Lucca: Σαν σκηνικό σε ταινία εποχής

Lucca: Σαν σκηνικό σε ταινία εποχής

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Lucca, εκτός από γενέτειρα του Puccini, είναι μια πόλη-μουσείο γεμάτη εντυπωσιακά palazzi, περιποιημένους κήπους και υπέροχες μουσικές.

Aφήνοντας πίσω μου την περιώνυμη για τον κεκλιμένο της πύργο πόλη της Πίζας, απολαμβάνω τη μισάωρη διαδρομή με το τρένο στην τοσκανική ενδοχώρα. Σχεδόν ανέπαφη, με τα καλοδιατηρημένα, αναγεννησιακά της τείχη να την προστατεύουν, η Lucca αποκαλύπτεται μπροστά μου σαν το ιδανικό σκηνικό ταινίας εποχής, προσφέροντας μια όαση γαλήνης, μια αίσθηση πληρότητας, μια ψευδαίσθηση αιωνιότητας. Μόνιμοι κάτοικοι και περαστικοί ταξιδιώτες περιφέρονται με μια ανάλαφρη δόση από sprezzatura, επιτηδευμένη δηλαδή ανεμελιά, στα στρωτά -και γι’ αυτό ιδανικά για περπάτημα και ποδηλασία- και ταυτόχρονα γεμάτα μυστήριο καλντερίμια της, ενορχηστρώνοντας την κοινωνικότητα μιας φινετσάτης αστικής ζωής.

Περιδιαβαίνοντας τις έξι πύλες που οδηγούν στον εσώτερο οικιστικό πυρήνα της, αντιλαμβάνομαι ότι η πόλη με τις βαθιές ετρουσκικές ρίζες είναι πράγματι ένα ανοιχτό και με εξευγενισμένη ζωντάνια μουσείο. Ξεκινώ από την καρδιά της, τον πύργο Guinigi, με τον χαρακτηριστικό κρεμαστό κήπο στην οροφή του, για μια πανοραμική θέα από ψηλά: οι σκουρόχρωμες κεραμοσκεπές φωλιάζουν γύρω από τις καταπράσινες συστοιχίες πανύψηλων κυπαρισσιών που διατρέχουν την κυκλωτική Passeggiata delle Mura, ενώ τα εξαϋλωμένα Απέννινα χάνονται στον ορίζοντα. Ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει και προς στιγμήν μεταφέρομαι στην εποχή που ο Puccini, λαμπρό τέκνο της ιταλικής πολίχνης, συνέθετε στο πιάνο -το οποίο εκτίθεται μαζί με άλλα προσωπικά αντικείμενά του στο σπίτι-μουσείο (Corte San Lorenzo, 9) όπου και γεννήθηκε- την περίφημη όπερα «Turandot» (εισιτήρια, αναμνηστικά, εκδόσεις και σπάνιες ηχογραφήσεις θα βρείτε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο επί της παρακείμενης Piazza Cittadella, 5).

Ρομαντικά παλάτια και ολάνθιστοι κήποι

Είναι πολλά τα μνημεία που συνθέτουν τη μαγεία της Lucca. Ξεχωρίζουν το εντυπωσιακό Palazzo Ducale, η πλατεία-πέρασμα με τον επιβλητικό ναό και το καμπαναριό του San Michele in Foro, το ιστορικό θρησκευτικό κειμήλιο Volto Santo, φτιαγμένο από σμιλεμένο ξύλο, καθώς και η μαρμάρινη σαρκοφάγος της Ilaria del Carretto -με ένα πιστό σκυλάκι (!) στα πόδια της- στο Duomo di San Martino.

Eπίσης, οι πολυάριθμες εκκλησίες βυζαντινής τεχνοτροπίας, με πιο χαρακτηριστική τη βασιλική του San Frediano, η Piazza Anfiteatro, σημείο συνάντησης και ομφαλός της Lucca, και φυσικά η Via Fillungo, ο πιο εμπορικός δρόμος που διασχίζει εγκάρσια τα σωθικά της. Επιπλέον, αξίζει τον κόπο να ξαποστάσετε στους περιποιημένους, ολάνθιστους γεωμετρικούς κήπους του Palazzo Pfanner παρέα με τα ορθωμένα αγάλματα των θεών του Ολύμπου, όπου έχουν γυριστεί πλάνα αρκετών κινηματογραφικών ταινιών, όπως «Ο Μαρκήσιος ντελ Γκρίλο» του Μάριο Μονιτσέλι, με τον Αλμπέρτο Σόρντι στον ομώνυμο ρόλο, και «Το πορτρέτο μιας κυρίας» της Τζέιν Κάμπιον, με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν.

Lucca: Σαν σκηνικό σε ταινία εποχής-1

Το σημαντικότερο, όμως, είναι να αφεθείτε στην αδιασάλευτη νηνεμία της πόλης, χωρίς να επιδοθείτε σε ένα μαραθώνιο sightseeing. H ουσία είναι να συντονιστείτε στους ρυθμούς των ντόπιων κατοίκων, των λεγόμενων Lucchesi, και να αισθανθείτε το πνεύμα το αλλοτινό, το τόσο πολύτιμο και αυθεντικό, που εκπέμπει απλόχερα η αρμονική ατμόσφαιρα της ξεχωριστής αυτής πόλης της Τοσκάνης, γνωστής επίσης για τα ιαματικά λουτρά της. Αν, ωστόσο, έχετε περισσότερο χρόνο και όρεξη, μια βόλτα στις διάσπαρτες βίλες στους λόφους των περιχώρων θα σας αποζημιώσει. Τέλος, δεδομένου ότι η Lucca αποτελούσε κομβικό σημείο της μεσαιωνικής Via Francigena, που συνέδεε τη Ρώμη με το Canterbury, προτείνεται για τους λάτρεις της πεζοπορίας η γραφική διαδρομή των 32 χιλιομέτρων που οδηγεί στο φημισμένο διεθνές κέντρο γλυπτικής της Pietrasanta, με φόντο τις ακτές της Τυρρηνικής θάλασσας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η επικαιροποιημένη λίστα μας για διαμονή, φαγητό και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη-μουσείο της Τοσκάνης.

Αφιξη – Mετακίνηση

Ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να φτάσετε στη Lucca είναι αεροπορικώς μέχρι την Πίζα (η Αegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από τις 27/5 έως τις 30/9) ή τη Φλωρεντία και από εκεί με τρένο ή λεωφορείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να πετάξετε απευθείας για Μπολόνια (η Ryanair εγκαινιάζει δρομολόγιο από Αθήνα στα τέλη Μαρτίου) και από εκεί πάλι με επίγεια μέσα.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις διαβείτε τα τείχη της πόλης, θα θελήσετε να περιπλανηθείτε στα στενά της κάνοντας ορθοπεταλιές. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατo από το Cicli Bizzarri (Piazza Santa Maria, 32, www.ciclibizzarri.net) ή το Biciclette Poli (Piazza Santa Maria, 42, www.biciclettepoli.com), αλλά ρωτήστε πριν και στο κατάλυμα όπου θα διαμείνετε αν είναι εφικτό να σας το εξασφαλίσει, ενδεχομένως, με μια μικρή χρέωση.

Διαμονή

Piccolo Hotel Puccini (Via di Poggio 9, www.hotelpuccini.com). Φιλόξενο ξενοδοχείο τριών αστέρων σε πολύ κεντρική τοποθεσία. Τα μικρά, σχετικά, δωμάτια είναι ελκυστικά και διαθέτουν ξύλινα πατώματα, vintage ανεμιστήρες οροφής και σύγχρονες σχεδιαστικές πινελιές.

Hotel Alla Corte degli Angeli (Via degli Angeli 23, www.allacortedegliangeli.it). Boutique ξενοδοχείο που στεγάζεται σε δύο αρχοντικά του 15ου αιώνα, με καλαίσθητα ξύλινα δοκάρια στο σαλόνι και σε ορισμένα από τα 21 ευήλια δωμάτιά του, που χαρακτηρίζονται από τις ρομαντικού στυλ τοπιογραφίες στους τοίχους και στις οροφές.

Hotel A Palazzo Busdraghi (Via Fillungo 170, www.apalazzobusdraghi.it). Μικρό ξενοδοχείο τύπου residenza d’epoca σε ένα από τα παλιά palazzi της Via Fillungo, το οποίο αποτελείται από 7 κομψά δωμάτια, με ανέσεις που περιλαμβάνουν jacuzzi και χαμάμ, όλα ξεχωριστά και σε διαφορετικούς χρωματικούς τόνους διακόσμησης και επίπλωσης.

Φαγητό – Ποτό

Ristorante Giglio

(Piazza del Giglio 2, www.ristorantegiglio.com). Θαυμάσιο εστιατόριο στο πολυτελές Palazzo Arnolfini με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Θα ξεκινήσετε με ένα δωρεάν prosecco για αρχή, ενώ η φωτιά θα κροταλίζει στο μαρμάρινο τζάκι, και θα συνεχίσετε με παραδοσιακές γεύσεις Τοσκάνης, όπως σαλάτα νωπής αγκινάρας, σερβιρισμένη σε ένα βρώσιμο μπολ παρμεζάνας, καθώς και ριζότο σιγοβρασμένο σε κρασί Chianti. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γλυκό ψωμί buccellato lucchese με σταφίδες και γλυκάνισο συνοδεία φρέσκου παγωτού με μούρα.

La Corte dei Vini

Corte Campana 6, T/+39 0583 584460).Στρατηγικά τοποθετημένη μεταξύ της Piazza Napoleone και της Piazza San Michele, η φιλική αυτή enoteca αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα aperitivo ή χαλαρό γεύμα. Ειδικεύεται σε ρουστίκ πιάτα, συμπεριλαμβανομένων των tortelli lucchesi (ραβιόλια κρέατος) και της minestra di farro della Garfagnana (σούπα με αγριοσίταρο).

Antico Caffè di Simo

(Via Fillungo 58, T/+39 0583 496234) Ιστορικό καφε-ζαχαροπλαστείο όπου από το 1880 σερβίρεται απίθανος espresso συνοδεία λαχταριστών γλυκισμάτων. Εδώ σύχναζε ο Giacomo Puccini αλλά και πολλοί ξένοι καλλιτέχνες και ήταν αρχικά γνωστό ως Antico Caffè del Caselli. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Caffè di Simo, διατηρώντας την αρχική επίπλωση σε στυλ Liberty, που διασώθηκε μαζί με τα πολυάριθμα αναμνηστικά των επιφανών επισκεπτών του.

Pomodori Pizza & Co

(Via Fillungo 3, T/+39 0583 440522) Tαξίδι στην Ιταλία χωρίς pizza δεν γίνεται. Σε αυτό το μικρό, ανεπιτήδευτο μαγαζί θα γευτείτε μία από τις καλύτερες της πόλης. Κλασικές επιλογές: margherita, με αλλαντικά (σαλάμι ή salsiccia), πατάτα, αλλά και γεμιστή με μοτσαρέλα και προσούτο. Προμηθευτείτε αρκετά κομμάτια (για να μην πηγαινοέρχεστε!) και απολαύστε τα χωρίς ενοχές στα απέναντι σκαλιά της εκκλησίας του San Cristoforo μαζί με άλλους επιτόπιους συνδαιτυμόνες!

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή