Τ. Μπαχ: «Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει»

Τ. Μπαχ: «Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα για συμμόρφωση στέλνει προς την πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού μέσω της «Κ», ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, αναφορικά με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται και αφορά μεταξύ άλλων τη λειτουργία των εθνικών ομοσπονδιών των αθλημάτων. Παράλληλα, τόσο ο Γερμανός ηγέτης του Ολυμπισμού όσο και κορυφαίοι Βραζιλιάνοι παράγοντες παραδέχονται με δηλώσεις τους στην «Κ» ότι η εμπειρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών στην Αθήνα πριν από 12 χρόνια ήταν πολύτιμη για τον περιορισμό των δαπανών των Αγώνων.

Ο κ. Μπαχ, που βρέθηκε στη χώρα μας με την ευκαιρία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Ρίο, όχι μόνο δεν απέφυγε την αναφορά στο ζήτημα που έχει ανακύψει μεταξύ των διεθνών ομοσπονδιών των αθλημάτων και την ελληνική κυβέρνηση, με κίνδυνο ακόμη και για αποκλεισμό της Ελλάδας από διεθνείς αγώνες, αλλά και τόνισε ότι η Αθήνα οφείλει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες.

«Είμαστε σε διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση και με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα συμμορφωθεί πλήρως με τον Ολυμπιακό Χάρτη» απάντησε ο κ. Μπαχ στην ερώτηση εάν τον απασχολεί το ζήτημα.

Η ΔΟΕ όπως και οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες διαφυλάττουν ως κόρην οφθαλμού την ανεξαρτησία των εθνικών ομοσπονδιών και τη λειτουργία των αθλημάτων έναντι κρατικών παρεμβάσεων.

Ο κ. Μπαχ δεν πρόκειται να έχει κάποια συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, πέρα από την εθιμοτυπική τους συνομιλία στην Αρχαία Ολυμπία την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Κοντονής ανήγγειλε στον ηγέτη της ΔΟΕ ότι θα μεταβούν τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ρίο για την τελετή έναρξης στις 5 Αυγούστου.

Ο ένατος πρόεδρος στην ιστορία της ΔΟΕ αναφέρθηκε στην «Κ» και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, παραδεχόμενος, μεταξύ άλλων, ότι η διοργάνωση της Αθήνας το 2004 συνέβαλε στην πρωτοβουλία του για περιορισμό των εξόδων από τις διοργανώτριες πόλεις. «Αλλωστε, οι Ελληνες πάντα παίζουν ρόλο στις ολυμπιακές αποφάσεις» είπε γελώντας.

Κατόπιν το βλέμμα πίσω από τα γυαλιά του σοβάρεψε ξανά: «Οταν μελετούσα τις μεταρρυθμίσεις αυτές εξέταζα τι έγινε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αλλά και σε άλλους Αγώνες. Εκεί εντόπισα ότι οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους» είπε με διπλωματική ευγένεια, για να προσθέσει: «Η Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 αφορά στο να επιτρέπει στη διοργανώτρια χώρα και πόλη να μπορούν να αποφασίζουν εκείνες για τον τρόπο που οι Ολυμπιακοί Αγώνες ταιριάζουν καλύτερα στο δικό τους μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης».

Ο 62χρονος κ. Μπαχ μίλησε ακόμη για τον αυξανόμενο ρόλο του Ολυμπιακού κινήματος υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης με τρόπο αφοπλιστικό όσο και φιλελληνικό: «Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες προσπαθούμε να στείλουμε το μήνυμα της ειρήνης και της κατανόησης. Το μήνυμα αυτό έρχεται από την Ελλάδα και από τους Ελληνες, άρα εμείς απλώς συνεχίζουμε τη σπουδαία ελληνική παράδοση εδώ και 3.000 χρόνια, και προσπαθούμε να την προσαρμόσουμε στη σύγχρονη εποχή. Με τον τρόπο αυτό, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιαιτέρως με το Ολυμπιακό Χωριό, θέλουμε να καταδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι με όλη μας τη διαφορετικότητα, ότι έχουμε περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν και ότι μπορούμε να συναγωνιστούμε ο ένας τον άλλον ειρηνικά και δεν χρειαζόμαστε όπλο για να συναγωνιστούμε».

Σίγουροι οι Βραζιλιάνοι

Ο υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας, Ρικάρντο Λέιζερ, είπε στην «Κ» ότι η διοργάνωση στο Ρίο θα είναι πλήρως προστατευμένη από τυχόν τρομοκρατική επίθεση, θυμίζοντας ότι «από το 2007 έχουν γίνει έξι μεγάλες διοργανώσεις στη Βραζιλία με απόλυτη επιτυχία».

Τόνισε ακόμη ότι η πολιτική κρίση δεν θα επηρεάσει τους Αγώνες, δεδομένου ότι το 98% των εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμο, ενώ για τη μη επίσκεψη της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ στην Αρχαία Ολυμπία είπε ότι «η επίσκεψή της δεν είχε ποτέ οριστικοποιηθεί. Ούτως ή άλλως, θα υποδεχθεί τη Φλόγα στην Μπραζίλια, άρα θα μείωνε τη σημασία της υποδοχής αν ερχόταν και στην Ελλάδα για την Αφή»…

Στο θέμα της αξιοποίησης της εμπειρίας από την Αθήνα το 2004 αναφέρθηκε στην «Κ» και ο πρόεδρος της Δημόσιας Ολυμπιακής Αρχής της Βραζιλίας, Μαρσέλο Πεντρόζο, που ασχολείται με τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης του Ρίο. Μίλησε για το σχέδιο λειτουργίας προσωρινών εγκαταστάσεων στο Ρίο, λέγοντας ότι κατόπιν μελέτης διοργανώσεων όπως η Αθήνα 2004, όχι μόνο επελέγησαν κάποιες προσωρινές εγκαταστάσεις, αλλά μετά τους Αγώνες αυτές θα αποφέρουν πολλαπλά επιπλέον οφέλη: «Το Κέντρο Χάντμπολ θα χωριστεί στα τέσσερα και θα γίνουν ισάριθμα σχολεία, ενώ το Κέντρο Υγρού Στίβου θα μοιραστεί στα δύο, δημιουργώντας δύο κολυμβητήρια» είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή