Σε αρνητικό επίπεδο παρέμειναν τα ιαπωνικά επιτόκια

Σε αρνητικό επίπεδο παρέμειναν τα ιαπωνικά επιτόκια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒΟJ) δεν έλαβε απόφαση για νέα μέτρα στήριξης της εθνικής οικονομίας, ανεξαρτήτως του ότι τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου και οι δαπάνες των νοικοκυριών εξασθένησαν. Ως αντίδραση σε αυτήν την μη αναμενόμενη απραξία, οι επενδυτές χθες ενίσχυσαν το γιεν ως προς το δολάριο κατά 2,3%. Η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας αποφάσισε επιπλέον να διατηρήσει αμετάβλητα τα αρνητικά επιτόκια και ψήφισε υπέρ της συνέχισης στο πρόγραμμα εκτεταμένων αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Νευρικότητα

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei χθες σημείωσε δραστική κάμψη της τάξεως του 3,6%. «Η αγορά απογοητεύτηκε, αλλά η BOJ μάλλον κινήθηκε με σύνεση, λέγοντας πως η ερμηνεία της πολιτικής της Fed ευθύνεται για την πορεία του γιεν και έτσι θα συνεχίσει να εξασθενεί, εάν η Ιαπωνία δεν κινηθεί και η οικονομία των ΗΠΑ βελτιώνεται», παρατηρεί ο Στέφαν Γουόραλ, διευθυντής πωλήσεων ιαπωνικών μετοχών της Credit Suisse. Η απόφαση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για μη λήψη νέων μέτρων, όντας αντιμέτωπο με την ασθενική παγκόσμια ζήτηση και την έντονη ανατίμηση του γιεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αναστάτωσε τις αγορές. Η νευρικότητα, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο «Ρόιτερς», έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, επειδή τα δημοσιεύματα προ της συνεδρίασης της BOJ την έφεραν να θέλει να μειώσει περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια του -0,1% σήμερα. Ωστόσο, ο διοικητής της τράπεζας Χαρουχίκο Κουρόντα διευκρίνισε επ’ αυτού: «Γνωρίζω ότι τέτοιο πρόγραμμα υιοθετήθηκε από την ΕΚΤ, αλλά εμείς δεν ασχοληθήκαμε με κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, οι ενδείξεις στο μέτωπο της οικονομίας δημιουργούν προβληματισμό. Τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,3% σε επίπεδα χαμηλότερα των αναμενομένων και οι δαπάνες των νοικοκυριών παραμένουν ασθενικές. Εντούτοις, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε. Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 η οικονομία συρρικνώθηκε 0,3% και ανάλογες επιδόσεις αναμένονται και το πρώτο τρίμηνο του 2016. Επιπλέον, οι καταστρεπτικοί σεισμοί στη νότια περιφέρεια Κιούσου υποχρέωσαν πολλά εργοστάσια να διακόψουν τη λειτουργία τους, κάτι το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας προ ημερών την ανησυχία του για την ιαπωνική οικονομία, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Προέβλεψε περιστολή του ΑΕΠ το 2017, η οποία συνδέεται με την προγραμματιζόμενη αύξηση στον φόρο κατανάλωσης και τη συνεπαγόμενη τροχοπέδη στις καταναλωτικές δαπάνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή