Χωρίς ψήφο οι Βρετανοί του εξωτερικού

Χωρίς ψήφο οι Βρετανοί του εξωτερικού

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί που κατοικούν επί χρόνια στο εξωτερικό δεν δύνανται να ψηφίσουν στο βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. Το σχετικό αίτημα Βρετανού παλαιμάχου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος ζει σήμερα στην Ιταλία απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Ο Βρετανός δικαστής Ντέιβιντ Λόιντ Τζόουνς απέρριψε το αίτημα του 94χρονου Χάρι Σίντλερ, καθώς και αυτό που κατέθεσε η μόνιμη κάτοικος του Βελγίου Ζακλίν Μακλίναν, επισημαίνοντας ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός των δύο Βρετανών σύμφωνα με τον οποίο ο κανόνας που δεν τους επιτρέπει να ψηφίσουν παραβιάζει ουσιαστικά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης. Αντιθέτως, ο δικαστής έκρινε ότι ο σχετικός κανόνας που θα ισχύσει για το δημοψήφισμα δεν περιορίζει επί της ουσίας το δικαίωμα στην ελευθερία μετακίνησης.

Πάντως, οι δικηγόροι των δύο ανέφεραν ότι οι πελάτες τους πρόκειται να εφεσιβάλουν την απόφαση, μία απόφαση που αποτελεί ανάσα ανακούφισης για τη βρετανική κυβέρνηση, οι νομικοί εκπρόσωποι της οποίας επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που το αίτημα των δύο είχε γίνει αποδεκτό θα ήταν πρακτικά αδύνατο να διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου το δημοψήφισμα, όπως έχει αποφασιστεί.

Οι Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερο από 15 χρόνια δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις γενικές εκλογές. Οι Ιρλανδοί αλλά και υπήκοοι της Κοινοπολιτείας που ζουν στη Βρετανία, όπως και κάτοικοι του Γιβραλτάρ μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κανονικά.

Οι δικηγόροι του δικηγορικού γραφείου Λι Ντέι, που ανέλαβαν την υπόθεση των δύο, ισχυρίστηκαν ότι ένα ενδεχόμενο Brexit θα σημαίνει αυτομάτως ότι οι εντολείς τους δεν είναι υπήκοοι της Ε.Ε. και κατά συνέπεια δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες. Ο δικαστής όμως είχε αντίθετη άποψη. «Ο κανόνας των 15 ετών, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στη Βρετανία, δεν αποτελεί ούτε έναν ταχύ περιορισμό στην ελευθερία της μετακίνησης ούτε και αποτελεί έναν κεκαλυμμένο περιορισμό του δικαιώματος αυτού», κατέληξε ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας. Επίσης, με την ίδια απόφαση απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το χρονικό διάστημα της δεκαπενταετίας είναι αυθαίρετο.

Ο δικηγόρος των εναγόντων Ρίτσαρντ Στάιν τόνισε ότι η δικαστική διαμάχη θα εξακολουθήσει και στο Ανώτατο Δικαστήριο, «ώστε όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό, στην Ε.Ε., να μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας, σε μία εκλογική αναμέτρηση που θα έχει πολύ σημαντικές συνέπειες στη ζωή τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σίντλερ προσπαθεί να ανατρέψει τον κανόνα των 15 ετών, αφού με το σχετικό αίτημα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2013. Λίγο πριν από την έκδοση της πρόσφατης απόφασης, ο Σίντλερ είχε δηλώσει ότι «είναι αδιανόητο να σκεφθεί κανείς ότι κάποιος μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου μπορεί να αρνηθεί σε ένα άλλον Βρετανό το δικαίωμά του να ψηφίσει». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 1,2 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε και πολλοί διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον τους μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και ιδιαίτερα για τις συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο Brexit στη ζωή τους, και ειδικότερα στα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των δύο εναγόντων, το Brexit μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα δύο εκατ. ανθρώπων.

Το διαδικτυακό αίτημα για να επιτραπεί σε όλους του Βρετανούς που ζουν επί έτη στο εξωτερικό να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα συγκέντρωσε περίπου 18 χιλιάδες υπογραφές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή