Παραβίαση του άτυπου μορατόριουμ

Παραβίαση του άτυπου μορατόριουμ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η συνεχής παραβατική δραστηριότητα των Τούρκων πιλότων πάνω από το Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διανύει περίοδο εορτών.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, καταγράφηκαν και πάλι υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ έγιναν και εικονικές αερομαχίες με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα χθες, στις 12.40 το μεσημέρι, τέσσερα τουρκικά F-16 (εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα) πέταξαν σε ύψος 2.900 ποδιών πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγος και Μακρονήσι, στα νότια των Φούρνων, στο Ικάριο πέλαγος. Λίγο πριν προσεγγίσουν αυτές τις νησίδες, τα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με δύο ελληνικά μαχητικά.

Και χθες καταγράφηκαν συνολικά 34 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, από συνολικά εννέα αεροσκάφη. Ο αριθμός των παραβιάσεων μοιάζει μεγάλος, ωστόσο –όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις– η συντριπτική πλειονότητά τους πραγματοποιείται από ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235. Το CN-235 ξεκινά την πτήση του από τα νότια, «μπαινοβγαίνει» στο FIR Αθηνών (κάθε είσοδος καταγράφεται ως ξεχωριστή παραβίαση), και εξέρχεται, συνήθως ανατολικά της Λήμνου ή βόρεια της Λέσβου.

Ενημέρωση συμμάχων

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα χρησιμοποιεί όλους τους επίσημους και έκτακτους διαύλους προκειμένου να διαμαρτυρηθεί προς την Aγκυρα για τη συνεχιζόμενη τακτική τουρκική τακτική ακόμη και μέσα στις εορτές του Πάσχα. Πλέον, λόγω και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Αθήνα δεν περιορίζεται μόνο στα διαβήματα προς την Aγκυρα, αλλά ενημερώνει και τους συμμάχους.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας υπάρχει ένα άτυπο μορατόριουμ στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο τουλάχιστον για τις ημέρες που συμπίπτουν με μεγάλες θρησκευτικές αργίες (κάτι που πάντως σπάνια τηρείται). Για την τουρκική κινητικότητα υπάρχουν διάφορες ερμηνείες τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες συνδέονται τόσο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όσο και με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή