Μια ιστορία με πειρατές, δίκες, ασφαλιστές και αποζημιώσεις

Μια ιστορία με πειρατές, δίκες, ασφαλιστές και αποζημιώσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα δύο μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων της αγοράς των Lloyd’s για κεφάλαια της τάξης των 70 εκατ. δολ., που καταβλήθηκαν ως αποζημίωση για την καταστροφή του δεξαμενοπλοίου Brillante Virtuoso από πειρατές, το καλοκαίρι του 2011, κρύβεται πίσω από τη δίωρη προσαγωγή του Ελληνα εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο.

Ο πλοιοκτήτης μαζί με την ασφαλιστική Markel International, που είχε ασφαλίσει ελληνική τράπεζα για το δάνειο με το οποίο χρηματοδότησε την αγορά του τάνκερ (MII – Mortgagee Interest Insurance), έχουν στραφεί εναντίον της Talbot Underwriting Ltd, η οποία είχε ασφαλίσει το ίδιο πλοίο για τον κίνδυνο από ένοπλες συγκρούσεις (War risk).

Αφού η υπόθεση κρίθηκε από δικαστήριο του Λονδίνου πέρυσι τον Ιανουάριο ως ολική καταστροφή (CTL) και δικαίωσε την απαίτηση της πλοιοκτήτριας και της τράπεζας, η Markel International αποζημίωσε την τράπεζα για την αξία του πλοίου. Κατέστη έτσι καθολική διάδοχος των δικαιωμάτων της και αξιώνει μαζί με τον εφοπλιστή την αποζημίωσή της από την Talbot. Ομως η τελευταία αρνείται να πληρώσει.

Αρχικά η Talbot φέρεται να ισχυρίστηκε πως δεν ακολουθήθηκαν διαδικασίες που προβλέπουν οι βέλτιστες πρακτικές σε περιπτώσεις πειρατικής απειλής, αλλά διαπιστώνοντας πως η τακτική αυτή ήταν νομικά αδύναμη, από πέρυσι την άνοιξη άλλαξε υπερασπιστική γραμμή και προσπαθεί να πείσει ότι υπήρξε δολιοφθορά εκ των έσω.

Αυτό σημειώνει στην «Κ» και ο Μάριος Ηλιόπουλος, γνωστός στην Ελλάδα όχι τόσο για τις επιχειρήσεις του στην ποντοπόρο αλλά κυρίως από τη δραστηριοποίησή του στην ακτοπλοΐα και την ενασχόλησή του με τους αγώνες αυτοκίνητων όντας και πρόεδρος των οδηγών αγώνων. «Πρόκειται για μια προκατασκευασμένη ιστορία, η οποία αποβλέπει στο να μην εκπληρώσει η ασφαλιστική τις υποχρεώσεις της», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος που, όταν προ ημερών προσήχθη, βρισκόταν στο Λονδίνο προκειμένου να καταθέσει σε δίκη για το αστικό μέρος της υπόθεσης σε αγωγή που είχε υποβάλει η πλοιοκτήτρια συμφερόντων του το 2012.

Οσον αφορά την απόπειρα σύνδεσης της υπόθεσης του Brillante Virtuoso, την οποία φέρονται να επιδιώκουν οι δικηγόροι της Talbot, με τη δολοφονία του πραγματογνώμονα Ντέιβιντ Μόκετ (έπειτα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην εμπόλεμη περιοχή του Αντεν της Υεμένης, όπου διέμενε τα τελευταία 10 χρόνια), που επιθεώρησε το πλοίο αμέσως μετά το συμβάν τον Ιούλιο του 2011, πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν πως το πόρισμά του της 14ης Ιουλίου 2011 που έχει στα χέρια της η πλοιοκτήτρια επιβεβαιώνει την πλευρά της και όχι της Talbot. Μάλιστα αναφέρουν πως η πειρατεία που οδήγησε στην καταστροφή του δεξαμενοπλοίου αποδεικνύεται και από το «μαύρο κουτί» του πλοίου, το οποίο είναι ήδη στη διάθεση του δικαστηρίου.

Το ποσό της αποζημίωσης των 77 εκατ. δολ. που διεκδικείται δεν θα εισπραχθεί από τον εφοπλιστή αλλά από τη Markel, η οποία έχει ήδη αποζημιώσει την τράπεζα με 65 εκατ. δολάρια. Το δεξαμενόπλοιο Brillante Virtuoso παραδόθηκε στις φλόγες στον κόλπο του Aντεν το 2011. Στο σήμα κινδύνου μετά το συμβάν, που έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 6ης Ιουλίου, είχε ανταποκριθεί το αμερικανικό καταδρομικό USS Philippine Sea που βρισκόταν κοντά. Διέσωσε μάλιστα το πλήρωμα των 26 ναυτικών, στο σύνολό τους Φιλιππινέζοι που είχαν εγκαταλείψει όπως και οι πειρατές το δεξαμενόπλοιο. Το πλοίο ελέγχθηκε από πέντε ανεξάρτητους πραγματογνώμονες στο Ντουμπάι όπου μεταφέρθηκε, οι οποίοι βρήκαν σημάδια από σφαίρες, ενώ όσον αφορά την έκρηξη το συμπέρασμα που έβγαλαν είναι ότι προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή