Τελ Αβίβ by locals

6' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πιο κεφάτη ισραηλινή πόλη, όπου χτυπά δυναμικά ο σφυγμός του μεσογειακού nightlife.

Garger HaZahav

Levinsky 30

Τ/+972 36777456

Κυριακή-Πέμπτη 10.00-19.00, Παρασκευή 10.00-15.00

Χούμους και 2 πιάτα: 8 €

Οι Ισραηλινοί μπορούν να τσακώνονται επί ώρες για το πού μπορεί κανείς να φάει το καλύτερο χούμους και είναι ικανοί να οδηγήσουν χιλιόμετρα για να το γευτούν. Αν και δεν μου πολυαρέσει το χούμους, τη μέρα που είδα την τεράστια ουρά έξω από το «Garger HaZahav» (σημαίνει «Χρυσό Ρεβίθι»), μπήκα σε πειρασμό. Ο φίλος μου και μεγάλος… οπαδός του, στον οποίο πρότεινα να πάμε για φαγητό εκεί, ήταν σίγουρος ότι δεν πρόκειται να γευτούμε κάτι αξιόλογο. Και μάλιστα, σχεδόν ήθελε να φύγουμε όταν διαπίστωσε ότι το μέρος ήταν γεμάτο με χίπστερ. Λίγο αργότερα, αφού είχαμε δοκιμάσει χούμους, πατάτες, τηγανητό κουνουπίδι, πίκλες, ψητές μελιτζάνες και δύο μπίρες Goldstar -όλα εξαιρετικά-, δεν μπόρεσα να μη χαμογελάσω όταν τον άκουσα να λέει: «Τελικά, αυτοί οι χίπστερ ξέρουν πώς να φτιάχνουν χούμους».

IDAN TERAM


TOMA

Ibn Gabirol 26

Καθημερινά 19.30-02.00

«Πακέτο» μπίρας: 16 €

Αν θέλετε να πιείτε μερικά ποτά στην πόλη αλλά φοβάστε μήπως δεν το αντέξει το πορτοφόλι σας, ελάτε στο Τoma. Το κατάστημα έχει τη λογική του open bar. Με 14 €/άτομο παραγγέλνετε κρασί ή ισπανική cava (αφρώδη οίνο), με 16 €-18,50 € μπίρες ή κοκτέιλ, με 20,50 € ρούμι, ουίσκι, τζιν, βότκα, τεκίλα και με 23 € ή 27,50 € πιο ακριβά ποτά. Στη συνέχεια, πίνετε όσο… αντέχετε. Ως συνοδευτικό των ποτών σερβίρεται ποικιλία κρεατικών. Το μαγαζί είναι όμορφα διακοσμημένο και οι μουσικές επιλογές καλύπτουν τις δεκαετίες 1960, 1970, 1980 και 1990. Την άνοιξη θα λατρέψετε τη μεγάλη εξωτερική βεράντα με τα μεγάλα, μοναστηριακού τύπου τραπέζια για τις παρέες, αλλά και τα μικρότερα για τα ζευγαράκια.

SHEILLA SAFRA MALER


Knaffe Noga

Ruhama 8

Τ/+972 35252818

Κυριακή-Πέμπτη 11.00-23.00, Παρασκευή 11.00-16.00, Σάββατο 20.00-23.30

Κιουνεφέ: 6,30 €

Το κιουνεφέ είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό της Μέσης Ανατολής: τρώγεται ζεστό και αποτελείται από δύο στρώσεις φύλλου καταΐφι με κατσικίσιο τυρί ανάμεσά τους και μπόλικο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης από πάνω. Στο Knaffe Noga θα φάτε το καλύτερο κιουνεφέ στην πόλη, ίσως και σε ολόκληρη τη χώρα. Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι το ετοιμάζουν αφού το παραγγείλει ο πελάτης και έτσι είναι πάντα φρέσκο. Μάλιστα, ο Αγγλος σεφ του μαγαζιού καινοτομεί και σερβίρει και αλμυρό κιουνεφέ (το αγαπημένο μου είναι με ντομάτες και αλμυρό τυρί), αλλά και κιουνεφέ για vegans – όλα με εξαιρετικά υλικά.

SHEILLA SAFRA MALER


The Block

Salame 157

Τ/+972 35378002

Καθημερινά 22.30-09.00

Είσοδος: από 14 €

Θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ του Ισραήλ. Βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικανικής συνοικίας, μέσα στον νέο κεντρικό σταθμό λεωφορείων. Είναι χωρισμένο σε τρία μέρη: τον κυρίως χώρο (Main space), όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, το Squat-A, ένα είδος εναλλακτικής σκηνής, και το Lounge. Στα δύο πρώτα δεν επιτρέπεται ούτε η χρήση κινητού τηλεφώνου, οπότε μην ελπίζετε να βγάλετε selfie με την παρέα σας και τους DJ ούτε να δηλώσετε την παρουσία σας στα κοινωνικά δίκτυα. Το πάρτι ξεκινά τα μεσάνυχτα και μέχρι τη 1 π.μ. ισχύουν μειωμένες τιμές. Η δική μου ώρα άφιξης είναι γύρω στις 2 π.μ., ώστε να απολαμβάνω όλες τις μεταμορφώσεις του Block, το οποίο γεμίζει, αδειάζει και ξαναγεμίζει μέχρι να ξημερώσει, ενώ υπάρχουν βραδιές που παραμένει γεμάτο έως τις 8 το πρωί. Χρήσιμη πληροφορία: τα καλύτερα πάρτι γίνονται συνήθως τα βράδια της Πέμπτης.

REUVEN ABRAMOVICH


HaBar Kayma

Hamashbir 22

Τ/ +972 39493322      

Καθημερινά 12.00-01.00

Γεύμα: 10,50 €

Ανοιξε σε ένα δρομάκι κοντά στην αγορά Levinsky από ντόπιους ακτιβιστές και αποτελεί μια εναλλακτική και οικονομική πρόταση για όσους θέλουν να βγουν με τους φίλους τους για φαγητό ή ποτό. Το όνομά του αποτελεί λογοπαίγνιο και θα πει «βιώσιμο». Η συνεργατική διαχείριση επιβάλλει ίδιους μισθούς σε όλους τους εργαζομένους – από τους επικεφαλής των τμημάτων μέχρι τους λαντζέρηδες. Ολοι οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να γίνουν ισότιμα μέλη της ομάδας του HaBar Kayma, να συμμετέχουν στις συνελεύσεις του και να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν, καταβάλλοντας απλώς μια συνδρομή. Σε μία από αυτές τις συνελεύσεις αποφασίστηκε να γίνει αμιγώς vegan εστιατόριο. Το φαγητό είναι απλό, υπέροχο και φθηνό. Οι σάλτσες είναι σπιτικές και μπορείτε να τις αγοράσετε και για το σπίτι. Τις εργάσιμες μέρες μεταξύ 12.00 και 17.00 θα φάτε με 10,50 € και από τις 17.00 έως τις 20.00 έχει happy hour στα ποτά.

IGOR LENIVTSEV


Juno wine bar

De Haas 1

Τ/+972 35446620  

Κυριακή-Πέμπτη και Σάββατο 17.00-01.00, Παρασκευή 12.30-01.00

Πιάτο τυριών: 14 €

Eίναι ένα από τα καλύτερα wine bars και -πιστέψτε με- ξέρω από καλό κρασί. Βρίσκεται στη γραφική πλατεία Milano, έχει ιταλικό στυλ και φινέτσα και ζεστό περιβάλλον. Τα πιάτα του είναι βασισμένα στην ιταλική κουζίνα, ενώ υπάρχει πλούσια λίστα με κρασιά, που περιλαμβάνει ετικέτες από διάφορες χώρες. Τα ντόπια κρασιά έχουν επιλεγεί προσεκτικά και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του αναπτυσσόμενου ισραηλινού αμπελώνα, που σιγά-σιγά παίρνει τα πάνω του. Αν δεν ξέρετε τι να δοκιμάσετε, εμπιστευτείτε το φιλικό προσωπικό.

REUVEN ABRAMOVICH


Falafel HaKosem

Shlomo HaMelekh 1

Κυριακή-Πέμπτη 09.30-23.00, Παρασκευή 09.30-16.30

Φαλάφελ: από 2,80 €

Το φαλάφελ, αν και αιγυπτιακής καταγωγής, θεωρείται πια παραδοσιακό φαγητό του Ισραήλ. Είναι το πιο φθηνό και εύκολο γεύμα σε όλη τη χώρα, αφού στο Τελ Αβίβ βρίσκει κανείς φαλάφελ κυριολεκτικά παντού, ενώ κάθε μαγαζί έχει τη δική του «μυστική» συνταγή, που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα. Ενα από τα καλύτερα φαλαφελάδικα της πόλης είναι το Falafel HaKosem. Τα μικρά «ρεβιθοκεφτεδάκια» του σερβίρονται μέσα σε πίτα, με χούμους, ταχίνι και λαχανικά, και είναι υπέροχα. Στην ερώτηση αν θέλετε να σας βάλουν μαζί και τηγανητές φέτες μελιτζάνας πείτε «ναι» και θα με ευγνωμονείτε. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μισής (2,80 €) ή κανονικής μερίδας (4,50 €). Και δύο πρακτικές συμβουλές: μη ζητήσετε μαχαιροπίρουνα -γιατί το φαλάφελ τρώγεται με τα χέρια- και, αν δείτε μεγάλη ουρά, κάντε υπομονή. Αξίζει τον κόπο!

IGOR LENIVTSEV


Περίπατος ανάμεσα σε γκράφιτι

Florentin

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

H γειτονιά Florentin είναι το Williamsburg του Τελ Αβίβ, αν και σταδιακά έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ακριβό το να ζήσει κανείς εδώ, ενώ ο χαρακτήρας του μέρους αλλοιώνεται και μαζί η μοναδικότητά του. Προτού αλλάξουν όλα, καλό είναι να προλάβετε να δείτε αντιπροσωπευτικά δείγματα street art, που κοσμούν σχεδόν κάθε τοίχο της γειτονιάς και αποτελούν σήμα κατατεθέν της: κάποια γκράφιτι έχουν πολιτικό θέμα, αλλά τα περισσότερα είναι υπέροχα δείγματα τέχνης που δίνουν ζωή και ομορφιά στους γκρίζους τοίχους. Το αγαπημένο μου βρίσκεται στην οδό Abarbanel, απεικονίζει τη Μέριλιν Μονρό ως γκάνγκστερ και είναι πανέμορφο. Μπορείτε να περάσετε ώρες χαζεύοντας τους τοίχους και να βγάλετε δεκάδες φωτογραφίες, που σε λίγο καιρό θα έχουν συλλεκτική αξία.

IDAN TERAM


Rothschild 12

Rothschild Boulevard 12

Δευτέρα-Πέμπτη και Σάββατο, Κυριακή 19.00-03.00

Μπίρα: 7 €

Την ημέρα του θανάτου του Ντέιβιντ Μπάουι αποφασίσαμε με την παρέα μου ότι ο καλύτερος τρόπος να τον τιμήσουμε θα ήταν να πάμε σε μια συναυλία στην πόλη. Επιλέξαμε τυχαία το λαϊβάδικο Rothschild 12, στην ομώνυμη λεωφόρο, κορυφαία επιλογή για όποιον θέλει να γνωρίσει την απίθανη μουσική σκηνή του Τελ Αβίβ. Στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο και εκτός από μουσική σκηνή -όπου οι συναυλίες είναι δωρεάν για το κοινό- διαθέτει και εστιατόριο. Το συγκεκριμένο βράδυ έπαιζαν οι EDER, ένα φοβερό νέο συγκρότημα που ενθουσίασε το κοινό στο κατάμεστο μαγαζί, ξεκινώντας το live του με το «Life on Mars» ως φόρο τιμής στον Μπάουι. Και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για τη λεωφόρο Rothschild: είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους του Τελ Αβίβ, τον οποίο αξίζει να περπατήσετε για να επισκεφτείτε την Αίθουσα Ανεξαρτησίας, όπου ιδρύθηκε το 1948 το κράτος του Ισραήλ, αλλά και να φωτογραφίσετε τα εξαιρετικά Bauhaus κτίρια κατά μήκος του.

IDAN TERAM


Asufa

Yehuda mi-Ragusa 8

Τ/+972 236041405       

Κυριακή-Πέμπτη 10.00-22.00, Παρασκευή 10.00-15.00

Aν δεν θέλετε να πληρώσετε… υπέρβαρο στις αποσκευές σας, αποφύγετέ το. Ή τουλάχιστον προσπαθήστε να φανείτε εγκρατείς στις αγορές σας. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από το Asufa χωρίς να ψωνίσετε. Το λατρεύω γιατί συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο στυλάτα προϊόντα βιομηχανικού σχεδιασμού και μοναδικά κομμάτια διακόσμησης εσωτερικού χώρου, αγαπά τους νέους δημιουργούς και διαθέτει μεγάλη και ενδιαφέρουσα γκάμα κωδικών – από είδη σπιτιού μέχρι κοσμήματα. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη για να πάρετε μια γεύση σύγχρονου ντιζάιν made in Israel.

ARI FARBER

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή