Βγαίνει από τον νόμο Αλογοσκούφη ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς

Βγαίνει από τον νόμο Αλογοσκούφη ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τερματισμό χρήσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την άντληση ρευστότητας προχωράει ο όμιλος Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για τον Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη του 2008, περί «Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Οικονομίας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης», με τον οποίο μια τράπεζα μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι σχετικές εγγυήσεις που χρησιμοποιούσε η Πειραιώς είναι ύψους 1,75 δισ. ευρώ, λήγουν σήμερα και δεν θα ανανεωθούν.

Κατά τον πρόεδρο του ομίλου Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της τράπεζας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, η τράπεζα έχει ήδη αποπληρώσει από τον Μάιο του 2014 τις προνομιούχες μετοχές (Πυλώνας Ι) που κατείχε το Δημόσιο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει επιστρέψει και το σύνολο των «Ειδικών Ομολόγων» που χρησιμοποιούσε (Πυλώνας ΙΙΙ). Μετά τη λήξη και μη ανανέωση των εγγυήσεων η τράπεζα παύει να εμπίπτει στις δεσμεύσεις του προγράμματος θωράκισης, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε την υποχρέωση διορισμού εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό της Συμβούλιο, κάτι που γινόταν τα τελευταία 7 χρόνια. Οπως τονίζεται, η Πειραιώς αποπλήρωσε στο ακέραιο και τους τρεις πυλώνες του νόμου χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε ζημία για τα κεφάλαια και τις εγγυήσεις που της παρείχε το Δημόσιο, ενώ παράλληλα το Δημόσιο εισέπραξε συνολικές προμήθειες ύψους 675 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, με νόμο του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, εξαιτίας της κορύφωσης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της θεαματικής υποχώρησης του διατραπεζικού δανεισμού, διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο κρατικής υποστήριξης των ελληνικών τραπεζών για να εξασφαλίσουν μέσω τριών μέτρων –γνωστών ως Πυλώνες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ– την αναγκαία ρευστότητα, έτσι ώστε να θωρακισθούν οι τράπεζες από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ολες οι εγχώριες τράπεζες έκαναν χρήση και των τριών εργαλείων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και της ρευστότητάς τους, και ορισμένους από τους πυλώνες εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν και σήμερα. Ο νόμος για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι σχετικές προθεσμίες για τη χρήση των έκτακτων μέτρων έχουν παραταθεί επανειλημμένως λόγω των επιπτώσεων της παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας από το 2010 και μετά, με αποκλεισμό του Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές, την εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη φυγή καταθέσεων κ.ά. Μετά την αποπληρωμή των εγγυήσεων η συμμετοχή του κράτους στην Πειραιώς περιορίζεται στην κατοχή του 26% (από 66,9% που ήταν πριν από την ανακεφαλαιοποίηση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή