Μοσκοβισί: Δεν είναι αναγκαία συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα

Μοσκοβισί: Δεν είναι αναγκαία συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξ αποστάσεως θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το θέμα των προληπτικών μέτρων, ενώ η Αθήνα περιμένει το πότε θα οριστεί η νέα συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο στηρίζει τις ελπίδες της για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, αν και επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων μεταξύ Κομισιόν και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το θέμα των προληπτικών μέτρων.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένης και της ανταποκρίτριας της «Κ» στις Βρυξέλλες, ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως «δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα επιπλέον μέτρα», αλλά να νομοθετηθεί ένας μηχανισμός που «θα είναι πολύ σαφής για το πώς αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή». Ωστόσο, τόσο το ΔΝΤ όσο και αρκετές χώρες της Ευρωζώνης επιμένουν στην άμεση νομοθέτησή τους.

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην πρότασή του για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων, απορρίπτοντας τη νομοθέτηση μέτρων αυτή τη στιγμή. Και περιμένει το πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup για να δώσει μία πολιτική λύση στο πρόβλημα με το θέμα των προληπτικών μέτρων. Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ορθώς δεν κάλεσε το Eurogroup σήμερα, διότι δεν υπήρχε ακόμα η ανάλογη πρόοδος.

Χθες, οι επικεφαλής της τρόικας αναχώρησαν από την Αθήνα και εξέδωσαν μία λιτή ανακοίνωση. «Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο πακέτο των πολιτικών που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του τρίτου ελληνικού προγράμματος», ανέφεραν και πρόσθεταν πως «όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τα κεντρικά τους γραφεία με τις Αρχές και με τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικών».

Στην παρούσα φάση, ο κ. Μοσκοβισί χώρισε σε τρία σημεία τη δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση:

1. Το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να συμφωνηθεί και νομοθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι εκεί υπάρχει 99% συμφωνία σε όλα τα μέτρα, τα φορολογικά, ασφαλιστικά, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και «κόκκινα» δάνεια. «Εχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος», όπως δήλωσε.

2. Συμφωνία στον μηχανισμό επιπλέον μέτρων. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα έχουν αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και τα αποτελέσματα της Eurostat κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Για τον κ. Μοσκοβισί όλο το Eurogroup αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξαν την ιδέα ενός προληπτικού μηχανισμού μέτρων που θα τίθεται σε εφαρμογή αν χρειαστεί. Αυτός ο μηχανισμός όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί πρέπει να είναι αξιόπιστος και αυτόματος. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, η ελληνική πλευρά παρουσίασε μια πρόταση προς την παραπάνω κατεύθυνση, η οποία όμως «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».

3. Συμφωνία στη βιωσιμότητα του χρέους. «Εκτός από “κούρεμα” του χρέους, εξετάζονται διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με επιμήκυνση ή επιτόκια».

Σε κάθε περίπτωση, ο Επίτροπος υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, καθώς «είναι συμφέρον για όλους». Για τον ίδιο, το πρώτο μέρος της συμφωνίας είναι το πιο σημαντικό και θα νομοθετηθεί άμεσα. Επίσης, ανέφερε πως δεν πρέπει να δημιουργείται μία ατμόσφαιρα κρίσης «καθώς έχει γίνει καλύτερης ποιότητας πρόοδος απ’ ό,τι τους προηγούμενους μήνες ή ακόμα και χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή