, ο συνολικός αριθμός των υιοθεσιών στη χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μάλιστα ότι το έτος 2013 ο αριθμός των υιοθεσιών στην Ελλάδα μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Ο λόγος δεν είναι η οικονομική κρίση, που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι αποθαρρύνει την υιοθεσία, αλλά το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο γίνονται οι υιοθεσίες στην Ελλάδα. Ο τρόπος με τον οποίο προβλέπεται να πραγματοποιούνται οι υιοθεσίες πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Μαρτυρίες θετών γονέων μιλούν για πέντε ή έξι χρόνια αναμονής από την υποβολή της αίτησης έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ συναρμόδια σε θέματα υιοθεσίας είναι τουλάχιστον τρία υπουργεία (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας).

Την επιτακτική ανάγκη για τη βελτίωση του καθεστώτος των υιοθεσιών στην Ελλάδα αναδεικνύει η βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως. Οπως επεσήμανε η βουλευτής, βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστεί η καταχρηστική άρνηση των φυσικών γονέων να συναινέσουν σε υιοθεσία σε περιπτώσεις που έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια από αυτούς, ενώ απαιτείται από τα δικαστήρια η ειδική συναίνεση των φυσικών γονέων.

Με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, η βουλευτής ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς, μεταξύ άλλων, πόσες υιοθεσίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από κρατικά ιδρύματα, πόσες αιτήσεις εκκρεμούν για το έτος 2016 ενώπιον των κρατικών ιδρυμάτων υπό την εποπτεία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και πόσο χρόνο διαρκεί κατά μέσον όρο η ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κεραμέως έχει καταθέσει και παλαιότερα σχετική ερώτηση, χωρίς όμως να λάβει επαρκείς απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή