Νέο φράχτη στο Μπρένερ υψώνει η Αυστρία

Νέο φράχτη στο Μπρένερ υψώνει η Αυστρία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την αφαίρεση της τελευταίας μπάρας στο αλπικό πέρασμα του Μπρένερ, η Αυστρία κατασκευάζει φράχτη μήκους 370 μέτρων και ετοιμάζεται να επιβάλει την οπτική σάρωση όλων των οχημάτων. Παράλληλα, χθες η αυστριακή Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία νόμο που ουσιαστικά αποκλείει τη χορήγηση ασύλου σε όλους εκτός από αυτούς που έχουν στενούς συγγενείς στη χώρα.

Με τους νέους κανόνες, αν η Βουλή κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη, η χώρα θα χορηγεί άσυλο μόνο σε όσους κρίνεται ότι κινδυνεύουν αν σταλούν στη χώρα από την οποία προήλθαν. Δηλαδή δεν θα χορηγείται άσυλο σε κανέναν, εκτός αν κριθεί ότι κινδυνεύει στην Ιταλία.

Αν δεν υπάρχει κατάσταση ανάγκης, το νέο στάνταρ στα σύνορα θα είναι να διέρχονται τα οχήματα από το αλπικό πέρασμα με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, ώστε οι Αυστριακοί συνοριοφύλακες να ελέγχουν τους επιβάτες και να τους σταματούν, αν χρειαστεί, για έλεγχο. Σε περιπτώσεις τις οποίες ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε «ακραίες», τα σύνορα μπορεί να κλείσουν τελείως, αποκόπτοντας την Ιταλία από τη Βόρεια Ευρώπη και καταφέρνοντας ουσιώδες πλήγμα στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στην ιστοσελίδα Spiegel ότι «η λύση που δόθηκε στα Βαλκάνια με τη συμφωνία E.E. – Τουρκίας δεν είναι μοντέλο καθολικής εφαρμογής. Η Λιβύη δεν είναι Τουρκία. Και το κλείσιμο των συνόρων στο Μπρένερ θα ήταν μια μαχαιριά στην καρδιά της Σένγκεν».

Ομως οι πολιτικές ισορροπίες στην Αυστρία έχουν γείρει τόσο πολύ προς τα δεξιά, ώστε η χώρα μπορεί να μην διστάσει να αποκόψει τη σύνδεση με την περιοχή της Ιταλίας που οι Αυστριακοί ονομάζουν Νότιο Τιρόλο. Την Κυριακή, ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος FPO Νόρμπερτ Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ρητορική κατά των προσφύγων αλλά και ρατσιστικές αφίσες κατά των «τεμπέληδων Ελλήνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή