80 χρόνια πρίν στην «Κ» 30.ΙV.1936

80 χρόνια πρίν στην «Κ» 30.ΙV.1936

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΒ, ΚΛΩΤΣΙΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ:  (Από κύριον άρθρον του Γεωργίου Βλάχου.) « […] Η Α.Μ. ο Βασιλεύς ωρκίσθη πίστιν εις το ανύπαρκτον Σύνταγμα, αλλά πιστεύωμεν ότι δεν ωρκίσθη να καταστρέψη την Ελλάδα, η οποία υπάρχει. Και η Κυβέρνησις Μεταξά εδέχθη να κυβερνήση εν πλήρει σεβασμώ απέναντι της Βουλής, αλλά δεν εδέχθη νομίζομεν να γίνη και να μείνη παίγνιον εις χείρας μιας συμμορίας. Ορθόν λοιπόν είναι, σήμερον, αμέσως, εντός ωρών, να διαλυθή – όχι: Να δεχθή ένα λάκτισμα, κλωτσιάν όπως λέγεται κοινώς, η Βουλή και να αφήση τον Βασιλέα και την Κυβέρνησιν και ημάς και τον τόπον ησύχους […]. Να διαλυθή και να γίνουν εκλογαί με ευρείαν, με πλειοψηφικόν, με σφαιρίδιον (sic) διά να έλθη νέος Κόσμος να κυβερνήση την Χώραν […] ο οποίος αν οχληθή […] θα γίνη κάποτε άνεμος και θα παρασύρη τα πάντα…».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ: Θεσσαλονίκη, 29.- Σήμερον την πρωίαν εκηρύχθη η απεργία των καπνεργατών συνεπεία της αρνήσεως των καπνεμπόρων όπως συζητήσουν τα αιτήματά των. […] Λόγω του όγκου των απεργών ελήφθησαν από της πρωίας έκτακτα μέτρα διά την τήρησιν της τάξεως, ισχυρά δε δύναμις εφίππων και πεζών χωροφυλάκων εφρούρει το Διοικητήριον και τα καπνεργοστάσια. […].

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: Ηρχισεν χθες εις την Βουλήν η συζήτησις περί αναλογικής, του χειρίστου εξ όλων των εκλογικών συστημάτων. [Σημ. «Φ»: Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι όπως η Βουλή του 1936 συζητούσε την αναλογική πριν διακόψει τις εργασίες της και ακολουθήσει η 4η Αυγούστου, το ίδιο και η Βουλή του 1964 συζητούσε, το 1967, περί αναλογικής πριν διαλυθεί και επέλθει η 21η Απριλίου.]

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ: Βερολίνον, 29.- Κατά τηλεγραφήματα του Μπαντόλιο, μηχανοκίνητος φάλαγξ κατέλαβε χθες το Μακφούντ. […] Κατά πληροφορίας εξ Ασμάρας, οι Ιταλοί παραδέχονται ότι ούτε το Σασαμπάνεχ ούτε το Νταγκαμπούρ κατελήφθη εισέτι υπό ιταλικών στρατευμάτων.

ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΜΑ: Το Σάββατον 2 Μαΐου και την Τετάρτην 6 Μαΐου, ώραν 7 μ.μ., εις την αίθουσαν του «Παρνασσού» αι τελευταίαι φιλολογικαί διαλέξεις αι διδόμεναι επί τω εορτασμώ των πενήντα χρόνων [δημιουργίας] του Παλαμά. Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Ι. Συκουτρής με θέμα: «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου». […].

ΤΖΙΜ ΛΟΝΤΟΣ: Ο πρωτοπαλαιστής Τζιμ Λόντος παρηκολούθησε χθες την εσπέραν συνεδρίασιν της Βουλής από του θεωρείου των δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή