Μυρίζει… μπαρούτι «κάτω» στο λιμάνι του Πειραιά

Μυρίζει… μπαρούτι «κάτω» στο λιμάνι του Πειραιά

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίθανες ιστορίες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, «κάτω» στο λιμάνι, παρά το γεγονός ότι η αποκρατικοποίησή του είναι γεγονός. Και τα πράγματα ενίοτε φτάνουν σε τέτοιο σημείο, που αναγκάζουν μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΠ να ζητούν πολιτική κάλυψη για να προχωρήσουν στη σύγκλησή του, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, μετά το ντου που έκαναν δύο ντουζίνες συνδικαλιστές στο γραφείο του πρόεδρου, με στόχο να μην προκηρυχθεί γενική συνέλευση (που θα εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης και θα αλλάξει το δ.σ. βγάζοντας τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων). Δεν είναι ότι δεν μπορούσε η λιμενική αστυνομία να τους απομακρύνει, λένε στη στήλη αυτόπτες μάρτυρες. Είναι που επειδή μύριζε μπαρούτι, κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη να προχωρήσει. Οι λιμενεργάτες δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν να γίνει κανένα διοικητικό συμβούλιο πλέον εάν δεν λυθούν τα εργασιακά τους. Ποια εργασιακά, δεν έχει καταλάβει κανείς. Κι αυτό διότι καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει μέχρι το καλοκαίρι του 2017 και πέραν τούτου δεν επιτρέπεται παράταση με βάση τη συμφωνία με την Cosco. Εξάλλου, πολλοί έχουν αρχίσει να ενοχλούνται και θυμίζουν πως οι αμοιβές των 1.121 εργαζομένων του ΟΛΠ το 2015 ανήλθαν στα 51,511 εκατ. ευρώ και μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό όλα όσα λαμβάνουν.

Βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ

Γίνονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ή βολικοί μύθοι συντηρούν την αδράνεια; Ποιος και πώς μπορεί να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό των 100 δισ. της χώρας; Η ενδεδειγμένη στρατηγική αφορά τη θέσπιση κινήτρων, την άρση αντικινήτρων ή συνδυασμό των δύο; Πώς θα ενισχύσουμε τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε παραγωγικές αλυσίδες; Αυτές οι ερωτήσεις και άλλες πολλές θα απαντηθούν στο μεγάλο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο «Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές», στις 23-24 Μαΐου 2016 στην Αθήνα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και «γκουρού» της κυκλικής οικονομίας κ. Μπαλκενέντε, Πρόεδροι και CEOs από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και σημαντικοί ομιλητές από διεθνείς οργανισμούς θα εντοπίσουν τις εγχώριες και διεθνείς τάσεις και θα υπογραμμίσουν καινοτόμες πολιτικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ειρωνεία της τύχης για το «Παναγία Τήνου»

Αυτή και αν είναι ειρωνεία της τύχης: Η απομάκρυνση από το λιμάνι του Πειραιά του βαποριού «Παναγία Τήνου», που τη Μεγάλη Τρίτη βυθίστηκε, ήταν στην ατζέντα των θεμάτων της συνεδρίασης του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ. Μόνο που αυτή η συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη την περασμένη εβδομάδα, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς εισέβαλαν στην αίθουσα συνδικαλιστές και τη διέκοψαν, όπως αναφέρεται και παραπάνω. Λίγα 24ωρα μετά το «Παναγία Τήνου» έπαιρνε τη γνωστή κλίση. Το βαπόρι ανήκε στην εταιρεία Βεντούρη.

Η Σαουδική Αραβία αλλάζει την… ελληνική πραγματικότητα

Μπορεί οι αλλαγές που περιγράφονται παρακάτω να «ακούγονται» κάπως… ξένες, αφού αφορούν την πυραμίδα της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο η επίπτωσή τους στην καθημερινότητά μας θα είναι μεγάλη, από τη στιγμή που θα διαμορφώσουν τις τιμές της βασικής ενεργειακής μας πηγής, του πετρελαίου. Λοιπόν, έχει παροπλιστεί ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου, Αλί Αλ Ναΐμι, ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή επί δύο δεκαετίες.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, που ουσιαστικά χαράζει πολιτική στο θέμα του πετρελαίου, είναι ο πρίγκιπας Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν, γιος του μονάρχη Σαλμάν, που ανέλαβε πέρυσι τον θρόνο του Βασιλείου. Ηταν εκείνος που επέβαλε την ειλημμένη απόφαση να μη συμφωνηθεί «πάγωμα» παραγωγής εάν δεν συμφωνήσει και το Ιράν. Για τον σκοπό αυτό, προ ημερών, έγινε μια κρίσιμη συνάντηση στην Ντόχα, στην οποία όμως δεν παρευρέθη ούτε ο πρίγκιπας Αλ Ναΐμι, καθώς το Ριάντ εκπροσώπησε ο υπουργός Πετρελαίου, που τυπικά παραμένει στη θέση του.

Σύμφωνα, όμως, με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Εουλόγιο ντελ Πίνο, ο Αλ Ναΐμι έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε την παραμικρή αρμοδιότητα να αποφασίσει για οτιδήποτε. Σύμφωνα, πάντως, με άλλους αναλυτές, δεν πρόκειται για αλλαγή προσώπων αλλά για μια σημαντική στροφή στη στάση του Ριάντ: ο Αλ Ναΐμι διαχώρισε πλήρως την πολιτική στο θέμα του πετρελαίου από τη γεωπολιτική και τους ανταγωνισμούς με την Τεχεράνη. Φαίνεται, πάντως, πως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανατρέπει τις ισορροπίες, όπως δείχνει και η έκβαση της συνάντησης στην Ντόχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή