Ματιές στον κόσμο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΟΡΤ ΓΟΥΕΡΘ

Η νέα όπερα JFK

O βαρύτονος Matthew Worth υποδύεται έναν νέο οπερατικό ρόλο, αυτόν του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι. Δίπλα του είναι η μεσόφωνος Daniela Mack, που ερμηνεύει τον ρόλο της Ζακλίν Κένεντι, στη νέα όπερα JFK που έκανε πρεμιέρα στην Οπερα του Φορτ Γουέρθ στο Τέξας. Οταν ο διευθυντής της Οπερας του Φορτ Γουέρθ αναζητούσε έργο που θα σηματοδοτούσε τα 70 χρόνια του οργανισμού, κάποιος του ανέφερε ότι o Κένεντι είχε περάσει την τελευταία νύχτα της ζωής του στo Φορτ Γουέρθ. Εγινε η πρόταση στο επιτυχημένο ντουέτο για νέες όπερες στις ΗΠΑ, τον συνθέτη David T. Little και τον λιμπρετίστα Royce Vavrek, που είχαν ήδη στο ενεργητικό τους την όπερα «Dog Days» (2012). Η πρόταση έγινε αποδεκτή, οι δύο συνεργάτες έκαναν έρευνα για τη διαμονή των Κένεντι στο Φορτ Γουέρθ και η νέα όπερα «JFK» έγινε πραγματικότητα. Αν θα περάσει στο ρεπερτόριο, μένει να το δούμε. Οι Κένεντι είχαν μείνει στην προεδρική σουίτα του τότε Hotel Texas και νυν Fort Worth Hilton.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Νέο βιβλίο του Γιούνας Γιούνασον

Μεταφρασμένος σε 35 γλώσσες είναι ο Σουηδός συγγραφέας Γιούνας Γιούνασον, γνωστός κυρίως από το βιβλίο του «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» (εκδ. Ψυχογιός, μετ. Γρ. Κονδύλης). Πρόσφατα βρέθηκε στη Βαρκελώνη για να παρουσιάσει το τρίτο μυθιστόρημά του με τίτλο «Killer Anders and his friends (along with a few enemies)».

ΣΑΛΕΡΝΟ

Εγκαίνια χωρίς τη Ζάχα Χαντίντ

Στον ιταλικό Νότο, στο λιμάνι του Σαλέρνο εγκαινιάστηκε ο νέος ναυτικός σταθμός. Είναι ένα αεροδυναμικό κτίριο, προηγμένης τεχνολογίας, που φέρει την υπογραφή της Ζάχα Χαντίντ, της διάσημης Ιρακινής αρχιτέκτονος που απεβίωσε πρόσφατα. Είναι ένα κύκνειο άσμα, κομψό σύμβολο της πίστης στο μέλλον. Το Σαλέρνο εντάχθηκε στο περιδέραιο των πόλεων με έργα της Ζάχα Χαντίντ.

ΛΕΙΨΙΑ

Σε αναζήτηση πατρίδας

Ενα Volkswagen Polo φορτωμένο με αποσκευές και μία συσκευή τηλεόρασης είναι η εγκατάσταση του Γερμανοσύρου καλλιτέχνη Manaf Halbouni που εκθέτει τη δουλειά του στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λειψίας. Η εννοιολογική έκθεση με τίτλο «Πουθενά δεν είναι πατρίδα» χρησιμοποιεί τον συμβολισμό των αυτοκινήτων ξέχειλων από προσωπικά αντικείμενα των ξεριζωμένων Σύρων.

ΒΡΟΤΣΛΑΒ

Ο Νέσμπο και η Πόλη του Βιβλίου

Το Βρότσλαβ, η ιστορική πόλη της Σιλεσίας στην Πολωνία, το παλιό γερμανικό Μπρεσλάου, πόλη με βαθιά ευρωπαϊκή παράδοση, συνδεδεμένη με την ιστορία της Πρωσίας και των Αψβούργων, έχει λάβει από την UNESCO το χρίσμα της Πρωτεύουσας του Βιβλίου για το 2016. Με αφορμή αυτή την ευθύνη, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες και ο Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Τζο Νέσμπο. Ο Νέσμπο συνάντησε το κοινό στο Capitol Theatre την ημέρα που το Βρότσλαβ ανακηρύχθηκε Πρωτεύουσα του Βιβλίου.

ΓΚΙΟΡ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Για τα 400 του Σαίξπηρ

Ο διάσημος σταρ της όπερας, ο Αργεντινός τενόρος, μαέστρος και συνθέτης, Χοσέ Κούρα διηύθυνε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Γκιορ στην Ουγγαρία (ανάμεσα στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη) σε μία κοντσερτάντε εκδοχή της όπερας του Βέρντι «Οθέλος». Η παραγωγή αυτή αποτέλεσε μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται (και) στην Ουγγαρία για να τιμηθούν τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ. Η Ουγγαρία είναι χώρα με μεγάλη μουσική παράδοση και ευρύ κοινό κλασικής μουσικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή