Νέες εκδόσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

Ο κατάδεσμος

εκδ. Αγρα

Ο Θ. Κοροβίνης μας έχει συνηθίσει σε μια σειρά πεζών αφηγήσεων που ακροβατούν μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας, προφορικού, λαϊκού λόγου και απαιτητικής, ποιητικής, υποψιασμένης γραφής, ξαναζωντανεύοντας στιγμές του ελληνικού 20ού αι., αποσιωπημένες πτυχές και άγνωστες ή λησμονημένες ιστορίες. Ετσι και στον «Κατάδεσμο», έχουμε έναν πυρετώδη, παραληρηματικό, μα και στέρεο μονόλογο μιας γυναίκας που είναι έτοιμη να πιει το αίμα του συζύγου της με το μπουρί. Το κακοφορμισμένο παρελθόν, οι δισταγμοί, οι αναβολές και οι ακυρώσεις μιας ζωής βγαίνουν στη φόρα και όποιον πάρει ο χάρος. Το διαβάζεις και το φαντάζεσαι άνετα στο θέατρο, όπως σχεδόν κάθε πεζό του Κοροβίνη.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ

MASSIMO PERI

Η Φεγγαροντυμένη του Σολωμού

Ενας άγνωστος x που πρέπει

να παραμείνει άγνωστος

εκδ. Gutenberg

Και πάλι οι εκδοτικές διαμάχες, τα αυτόγραφα και το ζήτημα του αποσπασματικού. Ναι, αλλά υπαγορευμένα από την αδυσώπητη εσωτερική πίεση που ένιωσε ο Ιταλός νεοελληνιστής Massimo Peri να δώσει απαντήσεις σε υπαρξιακής φύσης ζητήματα. Η γόνιμη σύνθεση που πραγματοποίησε μεταξύ φιλολογίας και γιουνγκιανής ψυχολογίας τον οδήγησε στην άποψη πως το να επιδιώξουμε να αποδώσουμε συγκεκριμένη ταυτότητα στη Φεγγαροντυμένη του «Κρητικού» προδίδει τόσο το σολωμικό όσο και το ποιητικό πνεύμα, καθώς η λογοτεχνία και το ασυνείδητο βρίσκονται συνυφασμένα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ – JOHN KITTMER

Ελληνο-βρετανικές σχέσεις

Πτυχές της πρόσφατης ιστορίας τους

εκδ. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Δεκαοκτώ μελετητές καλύπτουν 150 έτη ελληνοβρετανικών σχέσεων γύρω από το εμπόριο, τις τράπεζες, τη ναυτιλία, την παιδεία και τον κοινοβουλευτισμό. Ελληνόφωνα και αγγλόφωνα κείμενα καταπιάνονται με θέματα όπως το βρετανικό κοινοβουλευτικό πρότυπο στην Ελλάδα, οι Ελληνες έμποροι στη βικτωριανή Αγγλία, τα ελληνικά εφοπλιστικά γραφεία του Λονδίνου κατά τον 20ό αι., οι σχέσεις βρετανικής ιστορικής επιστήμης και ελληνικής ιστοριογραφίας και η επίδραση των θεσμών του αγγλοσαξονικού δικαίου στη διαμόρφωση του ελληνικού ναυτικού δικαίου.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΧΡΥΣΑ ΦΑΝΤΗ

Η ιστορία της Σ.

εκδ. Γαβριηλίδης

Η ιστορία της Σ. είναι μία από τις ιστορίες που περιλαμβάνονται στο πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως. Η αφήγηση είναι αποσπασματική, συνειρμική, όπως «μιλάει» η μνήμη, ενώ ακόμη και οι ασήμαντες στιγμές συγκροτούν τον συμπυκνωμένο χρόνο. Ο αφηγητής καταθέτει ό,τι συγκράτησε η μνήμη και ό,τι αυτή επεξεργάστηκε. Τα συμβάντα γίνονται ένα με τα πρόσωπα, ο χρόνος επιμηκύνεται ή επιβραδύνεται. Οι ρυθμοί κοφτοί, παραληρηματικοί ενίοτε, συνδέουν τόπους και τοπία και ανακαλούν τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, κυρίως, από Λατινοαμερικανούς συγγραφείς. Τα πρόσωπα ζούνε στη μοναξιά τους, ενώ οι περιγραφές είναι ρευστές, όπως ο χρόνος.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΟΥΒΕΛΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΑΨΑΣ

Η λευκή κουρτίνα

εκδ. Καστανιώτης

Πρόκειται για μια συμβολική «φούγκα», λόγω των διαδοχικών παραλλαγών του θέματος, που αναφέρεται στα υπαρξιακά αδιέξοδα και στα αναπάντητα ερωτήματά μας. Η αφήγηση εστιάζεται σε ό,τι συμβαίνει μέσα σ’ ένα δωμάτιο. Η ατμόσφαιρα είναι καφκική, με την απειλή και το άγνωστο να επικρέμανται. Ο Χ. βρίσκεται αιφνίδια κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο. Μόνο τα βήματα του υποτιθέμενου δεσμώτη του ακούγονται, του άλλου άγνωστου Χ. που αποφάσισε. Μήπως ο εγκλεισμός είναι παραβολή για την ίδια τη ζωή; Τα ερωτήματα, σχετικά με την πραγματικότητα και τη σύνδεσή της με την εμπειρία, τη γνώση και τη φαντασία, ενισχύουν την αβεβαιότητα και τις φοβίες.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή