Οκτώ Βρετανοί καθηγητές τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Οκτώ Βρετανοί καθηγητές τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνούν οι υπέρμαχοι της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. αντικρούοντας τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν πως θα πληγεί η οικονομία της και προεξοφλώντας πως αντιθέτως θα ωφεληθεί τα μέγιστα. Η τελευταία παρέμβαση ανήκει στον καθηγητή Πάτρικ Μίνφορντ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που υποστηρίζει ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η βρετανική οικονομία θα έχει αναπτυχθεί κατά 4% μέσα σε 10 χρόνια. Στηρίζει το επιχείρημά του στην υπόθεση ότι θα τονωθούν οι εμπορικές σχέσεις της χώρας που θα έχει απαλλαγεί από τις υπερβολικές ρυθμίσεις της Ε.Ε.

Με την πρόβλεψή του αυτή, ο κ. Μίνφορντ αντικρούει άμεσα τα πορίσματα πρόσφατης μελέτης του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η οικονομία της Βρετανίας θα έχει συρρικνωθεί κατά 7,5% μέχρι το 2030 σε περίπτωση εξόδου της από την Ε.Ε. Η εν λόγω μελέτη βασίζεται στην υπόθεση πως σε περίπτωση Brexit, όπως αποκαλείται η έξοδος της Βρετανίας, θα μειωθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα και θα επιβραδυνθεί σημαντικά η αύξηση της παραγωγικότητας. Ο κ. Μίνφορντ, όμως, καλεί τη Βρετανία να προετοιμαστεί για την αποχώρησή της από την Ε.Ε. και να μην επιδιώξει νέα εμπορική συμφωνία μαζί της, αλλά να βασισθεί στη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Χαρακτηρίζει μάλιστα τους κανόνες του ΠΟΕ «συνετούς και σαφείς», αντικρούοντας και πάλι τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα έρευνά του, σύμφωνα με την οποία η πλέον επιζήμια εξέλιξη για τη Βρετανία σε περίπτωση εξόδου της από την Ε.Ε. θα ήταν η συμμετοχή της στον ΠΟΕ.

Οπως επισημαίνουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, πρόκειται για ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κινήματος Economists for Brexit (οικονομολόγοι υπέρ της εξόδου της Βρετανίας), που χθες χαρακτήρισε την Ε.Ε. «εμπορική ένωση προστατευτισμού». Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, ο Ρότζερ Μπουτλ, ιδρυτής της συμβουλευτικής Capital Economics, που επιμένει πως «όποια κι αν είναι τα οφέλη της χώρας από την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, υπερκαλύπτονται από άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οι ρυθμίσεις». Το κίνημα Economists for Brexit αποδέχεται πως βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξουν αναταράξεις στη βρετανική οικονομία, αλλά προεξοφλεί πως θα πρόκειται για μια διαδικασία εξομάλυνσης ενώ σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις στις αγορές, τις χαρακτηρίζει «ρουτίνα για οικονομίες σε μεταβατική φάση» και επιμένει πως έχουν και οι ίδιες τάσεις σταθεροποίησης.

«Το Brexit θα είναι σοκ αλλά καλό σοκ», επιμένει ο καθηγητής Μίνφορντ. Στα οκτώ μέλη του κινήματος Economists for Brexit περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και ο Τζέραρντ Λάιονς, οικονομικός σύμβουλος του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, καθώς και ο Ράιαν Μπουρν, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του ερευνητικού ινστιτούτου Institute of Economic Affaires. Χαίρουν όλοι τους εκτίμησης ως οικονομολόγοι, αλλά θεωρούνται εκτός επικρατούσας οικονομικής σκέψης στην Ευρώπη. Είναι γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πλήξει τη μεσοπρόθεσμη εικόνα της βρετανικής οικονομίας και θα αποτελέσει μεγάλο σοκ βραχυπρόθεσμα. Την άποψή τους συμμερίζονται διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ που μία ημέρα νωρίτερα προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι το κόστος του Brexit θα αποτελεί έναν μόνιμο ετήσιο φόρο στα εισοδήματά τους.

Ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει πως κάθε βρετανικό νοικοκυριό θα έχει ετήσια απώλεια εισοδήματος από 2.200 έως 5.000 στερλίνες. Σε ό,τι αφορά τη βρετανική οικονομία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα συρρικνωθεί από 2,7% έως 7,5% στη χειρίστη περίπτωση. Ο διεθνής οργανισμός προεξοφλεί, άλλωστε, πως θα υπάρξουν παρενέργειες και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θα δουν το ΑΕΠ τους να μειώνεται κατά 1% σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία θα βρισκόταν αν δεν εγκατέλειπε η Βρετανία την Ε.Ε. Την κρίσιμη απόφαση καλούνται να λάβουν οι Βρετανοί στις 23 Ιουνίου σε σχετικό δημοψήφισμα που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή