Προηγείται ο Χαν για τη δημαρχία του Λονδίνου

Προηγείται ο Χαν για τη δημαρχία του Λονδίνου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαντίκ Χαν, βουλευτής των Εργατικών στο Τούτινγκ, προηγείται του Συντηρητικού υποψηφίου για τη δημαρχία του Λονδίνου, Ζακ Γκόλντσμιθ, ενόψει της αναμέτρησης για τη διαδοχή του απερχόμενου δημάρχου Μπόρις Τζόνσον στις 5 Μαΐου. Τα γραφεία στοιχημάτων τον εμφανίζουν ως το απόλυτο φαβορί, ενώ τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δίνουν περαιτέρω ενδείξεις για εδραίωση αυτής της εκτίμησης. Στις περυσινές γενικές εκλογές το Εργατικό Κόμμα τα πήγε πολύ καλύτερα στην πρωτεύουσα από οπουδήποτε αλλού, κερδίζοντας επτά κοινοβουλευτικές έδρες και φτάνοντας συνολικά τις 45 από τις 73, ενώ οι Συντηρητικοί έχασαν μία. Επιπλέον, οι Εργατικοί ελέγχουν 21 από τα 32 τοπικά συμβούλια της πρωτεύουσας.

Η ελπίδα για τον Γκόλντσμιθ, βουλευτή στο Ρίτσμοντ Παρκ, βρίσκεται στην ιδιαιτερότητα των δημοτικών εκλογών και στην παραδοσιακή προσπάθεια του κόμματός του να απευθυνθεί στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Λονδίνου. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε κερδίσει το 2008 την πρώτη του θητεία κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους των προαστίων εναντίον του απερχόμενου τότε Κεν Λίβινγκστοουν. Το ίδιο τέχνασμα επανέλαβε ο Τζόνσον και τέσσερα χρόνια αργότερα, εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Χαν να ισοψηφεί σχεδόν με τον Γκόλντσμιθ στα περίχωρα του Λονδίνου, ενώ προηγείται σημαντικά στο κέντρο, με αποτέλεσμα να θεωρείται καίριας σημασίας για μια ανατροπή των προβλέψεων η στρατηγική στόχευσης των Τόρις στα προάστια της πόλης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Γκόλντσμιθ επιχειρεί να προκαλέσει καχυποψία έναντι του Χαν ως ατόμου. Φυλλάδια και επιστολές, υπογεγραμμένες από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με αποδέκτες ομάδες ψηφοφόρων που έχουν καταγωγή από τη Νότια Ασία, τον εμφανίζουν αδιάφορο για τα ζητήματα που αφορούν τις χώρες προέλευσής τους. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι συμφωνεί με την πρόταση του ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν για ένα φόρο πλούτου στα οικογενειακά τους κειμήλια και κοσμήματα. Οι επικριτές τέτοιων κινήσεων τις αποκηρύσσουν, καταγγέλλοντας ότι οι Συντηρητικοί προσπαθούν να στρέψουν τους Σιχ και τους ινδικής καταγωγής Λονδρέζους εναντίον του Χαν, ο οποίος είναι μουσουλμάνος με Πακιστανούς γονείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή