Εξωπραγματικές εισφορές θα σώσουν το ασφαλιστικό

Εξωπραγματικές εισφορές θα σώσουν το ασφαλιστικό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ προχωρημένη» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τη διάταξη στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, εκτιμώντας ότι εάν εφαρμοστεί στο σύνολο των ασφαλισμένων θα λυνόταν το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με αυτήν, τα μέλη προσωπικών εταιρειών καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές επί τετραπλασίου εισοδήματος από αυτό που πραγματικά τους αναλογεί. Η διάταξη ορίζει ότι ως ετήσιο εισόδημα των μελών προσωπικού εταιρειών για την επιβολή εισφοράς 20%, νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας, διά του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή. Αν υποθέσουμε ότι τα καθαρά κέρδη είναι 100.000 ευρώ και συμμετέχουν 2 ομόρρυθμοι εταίροι (50%-50%), τότε για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του θα χρησιμοποιηθεί το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας διά του ποσοστού συμμετοχής του καθενός εταίρου, ήτοι 200.000 ευρώ!

Θετικά φαίνεται ότι είναι τα νέα για την τουριστική επένδυση ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει η αμερικανική εταιρεία NCH Capital στην Κέρκυρα. Και αυτό γιατί δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης για το παραθεριστικό-τουριστικό χωριό «Κασσιώπη Κέρκυρας», η χωροθέτηση της λιμενικής εγκατάστασης και ο καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων αυτών με τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών. Η επένδυση που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές κατοικίες και εγκατάσταση ελλιμενισμού για 57 σκάφη θα υλοποιηθεί σε έκταση η οποία παραχωρήθηκε στην εταιρεία έπειτα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Διόρθωση

Με εξώδικη πρόσκληση που απέστειλε στην εφημερίδα ο κ. Αναστάσιος Κοντολέφας, στις 27 Απριλίου, αναφέρει ότι «τα αναγραφέντα στο φύλλο της 3ης Μαΐου 2011 υπό τον τίτλο ενδείξεις για ύποπτες αποζημιώσεις της ασφαλιστικής εταιρείας Eurostar δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Η αλήθεια, ιδιαίτερα για τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Αν. Κοντολέφα, είναι, όπως σημειώνει ο ίδιος, «ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αυτής στη συνεδρίασή του στις 20/12/2010 ομοφώνως ενέκρινε (και δεν ενέκρινε ο ίδιος για τον εαυτό του) την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης για τη λύση της σύμβασής του εξηρτημένης εργασίας λόγω συνταξιοδότησής του από το ΙΚΑ, ύψους 59.416,67 ευρώ (και όχι 600.000 ευρώ)».

Τρίτη και… φαρμακερή για τους μη συνεργάσιμους

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλουν οι τράπεζες την τρίτη κατά σειρά επιστολή προς τους δανειολήπτες μέσω της οποίας θα τους καλούν να προσέλθουν στο τραπεζικό κατάστημα της περιοχής τους για να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Πρόκειται για την τελευταία προειδοποιητική ενέργεια στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογία της ΤτΕ που θα κρίνει με βάση τον βαθμό ανταπόκρισης αν ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος ή όχι. Μέχρι σήμερα, πάντως, ο βαθμός αυτός στις δύο προηγούμενες επιστολές υπήρξε μικρός και δεν ξεπέρασε το 10%, ίσως γιατί όλοι ανέμεναν και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρέπει να μαζεύουμε αποδείξεις φέτος;

Εχουν περάσει τέσσερις ολόκληροι μήνες και ακόμα οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν εάν πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν στη διάρκεια του φετινού έτους. Με βάση τη νομοθεσία, ωστόσο, οι φορολογούμενοι δεν έχουν υποχρέωση φέτος να μαζεύουν αποδείξεις. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αρκετές φορές ότι το αφορολόγητο όριο θα συνδεθεί με τις αποδείξεις, μέχρι στιγμής διάταξη στη Βουλή δεν έχει κατατεθεί. Βέβαια αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί τον Δεκέμβριο. Δηλαδή να κατατεθεί ξαφνικά τροπολογία στη Βουλή, στην οποία θα αναφέρεται η υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις για το έτος που πέρασε. Αλλωστε, ακριβώς αυτό ήθελε να πράξει το 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης (φωτ.), αλλά τελευταία στιγμή –ευτυχώς– άλλαξε γνώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή