Υπερπτήσεις παρόντος του Α/ΓΕΕΘΑ

Υπερπτήσεις παρόντος του Α/ΓΕΕΘΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «απάντηση» στον κατάπλου δύο υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στο Καστελλόριζο, τις προηγούμενες ημέρες, γίνονται αντιληπτές από στρατιωτικές πηγές οι χθεσινές υπερπτήσεις δύο τουρκικών F-16 πάνω από τη Ρω, η οποία βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης. Η σημασία των χθεσινών υπερπτήσεων έχει υψηλή σημειολογική σημασία, κυρίως διότι εκείνη την ώρα στη Ρω ήταν παρών ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, προκειμένου να ευχηθεί στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στο ακριτικό νησί. Οι υπερπτήσεις καταγράφηκαν σε πολύ μεγάλο ύψος (27.500 πόδια, δηλαδή περισσότερα από εννέα χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος) και σημειώθηκαν στις 14.44. Το ζεύγος των τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 14.28, πραγματοποίησε την υπερπτήση, και ένα λεπτό αργότερα εξήλθε ανατολικά της Ρόδου. Χθες υπήρχε για ακόμη μία φορά έντονη τουρκική κινητικότητα πάνω από το Αιγαίο, καθώς καταγράφηκαν 57 παραβάσεις και παραβιάσεις από συνολικά 23 αεροσκάφη. Σε επτά περιπτώσεις σημειώθηκαν και εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά.

Σημειώνεται ότι σήμερα αρχίζει και μια μεγάλη τουρκική άσκηση στα διεθνή ύδατα περιοχών του Ανατολικού και του Κεντρικού Αιγαίου. Η άσκηση δεν αποτελεί κάτι που ανακοινώθηκε μέσω Notam, καθώς η Αθήνα είχε ενημερωθεί διά της καθιερωμένης διπλωματικής οδού το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος κατέθεσε χθες στη Βουλή στοιχεία για τη δράση της ναυτικής μοίρας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τους τελευταίους δύο μήνες, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Καμμένος, στη χρονική περίοδο μεταξύ 9 Μαρτίου και 18 Απριλίου, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έστειλαν σήμα 26 φορές προς τις ελληνικές αρχές, 37 προς τις τουρκικές και εννέα προς τον Frontex. Από τις 517 λέμβους που υπολογίζεται ότι κατέφθασαν στα ελληνικά νησιά μόνο τον Μάρτιο, τα συμμαχικά πλοία εντόπισαν 27, εκ των οποίων οι εννέα ήσαν κενές. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου, οι αφίξεις υπολογίζονται σε μόλις 2.455 άτομα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα τα νατοϊκά πλοία εντόπισαν 30 λέμβους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή