Καταρρέει η εκεχειρία στη Συρία

Καταρρέει η εκεχειρία στη Συρία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μόνο βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση της ανακωχής της 27ης Φεβρουαρίου βρίσκεται η Συρία, καθώς μαίνονται οι φονικοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι και ο κυβερνητικός στρατός ετοιμάζεται για ολομέτωπη επίθεση, με στόχο τον ολοκληρωτικό έλεγχο της πόλης.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί, στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, έπληξαν νοσοκομείο σε τμήμα του Χαλεπίου που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς αντάρτες, με συνέπεια να σκοτωθούν 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Πηγές των αντικαθεστωτικών υποστήριζαν ότι το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε από την αεροπορία του προέδρου Ασαντ, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά, με ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός στρατός.

Παράλληλα, το πυροβολικό των αντικαθεστωτικών βομβάρδισε περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό συριακή πόλη μέχρι την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, παραμένει διχοτομημένο από το 2012, με το δυτικό τμήμα του να ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και το ανατολικό από διάφορες αντικαθεστωτικές πολιτοφυλακές – τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, Κούρδους και φιλοδυτικές, ένοπλες ομάδες. Την τελευταία εβδομάδα, περίπου 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια βομβαρδισμών.

Με δηλώσεις του από τη Γενεύη, ο υπεύθυνος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία Γιαν Εγκελαντ χαρακτήρισε «ολέθρια» την κατάσταση στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Χομς. Προειδοποίησε δε ότι, αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα μπορέσουν να παράσχουν τη ζωτικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε 36 πολιορκημένες περιοχές, όπου οι άμαχοι αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό εφιαλτικές συνθήκες.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Χαλέπι και στις γύρω περιοχές απειλεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή στην ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης, η οποία «είναι ακόμη ζωντανή, αλλά μόλις και μετά βίας», όπως προειδοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο Ιταλός διπλωμάτης κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να δραστηριοποιηθούν επειγόντως και να οργανώσουν υψηλού επιπέδου διάσκεψη για το Συριακό, προκειμένου να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των εξελίξεων, ο Στάφαν ντε Μιστούρα θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Μόσχα, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Δαμασκού «Αλ Ουατάν» ανέφερε, στο χθεσινό κύριο άρθρο της, ότι ο στρατός του προέδρου Ασαντ ετοιμάζεται για αποφασιστική επίθεση με στόχο τον ολοκληρωτικό έλεγχο της πόλης και της ευρύτερης επαρχίας του Χαλεπίου. Η εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού «δεν θα αργήσει να ξεκινήσει, όπως δεν θα αργήσει και να τελειώσει», σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.

Τέλος, η συριακή κυβέρνηση εξέφρασε χθες τη «βαθιά ανησυχία» της για την άφιξη 150 Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή Ρμεϊλάν, στη βόρεια Συρία, κάνοντας λόγο για «ωμή επιθετικότητα». Το αεροδρόμιο του Ρμεϊλάν ελέγχεται από πολιτοφυλακή των Κούρδων, συμμάχων των Αμερικανών και των Ρώσων στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή