Η μέθεξη της γελοιότητας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουίζ: Τι σχέση έχει η Πρώτη Σύνοδος των Χριστιανών επισκόπων στη Νίκαια με τον αρχαίο Ελληνα φιλόσοφο Σωκράτη; Καμία, αλλά στο διαταραγμένο σύμπαν της Πρώτης Φοράς όλα σχετίζονται και μάλιστα με τη βούλα του κράτους. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που υπογράφουν οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νικόλαος Κοτζιάς, Νικόλαος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς και Ιωάννης Αμανατίδης καθιερώνεται η 20ή Μαΐου -ημερομηνία γέννησης του Σωκράτη και ενάρξεως της 1ης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, η οποία λειτούργησε κομβικά για την ελληνορθόδοξη παράδοση- ως «Ημέρα Παγκόσμιας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού».

Θα προσπεράσουμε την ιστορική ανακρίβεια περί «ελληνορθόδοξης παράδοσης», αφού η Οικουμενική αυτή Σύνοδος είχε σκοπό την ένταξη της Χριστιανικής Εκκλησίας στις δομές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και θα μείνουμε στην ποίηση με την οποία το αριστεροδεξιό κυβερνητικό υβρίδιο γράφει τα νομοσχέδια. «Είναι γεγονός ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας. Συνεχίζει, δε, μέχρι και σήμερα, να συνιστά ζώσα κληρονομιά για το σύνολο της ανθρωπότητας, όχι μόνο σε αναφορά με το χθες και το σήμερα, αλλά και σε σχέση με το διηνεκές», γράφουν στην αιτιολογική έκθεση τα αστέρια της Πρώτης Φοράς ωσάν δημοδιδάσκαλοι ορεινού χωριού που απαγγέλλουν δοξαστικό της 25ης Μαρτίου και συνεχίζουν: «Η Ελληνική γλώσσα ομιλείται και γράφεται αδιαλείπτως για 4.000 και πλέον έτη, ενώ βρίσκεται σε διαρκή μέθεξη (!) με την επιστήμη και τον πολιτισμό, προσδίδοντας, μάλιστα, στον Ελληνισμό πανανθρώπινη διάσταση, που τον μετουσιώνει σε οικουμενικό αγαθό».

Η δε 20ή Μαΐου έχει και έναν άλλο, συμπαντικών διαστάσεων, συμβολισμό: «επισημαίνεται ότι η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (σ.σ. αυτό το συνυπογράφει και ο κ. Ν. Φίλης), ενώ η 21η Μαΐου ως επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Συνεπώς, με την καθιέρωση της 20ής Μαΐου ως “Ημέρας Παγκόσμιας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού”, δημιουργείται ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του Ελληνισμού». Κάτι τέτοια διαβάζαμε στα πρωτοσέλιδα ακροδεξιών φυλλάδων και γελούσαμε, αλλά τώρα η ριζοσπαστική Αριστερά τα κάνει νόμο, με υπογραφή πέντε υπουργών.

Για να σοβαρευτούμε, αν και η γελοιότητα αυτής της κυβέρνησης δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες: καλό και χρήσιμο θα είναι να δημιουργηθεί ημέρα ελληνοφωνίας, κατ’ αρχάς μέσα στα σχολεία, τα οποία η αντιεκπαιδευτική πολιτική των κ. Μπαλτά και Φίλη, χαντακώνει. Και Παγκόσμια να κάνουμε και διαγαλαξιακή, αλλά χωρίς τις γελοίες φιοριτούρες των λυρικών που συνέταξαν το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση. Δεν ξέρουμε αν η πρωτοβουλία έχει στόχο να ροκανίσει τα λιγοστά κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως υποπτεύονται κάποιοι· μιλάμε για κονδύλια που θα πήγαιναν σε αναπτυξιακές δράσεις και τώρα θα τις κάνει πλατείες και λιθόστρωτα το έτερο αστέρι της Πρώτης Φοράς ο κ. Χρήστος Σπίρτζης. Αλλά η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις για να γίνουν εθνικολαϊκιστική κωμωδία. Τι σχέση, λοιπόν, έχει η Σύνοδος της Νίκαιας με τον Σωκράτη; Μόνο τη μέθεξη της γελοιότητας της Πρώτης Φοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή