Δραστική περιστολή στα έσοδα από το αργό του Ισλαμικού Κράτους

Δραστική περιστολή στα έσοδα από το αργό του Ισλαμικού Κράτους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθοδική πορεία βρίσκονται τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών και ανάλυσης δεδομένων, IHS. Τον Μάρτιο, συγκεκριμένα, είχε αποκομίσει από τις παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητές του (φορολόγηση κατοίκων των περιοχών που ελέγχει, πώληση πετρελαίου στη μαύρη αγορά, εμπόριο ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, κλοπή αρχαιοτήτων και πώλησή τους, καθώς και λύτρα από τις απαγωγές) περί τα 56 εκατ. δολάρια εν συγκρίσει με τα (εκτιμώμενα) 80 εκατ. δολάρια σε μηνιαία βάση στα μέσα του 2015. Η περιστολή των εσόδων περιορίζει και την τρομοκρατική του δράση, όπως αναφέρει το CNN. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως έχει ήδη μειώσει στο ήμισυ τον μισθό των στρατιωτών του και έχει επιβάλει δελτίο στις ιατροφαρμακευτικές προμήθειες.

Το τελευταίο 15μηνο το Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει το 22% των εδαφών του, ενώ οι πληθυσμοί που ελέγχει μειώθηκαν στα 6 από τα 9 εκατομμύρια. Τα φορολογικά έσοδά του ελαττώθηκαν 23% από πέρυσι το καλοκαίρι. Μείωση έχουν υποστεί και τα πετρελαϊκά έσοδα λόγω πτώσης τιμών, καταστροφής εγκαταστάσεων αλλά και του θανάτου του δεύτερου ισχυρότερου στην ιεραρχία των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων του Ι.Κ., του Τυνήσιου Αμπού Σαγιάφ. Ο εν λόγω δολοφονήθηκε πέρυσι τον Μάιο από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έπειτα από έφοδό τους στο στρατόπεδό του στο Ντεΐρ Εζούρ της Συρίας, από όπου και αφαιρέθηκαν πάμπολλα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, ο ίδιος είχε δημιουργήσει έναν τρόπον τινά πετρελαϊκό «όμιλο» με εκτεταμένο δίκτυο εμπόρων και χονδρεμπόρων, ώστε κάποια στιγμή να τριπλασιάσει τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης από τον μαύρο χρυσό. Ο Αμπού Σαγιάφ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ήταν υπεύθυνος για την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες, όπως ένας συμβατικός διευθυντής, αλλά είχε και «παράδοξα καθήκοντα», όπως το να καλύπτει τις δαπάνες συντήρησης σκλάβων του Ι.Κ. και να εποπτεύει την ανακατασκευή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που βομβαρδίζονταν.

Οταν το Ι.Κ. συνέστησε το αποκαλούμενο χαλιφάτο του τον Ιούνιο του 2014, είχε καταλάβει πολλές πετρελαιοφόρες περιοχές της Συρίας, δύο εκ των οποίων ήταν οι Ντεΐρ Εζούρ και Αλ Χακάσαχ. Υπεύθυνος τοποθετήθηκε ο Αμπού Σαγιάφ, ο οποίος προΐστατο 152 υπαλλήλων. Μεταξύ αυτών ήταν ένας Σαουδάραβας υπεύθυνος πετρελαιοφόρων περιοχών, ένας Ιρακινός για τη συντήρησή τους, ένας Αλγερινός για την ανάπτυξη διυλιστηρίων και ένας Τυνήσιος για τη διύλιση. Από το διεθνές σύστημα πώλησης συριακού πετρελαίου μέσω αγωγών και τάνκερ, το Ι.Κ. πέρασε σε μία αυτοσχέδια βιοτεχνία λαθρεμπόρων. Αγόραζαν επιτόπου πετρέλαιο στις πετρελαιοφόρες περιοχές και το μετέφεραν με φορτηγά, ενώ το πλήρωναν με δολάρια.

Ετσι η τρομοκρατική οργάνωση μπορούσε με ευκολία να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό και να πληρώνει για εισαγόμενα προϊόντα μέσω του διεθνούς της δικτύου ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, όπως αναφέρει η WSJ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή